1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

Miljoonalaina helpottaa Veikkausliigan seurojen ahdinkoa ainakin hetkellisesti – lomautukset voivat johtaa pelaajakaruselliin: “Ei kenelläkään ole tietoa”

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa otti tyytyväisenä vastaan Palloliiton tarjoaman miljoonan euron lainan. Pääsarjan tulevaisuus näyttää silti monin tavoin erittäin tukalalta ja epävarmalta koronaviruspandemian kourissa.

Veikkausliigan mestaruus ratkaistiin viime syksynä FC Interin ja Kuopion Palloseuran välisessä ottelussa. Tämänvuotinen mestaruus jää pahimmassa tapauksessa ratkaisematta. Kuva: Juha Tamminen / AOP

Suomen Palloliiton hallitus päätti maanantain ylimääräisessä kokouksessaan kolmen miljoonan euron suuruisesta kokonaistukipaketista taloudelliseen ahdinkoon koronaviruspandemian takia joutuneille seuroilleen.

Tukipaketissa Jalkapalloliiga ry eli Veikkausliiga sai miljoonan euron arvoisen lainan turvatakseen sarjan 12 joukkueen toimintaedellytyksiä poikkeusaikana.

Veikkausliiga on aiemmin kertonut lykänneensä kauden alkua tällä tietoa kesäkuun alkuun. Liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo Yle Urheilulle, että jokainen euro tulee tarpeeseen ennennäkemättömässä tilanteessa.

– Onhan tämä merkittävä erä, jolla pystytään menemään tätä ylimenokautta eteenpäin toivottavasti mahdollisimman pienin vahingoin. Koronatilanne eskaloitui, kauden alku siirtyi ja sillä on isot taloudelliset vaikutukset. Lainan takaisinmaksusuunnitelma on meidän ja liiton välinen asia.

Miljoonan euron potin jakautuminen seurojen kesken nostetaan esiin Veikkausliigan hallituksen kokouksessa perjantaina.

– Hallitus päättää, miten mennään. Seuroillakin voi olla erilaisia tilanteita. Asiaa käydään varmasti läpi perjantaina.

Palloliitto kertoi maanantaina myös aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut mahdollisista lomautustarpeista johtuen poikkeustilanteen aiheuttamasta työn vähenemisestä. Marjamaa myöntää, että Veikkausliigan toimistollakin saattaa olla edessä sama tilanne, ja myös se asia on tapetilla perjantain kokouksessa.

Timo Marjamaa vuonna 2017. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Vahvat vahvistuvat?

Veikkausliigan seuroista monet ovat laittaneet pelaajansa ennenaikaiselle vuosilomalle. SJK:ssa pelaajat alensivat palkkojaan, ja FC Honka harkitsee Yle Urheilun tietojen mukaan pelaajien palkanmaksun katkaisemista.

Tällä viikolla todennäköisesti voimaan astuva väliaikainen laki mahdollistaa määräaikaisten työsopimusten lomauttamisen, mikä koskee myös Veikkausliigan pelaajasopimuksia. RoPS kertoi jo aiemmin Yle Urheilulle lomauttavansa kaikki työntekijänsä.

Määräaikaisen sopimuksen lomauttaminen mahdollistaa työntekijän eli pelaajan irtisanoutumisen. Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola pitää mahdollisena, että lomautukset seuroissa voivat johtaa pelaajien liikkumiseen eri seuroihin.

– Seurat, jotka lomautuksen kaltaisen radikaalin toimenpiteen käyttävät, joutuvat väkisin heikompaan valoon pelaajien ja yhdistyksen kannalta. Voivatko pelaajat sitten valita seuroja, jotka eivät lomauta? Sellainen vaihtoehto varmaan tulee. Se taas vahvistaisi hyvinvoivia seuroja entisestään, Juhola arvelee.

Marjamaan mukaan on vielä mahdotonta arvioida, mikä vaikutus tuoreella avustusrahalla seurojen kirstuille on ja auttavatko tukieurot välttämään lomautuksia.

– Ei kenelläkään ole tietoa, kuinka pitkä poikkeustila tulee olemaan. Mitä pidemmälle tämä tilanne venyy, sitä todennäköisempiä mahdolliset lomautukset ovat. Varmasti kaikki seuraavat lähiviikkoina, mihin suuntaan koko Suomi lähtee kellahtamaan ja pystytäänkö rajoitustoimilla hillitsemään kasvua.

– Suurin osa seurojen kulurakenteesta muodostuu palkkamenoista, ja mikäli pelaamaan ei päästä, kaikkia ei pystytä pitämään seuroissa palkkalistoilla. Ei tässä vaiheessa varmaan kenelläkään ole jättipottia rahaa, minkä avulla voisimme vain ylittää tämän tilanteen ilman seuraamuksia. Kaikki ovat samassa veneessä, ja kaikkien täytyy luopua jostain, jossa pystymme pysymään hengissä.

Valkopaitainen IFK Mariehamn laittoi pelaajansa vuosilomalle, ja FC Hongalla on aikeita katkaista palkanmaksu pelaajille. Kuva: AOP

Mistä tukea?

Suomen olympiakomitea ja liikunta- ja urheiluyhteisö ovat esittäneet tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle liikunnan ja urheilun kansalaisjärjestötoiminnan toimintaedellytysten turvaamista erityisavustuspaketilla. Olympiakomitean kyselyn mukaan koronavirusepidemian aiheuttamat taloudelliset menetykset liikunnalle ja urheilulle ovat vähintään 81 miljoonaa euroa.

Myös Palloliitto odottaa opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä asiasta. Veikkausliigaa mahdollinen avustus ei kuitenkaan todennäköisesti koskisi.

– Se siinä oli, että niin sanotusti sarjamuotoiset liigat olisi ulkoistettu siitä, ja ne olisivat työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa. Tästä on keskusteltu päättäjien kanssa, miten koordinointi menee keskenään ja olemmeko me tässä opetusministeriön paketissa mukana, Marjamaa avaa.

– Toinen vaihtoehto on, että tässä olisi Business Finlandin, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön takauskuvioita, mutta urheilussa on omat kuvionsa, eikä asioiden saaminen läpi sillä puolella ole ihan yksinkertaista. Näitä selvitellään koko ajan.

Veikkausliigan puheenjohtaja Matti Apunen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) liigaseurojen tekevän tappiota koronakriisin takia yhteensä 1,5 miljoonaa euroa kuussa. Hän esitti, että Suomessakin kannattaisi miettiä Ruotsissa jääkiekossa ja jalkapallossa toteutettavaan palkkatukiohjelmaan, jossa pelaaja leikkaa palkkaansa noin seitsemän prosenttia, seura maksaa 40 prosenttia ja valtio kuittaa loput.

Ongelmaksi Marjamaan mukaan muodostuu kuitenkin urheilijoiden status yhteiskunnassa.

– Se on vähän erityyppinen systeemi, koska meillähän urheilijat eivät voi kuulua mihinkään työttömyyskassaan. Ei ole ansiosidonnaista turvaa, vaikka pelaajat ovat palkansaajia. Jos joudutaan menemään lomautuskuvioihin, pelaajat putoavat peruspäivärahan varaan.

– Jalkapallokin on hyvin kansainvälinen laji. Mitkä ovat sitten ulkomaalaisiin pelaajiin ne vaikutukset, ja miten se käytännön elämä järjestyy, jos ei pääse matkustamaan omaan kotimaahankaan? Tässä on paljon liikkuvia osia, jotka ovat henkilötasolla hankalia.

Rovaniemen Palloseuran faneilla ei ole helppoa. Seuran taloustilanne on tukala, ja RoPS on kertonut lomauttavansa kaikki työntekijät. Kuva: AOP

Merkittävin syy sille, miksi urheilijoiden sosiaali- ja vakuutusturva hoidetaan erillisjärjestelmän piirissä on, että urheilutyönantajat maksavat perinteisesti pienempiä työnantajamaksuja. Esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksuja ei makseta lainkaan urheilijoiden palkoista.

Nyt seurat ovat tilanteessa, jossa urheilijoiden erityisasema hankaloittaa tilannetta entisestään.

– Pelaajien on toivottu ammattilaistuvan. Samanaikaisesti seurat ovat vastustaneet urheilun siirtymistä normaalin työntekijän asemaan. Syynä on ollut pelko työnantajien sivukuluista. On sanottu suoraan, että urheilu ei kuulu yleisen järjestelmän piiriin, Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola kertoo.

– Tässä tilanteessa huomataankin, että siirtyminen normaaliin järjestelmään olisi ollut hyvä ratkaisu. Toivotaan, että urheilijan ammatti saadaan muiden ammattien joukkoon jatkossa.

Kaikki auki

Veikkausliigan otteluohjelman rakentaminen on tällä hetkellä hankalaa, koska kauden aloittamisesta ei ole vielä mitään tietoa. Kesäkuussa aloittaminen tuskin onnistuu, mutta esimerkiksi elokuun alussa sarjan voisi vielä ehkä aloittaa.

Marjamaan mukaan Euroopan jalkapalloliitto Uefa keskustelee tilanteesta keskiviikkona.

– Olemme kansainvälisen kalenterin kanssa naimisissa, ja he käyvät nyt kalenteriasioita läpi. Kun saamme kalentereiden aikaraamit, pystymme säätämään myös kotimaan kuvioita tarkemmin. Teemme erilaisia malleja, millä etenemme, jos pystymme aloittamaan tietyssä pisteessä.

– Suomessakin heti kun vain mahdollista pyritään palautumaan normaalimpaan aikajänteeseen, ja meillä pitää olla mahdollisuus käynnistää meidänkin normaali toiminta tarvittaessa pikaisesti.

Kauden peruuntuminen kokonaan on myös yksi vaihtoehto.

– Kaikki on mahdollista, koska kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa. Eiköhän tällä hetkellä joka puolella ole jättiläismäinen katastrofi, mitä pidemmälle asia menee ja venyy. Emme me ole immuuneja sille.

Seinäjoen Jalkapallokerhossa jokainen seuran 65 työntekijästä suostui palkanalennuksiin. Kuvassa pääomistaja Raimo Sarajärvi ja SJK-konsernin toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Kausirytmin muuttaminen vallitsevan tilanteen takia syksy-kevät-rytmiin eurooppalaiseen tapaan ei ole yksinkertainen asia, vaikka talvi leuto ja lumeton Etelä-Suomessa tällä kertaa olikin.

– Oletettavasti tulevaisuuden talvet tulevat olemaan kylmiä ja lumisia. Tammi-helmikuussa pelaaminen ei ole ihan yksinkertaista, ja lähin eurooppalaisella rytmillä pelaava maa on Tanska.

– Sielläkin pidetään talvitaukoa, ja se on kuitenkin ihan erilaisella sijainnilla paljon lähempänä Keski-Eurooppaa. Meillä on omat haasteemme, kun Napapiirillä Rovaniemellä on joukkue.

Suomalaisen jalkapallon näkymä vuodelle 2020 oli muutama kuukausi sitten vielä täysin erilainen, kuin millaiseksi tilanne on koronaviruspandemian takia kääntynyt. EM-kisat siirtyivät, ja suomalaisseurojen tilanne on todella tukala.

Marjamaan äänestä kuulee huolestuneisuuden.

– Eiköhän joka puolella maailmassa ilmapiiri ole sellainen, että kun on poikkeuksellinen ja epävarma tila, epävarmuus ja tuska kasvavat päivä päivältä. Toivottavasti yhteiskunta saataisiin palaamaan vähän tavanomaisempaan toimintaansa.

– Tämä on koko maailmaa koskettava asia. Tulevien kuukausien ja vuosien aikana tulee paljastumaan, kuinka murheellinen tarina tästä tulee ei vain jalkapallon, vaan koko yhteiskuntarauhan kannalta. Yritetään mennä eteenpäin, mutta ollaanhan tässä huolestuttavassa tilanteessa, Marjamaa myöntää.

Lue myös:

Palloliitossa edessä yt-neuvottelut – SPL tukee vaikeassa tilanteessa seuroja kolmella miljoonalla eurolla

FC Barcelonan pelaajat suostuvat 70 prosentin palkanalennuksiin

Bayern-pomo Rummenigge: "Bundesliiga pelattava loppuun vaikka syyskuussa"

Valioliigaseuran kapteeni kolaroi autollaan koronaeristyksestä huolimatta – "Älkää tehkö samaa virhettä"

Tutkimus: Koronavirus vaikuttaa jalkapalloilijoiden markkina-arvoihin

Maailmalla ihmetellään, miksi Valko-Venäjän urheiluelämä pyörii täyttä häkää pandemian keskellä — juontaako syy kiistaan Putinin kanssa?