Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Kommentti: Maajoukkueen valmennuskuvio herätti hiihtäjissä kitkeriä tuntoja – Haaviston lähdössä painoivat syyt, joita ei sanota ääneen

Suomen hiihtoliitto oli vaikeiden ratkaisujen edessä jo ennen urheilumaailman pysäyttänyttä koronaviruspandemiaa, kirjoittaa Jelena Leppänen.

hiihto
Matti Haavisto jättää Suomen hiihtomaajoukkueen, mutta jatkaa Krista Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajana.
Matti Haavisto jättää Suomen hiihtomaajoukkueen, mutta jatkaa Krista Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajana. Jarno Kuusinen / AOP

Kun Suomen hiihtoliitto julkisti vuosi sitten maastohiihtomaajoukkueen valmennuskokoonpanon kaudelle 2019–2020, reaktiot eivät olleet pelkästään positiivisia.

Teemu Pasasen, Mikko Virtasen, Ville Oksasen ja Ilkka Jarvan muodostama nelikko nimettiin vastaamaan miesten ja naisten A-maajoukkuevalmennuksesta. Toissakauden päävalmentajan Matti Haaviston titteli muuttui maajoukkueen johtajaksi. Valmennusvastuuta kantoi myös lajipäällikön ominaisuudessa Eero Hietanen.

– Kun kokoonpano julkistettiin, ajattelin, että mitä h***ä. En koe millään tapaa järkeväksi, että naisten ja miesten A-maajoukkueilla on kummallakin kaksi valmentajaa. Varsinkin, kun Suomessa toimitaan erittäin vahvasti henkilökohtaisten valmentajien opastuksessa, nimettömänä pysyttelevä Suomen hiihdon sisäpiiriläinen sanoi Yle Urheilulle.

Jo etukäteen oli selvää, että oikeuttaakseen olemassaolonsa kriittisen hiihtoväen silmissä edellä mainitun valmennusryhmän olisi pitänyt viedä maajoukkue ainutlaatuisen koviin suorituksiin. Sellaista temppua ei päättyneellä kaudella nähty.

Maailmancupin palkintokorokesijat olivat käytännössä yhä realismia vain Iivo Niskaselle ja Krista Pärmäkoskelle. Uransa parhaaseen maailmancupsijoitukseensa (kokonaiskisan 23:s) yltänyt Perttu Hyvärinen nosti tasoaan selvästi, mutta muuten kaivatut kehitysaskeleet jäivät ottamatta.

Valmennusryhmä sai kauden mittaan kritiikkiä liittyen tuttuihin kipukohtiin: nuorten hiihtolupausten kehitys polkee paikallaan, kuten myös isossa kuvassa vapaan hiihtotavan ja sprinttiominaisuuksien parantaminen.

– Moni maajoukkueurheilija ei ole ollut lähelläkään sitä suoritustasoa, jolla olisi pitänyt olla. Käytännössä yksikään nuorista urheilijoista ei ole mennyt niin paljon eteenpäin kuin maajoukkuestatus edellyttäisi. Se herättää kysymyksen, onko valmennuksessa ollut riittävästi uskallusta puuttua urheilijoiden toimintaan, Yle Urheilun lajiasiantuntija Sami Jauhojärvi kiteytti.

– Kyse ei ole siitä, ettei kyseisen valmennusryhmän ammattitaito riittäisi. Mutta kombona he eivät ole mielestäni tukeneet toisiaan niin hyvin kuin viiden valmentajan pitäisi.

Odotettu päätös

Kun otetaan huomioon koronaviruspandemian aiheuttamat taloudelliset uhkakuvat ja päättyneen kauden tulostaso, tiistai-iltapäivänä kerrotut uutiset eivät tulleet lajia seuraaville suurena yllätyksenä.

Maajoukkueen johtaja Haavisto ja lajipäällikkö Hietanen ilmoittivat, etteivät ole käytettävissä Hiihtoliiton ensi kautta koskevissa sopimusneuvotteluissa. Ylikonstaapeli Haavisto ja Lapin urheiluopiston palveluksessa työskentelevä Hietanen selittivät vetäytymistään paluulla siviiliammattiensa pariin.

Vielä ei ole tietoa, pysyykö viime kaudesta tuttu valmennuskokoonpano muuten ennallaan.

Yle Urheilun tietojen mukaan osa maajoukkuehiihtäjistä olisi toivonut valmennusjohdon supistamista ilman koronaviruksen aiheuttamaa taloudellista painettakin. Etenkin Haaviston tehtävänkuva herätti maajoukkueessa ristiriitaisia tunteita.

Siviiliammatissaan äärimmäiseen paineeseen tottuneen Haaviston stressinsietokyky joutui toissakaudella uudenlaiseen testiin, kun Suomen naishiihdon ykkösnimen Krista Pärmäkosken henkilökohtainen luotsi otti kontolleen myös A-maajoukkueen valmennusvastuun.

Suomen hiihtomaajoukkueessa riittää pohdittavaa. Kuvituskuva.
Hiihtomaajoukkueessa riittää pohdittavaa. Kuvituskuva. EPA — EFE

Kahden vaativan roolin yhdistäminen edellytti lahjakkuutta ennen kaikkea ihmisjohtamisen saralla. Arvostelijoiden mielestä Haaviston johtamistaidot eivät olleet toivotulla tasolla, vaan huomio karkasi liian usein oman suojatin tarpeisiin.

Päättyneellä kaudella Hiihtoliitto otti mallia Ruotsista, jossa maajoukkueen johtaja hoitaa kauden kisa- ja matkustusrumban aiheuttamia käytännön järjestelyjä. Haavisto otti melkoista organisointikykyä vaativan tehtävän vastuulleen, jotta muut voisivat keskittyä urheilijoiden ohjaamiseen.

Haaviston työnkuva jäi kuitenkin monille vieraaksi, mikä söi osaltaan luottoa valmennusjohdon toimintaan.

– Urheilijoilta tuli kauden mittaan paljon viestiä, etteivät he oikein tiedä, mikä Haaviston Matin rooli on, Ylen haastattelema sisäpiiriläinen kertoi.

Vaikeassa paikassa

Tilanne ei ole mustavalkoinen.

Maajoukkuekuviot tuntevien joukossa on heitäkin, jotka kokevat, että kilttinä miehenä tunnettu Haavisto joutui monien vaativien ja omapäisten persoonien joukossa mahdottomaan paikkaan. Se ja Hiihtoliiton sisäiset eripurat väsyttivät pitkän linjan ammattilaisen.

Kollektiivinen mielipide tuntuu kuitenkin olevan, että hiihtomaajoukkue olisi kaivannut viime kaudella selvästi autoritäärisempää otetta. Haaviston ja neljän maajoukkuevalmentajan demokraattiseen päätöksentekoon nojaavassa mallissa sellaista ei löytynyt.

Lajikonkareiden Haaviston ja Hietasen lähtö jää tuskin ainoaksi muutokseksi synkkiin taloudellisiin aikoihin varautuvassa Hiihtoliitossa. Esimerkiksi huoltoryhmän koko ja kasvavat kustannukset ovat aiheuttaneet tyytymättömyyttä sekä liiton että maajoukkueen sisällä.

Paine uudistuksiin ja henkilöstömuutoksiin olisi kasvanut todennäköisesti pakottavan suureksi ilman koronaviruspandemiaakin. Maailmalla leviävä virustauti mahdollistaa kuitenkin sen, että nyt ikävät päätökset voidaan perustella taloustekijöillä.

Lue myös:

Hiihtoliiton taloudellinen tilanne vaikutti päätökseen – Matti Haavisto jättää maajoukkueen

Maajoukkueesta poisjäävä Matti Haavisto ei ole huolissaan suomalaisen maastohiihdon tulevaisuudesta – "Perustyö tehdään urheilija-valmentaja-akselilla, ja sen homman pitää toimia"

Suomen mieshiihtäjät ylsivät aikoihin parhaaseen saavutukseensa, mutta tajusitko, mistä oli oikeasti kyse? Yle Urheilun avaamat luvut herättävät kysymyksiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat