Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Kommentti: Taloustieteilijät toivat koronakriisin julmat puolet esiin Italiassa – jalkapallomiljonäärien epäitsekkäiltä vaikuttavilla teoilla häijyt taustat

Koronakriisi on paljastanut hyvin julmasti, kuinka eripuraisessa, epäyhtenäisessä, ristiriitaisessa, heterogeenisessä, polarisoituvassa ja läpinäkymättömässä arvomaailmassa urheilutähdet oikeasti elävät, kirjoittaa Italiassa asuva toimittaja Mitri Pakkanen.

jalkapallo
Juve
Juventuksen pelaajat ovat suostuneet leikkaamaan palkkojaan yhteensä 90 miljoonan euron edestä.AOP

MONZA. Moni kakku päältä kaunis. Ei kaikki ole sitä miltä näyttää. Vanhat sanonnat osuvat nytkin asian ytimeen.

Kun Italian hallitsevan mestarin ja Serie A:ta johtavan Juventuksen pelaajien uutisoitiin myöntyneen keskimäärin yli 30 prosentin palkanalennuksiin, heidän sinänsä hieno ja vastuullinen eleensä tuhoisan kriisin keskellä sai paljon julkista kiitosta. Kokonaissumma nousi noin 90 miljoonaan euroon.

Italian urheilutaloutta tutkivat ekonomistit ovat tuoneet aiheeseen täysin uudenlaisen näkökulman, joka avaa silmät, eikä varsinaisesti kerro pelaajien ehdottoman epäitsekkäästä jaloudesta.

Tutkimustulokset puhuvat tylyä kieltä. Jos Juventuksen pelaajat eivät olisi suostuneet nyt tehtyihin leikkauksiin, he olisivat seuransa väistämättömien imagotappioiden takia menettäneet rahaa merkittävästi nykyistä enemmän.

Kyllähän se jo tiedettiin: ei ole mikään uutinen, että upporikkaat huippupelaajat agentteineen ovat hyvin usein jääkylmiä laskukoneita, joille raha ja palkan suuruus suhteessa kollegojen tulotasoon nousevat asioiden tärkeysjärjestyksen kärkeen.

Solidaarisuus ja hyväntekeväisyys ovat yleisen hädän keskellä melko epämääräisiä tai vähintäänkin suhteellisia käsitteitä. On toki kunnioitettavaa, että huippu-urheilijat osallistuvat pelastustalkoisiin, mutta kuinka useita satoja miljardeja jää tälläkin hetkellä lepäämään kaikessa rauhassa heidän pankkitileilleen ympäri maailmaa?

Entä onko imagostaan pikkutarkkojen tähtipelaajien aivan välttämätöntä mainostaa hyväsydämisiä avustuksiaan julkisesti? Eikö hyväntekeväisyys toteutuisi aidoimmillaan ja puhtaimmillaan juuri silloin, kun sen pitäisi vain omana tietonaan?

Myös jatkuva spekulointi futissarjojen mahdollisimman pikaisesta paluusta tositoimiin herättää akuutissa kriisitilanteessa kysymyksiä seuratoimijoiden suhteellisuudentajusta.

On kuvaavaa, että Italian mestaruutta pitkästä aikaa realistisesti tavoittelevan Lazion omistaja-puheenjohtaja Claudio Lotito sekä Serie B:tä ylivoimaisesti johtavan Beneventon päävalmentaja Filippo Inzaghi edustavat rintamaa, joka vaatii kovaäänisesti kauden pelaamista loppuun. Ehdoin tahdoin, maksoi mitä maksoi.

– Sivistymättömyys saa aina valitsemaan väärät sanat, muun muassa Italian pelaajayhdistyksen puheenjohtajana ja jalkapalloliiton varapuheenjohtajana toiminut ex-huippupelaaja Demetrio Albertini viittasi Inzaghin kommentteihin.

Kommentteihin, joita pidettiin kauniisti sanottuna tahdittomina. Tässä yhteydessä on sivuseikka, että Albertini ja Inzaghi ovat entisiä joukkuekavereita Milanista. Vai onko sittenkään? Jäikö takavuosilta jotakin hampaankoloon?

Koronakriisi on paljastanut hyvin julmasti, kuinka eripuraisessa, epäyhtenäisessä, ristiriitaisessa, heterogeenisessä, polarisoituvassa ja läpinäkymättömässä arvomaailmassa urheilutähdet oikeasti elävät.

Tästäkin voisi ehkä oppia. Ongelma tosin on siinä, että taakse on jo jäänyt iso määrä palavia siltoja.

Lue myös:

Juventuksen tähtisikermä suostui peräti 90 miljoonan euron palkanalennuksiin

Kommentti: Yhdellä jalkapallo-ottelulla saattoi olla valtava vaikutus Italian karmeaan koronatilanteeseen – kohtalokkaat uutiset alkoivat heti seuraavana päivänä

FC Barcelonan pelaajat suostuvat 70 prosentin palkanalennuksiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat