Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Ruotsin hiihtoliiton kriisi syvenee – nyt myös naisten valmentajat lähdössä

Kiista juontaa juurensa jo maaliskuuhun 2019.

hiihto
Stina Nilsson
Stina Nilssonin päätös vaihtaa maastohiihto ampumahiihtoon paljasti Ruotsin hiihtoliitossa muhineen tyytymättömyyden.AOP

Olympiavoittaja Stina Nilssonin lajinvaihto maastohiihdosta ampumahiihtoon käynnisti Ruotsin hiihtoliitossa melkoisen myrskyn, joka ei ota laantuakseen.

Nilssonin lähdön yhteydessä paljastui, että etenkin naisten maajoukkuehiihtäjät ovat olleet tyytymättömiä harjoitteluolosuhteisiin. Osa hiihtäjistä onkin pohtinut jättävänsä maajoukkueen.

Viikko sitten miesten maajoukkuevalmentajina toimineet Mattias Nilsson ja Fredrik Uusitalo jättivät valmentajan tehtävät. Molemmat olivat aloittaneet työt Ruotsin hiihtoliitossa 2016, ja A-maajoukkueen valmennustehtävät he aloittivat kahta vuotta myöhemmin.

Kaksikon mukaan päätösten taustalla painoivat perhesyyt.

– Olen kiitollinen siitä ajasta, minkä sain olla maajoukkueen kanssa, mutta nyt haluan olla kesän ja syksyn kotona lasten kanssa, Uusitalo sanoi tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Nilssonin ja Uusitalon lisäksi valmennusportaasta on lähdössä muitakin. SVT:n tietojen mukaan naisten (siirryt toiseen palveluun)valmentajina toimineet Magnus Ingesson ja Stefan Thomson saavat seuraavaksi jättää tehtävänsä.

Harjoitusten lisäksi hiihtäjät ovat olleet tyytymättömiä maajoukkueen huonoon ilmapiiriin. SVT:n tietojen mukaan maajoukkueeseen on muodostunut kuppikuntia.

– Mikään ei ole vielä selvää. Ainoa tieto, jonka me olemme saaneet, on, että ykkösprioriteetti on nyt rekrytoida uusi päävalmentaja, Thomson kuittasi SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Tammikuussa tehtävässään aloittanut maastohiihtopäällikkö Daniel Fåhraeus kiisti SVT:n tiedot Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

– On kurjaa, että lähde, jota kuvaillaan läheiseksi ja merkittäväksi, kertoo tietoja, jotka eivät pidä paikkaansa. En ymmärrä, miksi näin tapahtuu. Antakaa meidän tehdä työmme, Fåhraeus jyrisi.

Tuulinen pesti

Ruotsin hiihtoliittoa repivä tyytymättömyys juontaa juurensa jo maaliskuuhun 2019 (siirryt toiseen palveluun), kun päävalmentaja Rikard Grip sai lähteä. Virallisen tiedotteen mukaan Grip lähti itse, mutta myöhemmin ruotsalaismediat kertoivat, että kyse oli potkuista. Gripin vanavedessä maajoukkueen johdosta lähti myös maastohiihtopäällikkö Johan Sares sekä voitelupäällikkö Urban Nilsson.

Gripin korvannut Jonas Peterson ehti olla tehtävässään vain 143 päivää ennen kuin ovi kävi jälleen. (siirryt toiseen palveluun) Edellisen kerran hiihtoliitossa kriisikokoustettiin tammikuussa, kun liitossa ilmeni tyytymättömyyttä uuden maajoukkuepäällikön rekrytointiprosessiin. (siirryt toiseen palveluun)

Päättynyt kausi ei ollut ruotsalaisille kaikista menestyksekkäin. Naisten cupin loppupisteissä parhaiten pärjäsi Ebba Andersson (7.) ja miehissä Jens Burman (14.).

Lue myös:

Ruotsin hiihtomaajoukkueessa tyytymättömyys kasvaa – ruotsalaismedian mukaan Stina Nilssonin vanavedessä lisää urheilijoita harkitsee lähtevänsä

SVT:ltä kova urheilu-uutinen – Ruotsin maastohiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari vaihtaa ampumahiihtoon

Sami Jauhojärvi karsisi hiihtomaajoukkueen leiritysten valmentajien määrää ja panisi tuloksen tekijät maksumiehiksi – "Lajipäällikön pesti pitää täyttää"

Maajoukkueesta poisjäävä Matti Haavisto ei ole huolissaan suomalaisen maastohiihdon tulevaisuudesta – "Perustyö tehdään urheilija-valmentaja-akselilla, ja sen homman pitää toimia"

Kommentti: Maajoukkueen valmennuskuvio herätti hiihtäjissä kitkeriä tuntoja – Haaviston lähdössä painoivat syyt, joita ei sanota ääneen

Suomalaisesta hiihdosta poistuu samaan aikaan kaksi merkittävässä asemassa ollutta henkilöä – hiihtopomo pitää tilannetta myös mahdollisuutena: "Tämä on tietyllä tapaa pysähtymisen paikka"

Hiihtoliiton taloudellinen tilanne vaikutti päätökseen – Matti Haavisto jättää maajoukkueen

Lähteet: SVT, Aftonbladet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat