Chicagossa eristyksessä elävä Lauri Markkanen treenaa pilvenpiirtäjässä heittämällä sukkia koriin – "Kaupassa käyntiä rajoitetaan"

NBA-seura Chicago Bullsia edustava Lauri Markkanen pitää itseään kunnossa, jos kausi Pohjois-Amerikassa jatkuu koronavirustilanteen helpottaessa.

koripallo
NBA-tähti Lauri Markkasen heittoharjoitus kattohuoneistossaan
NBA-tähti Lauri Markkasen heittoharjoitus kattohuoneistossaan

Lauri Markkanen on saanut juuri valmiiksi päivittäisen kuntoharjoituksen olohuoneessa kattohuoneistossaan hiukan Chicagon ydinkeskustan ulkopuolella.

Koronaviruspandemia on sekoittanut myös NBA-ammattilaisten päivärytmin, eikä harjoituskeskukseen ole tällä hetkellä mitään asiaa.

Koronavirus runtelee Yhdysvaltoja kovalla kädellä. Chicago sijaitsee Illinois'n osavaltiossa, jossa oli tiistaihin mennessä varmistettu noin 6000 tartuntaa. Virus on vaatinut tiistaihin mennessä 94 kuolonuhria.

Markkanen on kuunnellut Yhdysvaltain viranomaisten suosituksia, eikä ole juurikaan poistunut asunnostaan kahteen viikkoon.

– Olen käynyt hakemassa alakerrasta ruokalähetyksen viisi tai kuusi kertaa. Ulkona olen ollut parin viikon aikana vain kahdesti. Silloinkin kävin vain kaupassa, joten sen verran olen saanut raitista ilmaa, kertoo Markkanen Yle Urheilulle videoyhteydellä tehdyssä haastattelussa.

– Kaupassa käyntiä rajoitetaan niin, että sisään pääsee vain tietty määrä ihmisiä. Ulkona on siis tosi pitkiä jonoja. Elämä on nyt vähän erilaista. Autoja kulkee viereisellä moottoritiellä, joten koko kaupunki ei ole täysin hiljainen vielä.

Lauri Markkanen etsii heittopaikkaa Cleveland-ottelussa.
Getty Images

"Tämähän on melkein normaalia elämää itselleni"

Kauden aikana Markkasen arki täyttyy harjoittelusta, pelaamisesta ja pelimatkoista, mutta nyt normaalit päivärutiinit loistavat poissaolollaan myös suomalaisen NBA-tähden elämässä.

Markkanen viihtyy myös kauden aikana pääosin kotioloissa, koska kaupungilla rauhassa liikkuminen on supertähden asemassa Chicagossa olevalle suomalaiselle melko kuluttavaa.

– Tämähän on melkein normaalia elämää itselleni, ettei tässä tarvitse karanteenista puhua, sanoo Markkanen ja repeää nauramaan.

– Viihdyn hyvin kotona, mutta on tämä aikaa rankkaa olla yksin kotona. Olo on vielä ihan hyvä, eikä ole tullut henkistä stoppia vastaan. Eniten kaipaan päivittäistä rutiinia asioihin.

Pientä rutiinia asioihin tuo olohuoneessa tapahtuva harjoittelu, joka on kuitenkin kaukana siitä, mihin itsensä piiskaamisesta nauttiva Markkanen on viimevuosia tottunut.

Bulls pitää huolen pelaajista myös eristyksissä. Sähköpostiin kilahtaa harjoitusohjelma, joka ylläpitää pelaajien kuntoa karanteeniolosuhteissa. Markkanen harjoittelee noin runsaan tunnin päivässä.

– Seuralta tullut ohjelma oli hyvin pitkälti samanlainen kuin mitä itse tein. Olen oppinut aika paljon kuinka pitää toimia ja sovellan hiukan asioita. Teen Bullsilta saatuja liikkeitä, mutta hiukan sovellan niitä siihen, mikä tuntuu itsestä hyvälle. Organisaatio on hoitanut asiat hyvin vaikeassa tilanteessa, kehuu Markkanen.

– Korisharjoittelu on aika vaikeaa, koska asumme kerrostaloasunnossa. Fysiikkaharjoitteita on helppo tehdä, kun käyttää hiukan mielikuvitusta. Minulla on täällä kuminauhoja, käsipainoja ja koroke, jonka päälle voi nousta. Lisäksi minulta löytyy kuntopyörä.

Lauri Markkanen donkkaa Philadelphia-pelissä.
Getty Images

Markkanen haluaa olla kunnossa, jos pelit jatkuvat

Pelillisesti kausi on ollut Markkaselle vaikea. Joukkueen uusi hyökkäyssysteemi on laskenut pallokosketuksia merkittävästi. Samalla Markkasen pistekeskiarvo on laskenut viime kaudesta neljällä – 14,7 pisteeseen.

Tahtia ovat hidastaneet myös alkukauden pikkuvammat ja tammikuun lopussa ilmaantunut lantionseudun rasitusvamma, joka piti Markkasen sivussa pelikentiltä kuusi viikkoa.

– Kaipaan koripalloa. Silloin elämässä on myös rutiinia, kun menee aamuisin harjoitushallille. Nyt sitä ei ole. Varmasti tämä on myös ihan hyvä saada kropalle pieni breikki kovasta harjoittelusta ja pelaamisesta.

– Nyt yritän pitää itseni mahdollisimman hyvässä kunnossa, koska haluan olla kunnossa, jos pelit jossain vaiheessa jatkuvat, sanoo Markkanen.

NBA-kausi keskeytettiin 12. maaliskuuta, kun selvisi, että Utah Jazzin ranskalaispelaajalla Rudy Gobertilla todettiin koronavirustartunta.

NBA:n katto-organisaatio komissaari Adam Silverin johdolla ei ole vielä toistaiseksi tiedottanut mitään kauden mahdollisesta jatkumisesta.

Jos NBA-kausi jatkuu, vaatisi se todennäköisesti ainakin 1-2 viikon harjoitusleirin ennen kuin joukkueet olivat valmiita palaamaan tositoimiin.

– Jos asiat menevät parempaan suuntaan, niin uskon, että runkosarja pelataan loppuun mahdollisesti lyhennettynä versiona. Uskon myös, että NBA haluaa pelata pudotuspelit.

– NBA-korista varmasti tullaan tällä kaudella pelaamaan jollain tavalla, mutta en osaa sanoa yhtään, mitä tulee tapahtumaan. Tässä asiassa pitää mennä terveys edellä, päättää Markkanen.

Lue myös:

NBA-pelaaja järkyttyi, kun tieto hänen virustartunnastaan levisi maailmalle – Woodin äiti kuuli covid-19-taudista medialta

Edes tähtiurheilijat eivät säästy koronavirukselta – he kaikki urheilumaailmassa työskentelevät ovat sairastuneet COVID-19-tautiin

Voisiko NBA-kausi jatkua "kuplassa"? "Jos kausi jatkuu, se tapahtuu lähes 100-prosenttisen varmasti ilman yleisöä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat