1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. beach volley

"Olisi harmi lopettaa näin" – kisakauden keskeytyminen sai beach volleyn 40-vuotiaan lajilegenda Riikka Lehtosen miettimään uran jatkoa, mutta olympiaunelma elää yhä

Riikka Lehtonen odotti innolla beach volleyn kisakautta parinsa Niina Ahtiaisen kanssa. Koronavirustilanne keskeytti kisakauden toistaiseksi ja se sai Lehtosen motivaation hetkeksi katkolle.

Riikka Lehtonen on menestynyt mittavan lentopallouransa jälkeen beach volleyssa. Kuva: Getty Images

Suomen beach volley -legenda Riikka Lehtonen valmistautui täyttä häkää tulevaan kisakauteen parinsa Niina Ahtiaisen kanssa Teneriffan leirillä. Pian leirin jälkeen heillä oli lähtö kauden ensimmäiseen turnaukseen Meksikoon.

Parilla oli hyvä tunne tulevasta kaudesta ja mahdollisuus avata portit Tokion olympialaisiin.

Meksikon turnaus peruttiin ja kisamatka vaihtui kahden viikon kotikaranteeniin, kun koronavirustilanteen vuoksi ulkomailta palaaville sitä suositeltiin. Karanteenissa Lehtonen luki päivä toisensa jälkeen uutisia suurten turnausten perumisesta tai siirtämisestä. Lopulta siirtyivät myös Tokion olympialaiset.

– Aluksi ajattelin, että haluan olla vain kotona ja miksi tekisin mitään, kun ei ole mitään kisoja. Motivaatio oli hukassa, kun kilpailu ja niihin valmistautuminen ovat kuitenkin se juttu ja yhtäkkiä niitä ei olekaan, Lehtonen toteaa.

Nyt 40-vuotias Lehtonen on pitänyt mietintätaukoa. Kotona kiireisenä ovat pitäneet remontti ja avopuolison tyttären etäkoulutöissä auttaminen. Harjoitukset ovat jatkuneet ulkona koleassa kevätsäässä, kun beach volley -hallit ovat kiinni.

Kotona ollessa Lehtosella on ollut aikaa pohtia tulevaa. Kun ajatukset ovat tasoittuneet, hänen on tarkoitus miettiä tulevat tavoitteet parinsa Ahtiaisen, 22, kanssa.

– Hetki täytyy miettiä ja puhaltaa, että mitä tämä tarkoittaa. Mutta uusien tavoitteiden asettaminen auttaa motivaatiota sekä henkilökohtaisella tasolla että parina. Sitten on taas helpompi mennä eteenpäin ja jaksottaa tekemistä, Lehtonen pohtii.

– Lähtökohtaisesti ura kuitenkin jatkuu. Olisi harmi lopettaa näin.

Niina Ahtiainen (oik.) ja Riikka Lehtonen juhlivat viime kesänä beach volleyn Suomen mestaruutta. Lehtonen nappasi ensimmäisen SM-kultansa 1997, samana vuonna, jolloin Ahtiainen syntyi. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

"Kehitysstepit voivat parhaassa tapauksessa olla isoja"

Menestyksekkään uran lentopalloilijana tehnyt ja myöhemmin beach volleyn puolelle siirtynyt Lehtonen oli aina ajatellut, että hän jatkaa uraansa niin pitkään kuin motivaatiota riittää.

Lehtosen lonkissa on nivelrikkoa ja viime vuoden lopulla kivut olivat kovat. Terveyden ja lonkkien kestäminen saivat hänet miettimään uran jatkoa.

– Aiemmin olen treenannut niin paljon kuin mahdollista ja nyt tuli vastaan se, että ehkä toistot on tehty. Nyt täytyy huolehtia itsestä ja kehosta ja olla vähän armollisempi.

Lonkkakivut alkoivat kuitenkin helpottaa ja Lehtonen päätti, että hän pelaa kauden 2020 täysillä. Kisakausi keskeytyi kuitenkin ennen kuin se ehti alkaa, eikä seuraavaa pelipäivää ei ole tiedossa.

Lehtosella ja Ahtiaisella on vielä pieni mahdollisuus päästä Tokion olympialaisiin Continental cupin kautta. Kaksivaiheisesta Euroopan karsintaturnauksesta yhdellä maalla on mahdollisuus raivata paikka olympiakisoihin. Jos paikka tulisi Suomelle, olympialaisiin pääsisi pari, joka on korkeimmalla karsintarankingissa. Tällä hetkellä Lehtonen ja Ahtiainen ovat rankingin toiseksi paras suomalaispari Taru Lahti-Liukkosen ja Anniina Parkkisen jälkeen.

Niin kuin kaikki muutkin turnaukset, myös Continental cupin molemmat osat on siirretty pandemiatilanteen vuoksi.

– Totta kai se turnaus on joka tapauksessa haastava ja siellä on todella kovia pareja. Mutta täysillä olisimme lähteneet taistelemaan, Lehtonen toteaa.

Pari osallistuu todennäköisesti karsintaturnaukseen, sitten kun se voidaan järjestää. Lehtonen haluaa ajatella Tokion olympialaisten siirtymistä hänen ja Ahtiaisen kannalta mahdollisuutena. Heillä on nyt vuosi lisää aikaa kehittyä sekä henkilökohtaisesti että parina.

– Näen Niinassa ja meissä parina niin paljon potentiaalia. Olemme voittaneet kovia pareja ja meillä on nyt mahdollisuus kehittyä. Kehitysstepit voivat parhaassa tapauksessa olla isojakin, Lehtonen toteaa.

– Meidän juttumme on Niinan kanssa parina ja yhdessä valmentajamme kanssa vielä niin kesken.

Terveyshuolet ja maailman mullistukset ovat vaikuttaneet viime aikoina Lehtosen ajatuksiin siitä, kuinka pitkälle hänen kilpauransa jatkuu. Mielessä elää kuitenkin haave siitä, miten ansiokas ura päättyy.

– Jos voi unelmasta puhua, niin olen aloittanut urani ulkomailta vuonna 1999 Pariisista ja siellä olisivat olympialaiset 2024. Olisi sika makeaa lopettaa sinne, Lehtonen sanoo.

Lue myös:

Suomalaisurheilija nosti tuntuvan summan lainaa Tokion olympialaisia varten, mutta kisat siirtyivät – huomattavan taloudellisen riskin ottanut Sanna Kämäräinen ei tiedä, mitä tehdä

Boston-vahti Tuukka Rask kuittaa lopettamispuheet – "Olen vasta 34-vuotias"

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Myös paralympialaiset siirtyvät vuodella – Leo-Pekka Tähti on nähnyt koronavirustilanteen vakavuuden läheltä ja helpottui päätöksestä: "Olen tosi tyytyväinen"