Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne on saanut urheilun käymään selviytymistaistelua – Olympiakomitean toimitusjohtaja: Nousemme jaloilleen, mutta miten vahvana ja toimintakykyisenä

Olympiakomitean tekemän kyselyn mukaan pandemian aiheuttamat taloudelliset menetykset lajiliitoille ja seurakenttään ovat vähintään 81 miljoonan euron verran.

Urheilupolitiikka
Mikko Salonen
Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan Olympiakomitea ei ole erillinen saareke suomalaisessa urheilussa. Olympiakomitea tiedotti keskiviikkona yt-neuvotteluista.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Koronaviruspandemialla on merkittävät vaikutukset liikuntaan ja urheiluun. Olympiakomitean tekemän kyselyn mukaan pandemian aiheuttamat taloudelliset menetykset lajiliitoille ja seurakenttään ovat vähintään 81 miljoonan euron verran.

Poikkeustila uhkaa erityisesti urheiluseuratoimintaa, jonka menetykset ovat yli 40 miljoonaa euroa. Huippu-urheilun osuutta ei tästä summasta pystytä erittelemään.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan urheiluseurat ja lajiliitot ovat jo hyvän aikaa sitten joutuneet aloittamaan erilaisia sopeuttamistoimia selviytyäkseen taloudellisista töyssyistä, mutta Olympiakomitean selvitys osoitti hänen mukaansa selkeästi, ettei tilanteesta selvitä ilman valtion tukea.

– Ilman erityisiä avustustoimia ei ole mahdollista selvitä tämän kriisin yli. Meidän täytyy löytää keinoja, jolla liikunnan, urheilun ja erityisesti haavoittuvimman osan eli seurakentän toimintaedellytykset turvataan ja päästään nousuun, sitten kun tämä pandemiatilanne helpottaa, Salonen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Olympiakomitea jätti reilu viikko sitten tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle selvityksen, jossa esitettiin liikunnan ja urheilun toimintaedellysten turvaamista erityisavustuspaketilla. Kososen mukaan ratkaisua pyritään hakemaan yhteistyössä liikunta- ja urheiluyhteisön kanssa. Olympiakomiteassa voidaan vain toivoa, että asiassa päästään pikaisesti tässä konkretiaan.

"Olympiakomitea ei ole erillinen saareke"

Monissa lajiliitoissa ja urheiluseuroissa on jouduttu viime aikoina turvautumaan lomautuksiin ja irtisanomisiin. Myös Olympiakomitea joutuu käynnistämään poikkeustilanteen takia yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista lomautuksista.

Yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä eli yli 60:tä ihmistä. Mahdolliset lomautukset olisivat kestoltaan enintään 60 päivää.

– Olympiakomitea ei ole erillinen saareke vaikutuksilta, mitä tämä poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa. Toiminta on monilta osin pysähtynyt ja tapahtumia siirtynyt, joten se vaikuttaa työmääriimme, mutta ennen kaikkea se vaikuttaa isosti taloudelliseen tilanteeseemme, Salonen totesi.

Kuinka paljon lomautuksilla pyritään saamaan säästöjä, tätä tietoa ei Olympiakomiteasta haluta nostaa julkiseen keskusteluun, mutta Salosen mukaan puhutaan useista sadoista tuhansista euroista.

Urheilu käy selviytymistaistelua

Koronaviruspandemia on synkistänyt myös urheilumaailmaa, mutta Salonen muistuttaa liikunta- ja urheiluväen yhteisöllisyydestä. Sen huomasi muun muassa tiistaina Seurapaitapäivä kotona -tempauksesta, joka valloitti sosiaalisen median.

– Käymme selviytymistaistelua. Haluamme nousta tämän poikkeustilan jälkeen vahvoina takaisin, tarjota toimintaa ja jakaa kansalaisille liikunnan ja urheilun hyötyjä, tuottaa liikunnan iloja, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä, Salonen sanoi.

Salonen korostaa, että tilanne on nyt erittäin vaikea nimenomaan urheilun ruohonjuuritasolla. Elinvoimainen seuratoiminta on suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalka, joka liikuttaa yli 1,1 miljoonaa suomalaista. Sen takia Salonen peräänkuuluttaakin valtiolta, kunnilta, kaupungeilta ja kaikilta liikunnan ja urheilun parissa työskenteviltä innovatiivisuutta ja toimenpiteitä, joilla voidaan löytää keinoja selvitä tulevista kuukausista.

Poikkeustilan jatkuminen vaikuttaa suuresti

Miten kauan menee siihen, että urheilu nousee pandemian jälkeen jaloilleen taloudellisestikin, riippuu Salosen mukaan siitä, kuinka kauan poikkeustila jatkuu. Tällä hetkellä Suomessa on useita erilaisia rajoituksia, muun muassa joukkokokoontumiset, isot ja pienet tapahtumat on kielletty ja Uudellamaalla on liikkumisrajoituksia.

Salosen mielestä urheilun ja liikunnan kannalta merkittävin päivämäärä on 31. toukokuuta. Tuohon päivämäärään asti yli 500 hengen tilaisuudet on kiellettyjä.

– Monen lajin kauden pitäisi olla tuolloin kiivaimmillaan menossa. Tapahtumat, tilaisuudet, sarjat, lasten urheilukoulut... Kaikki muuttavat muotoa tai tulee peruutuksia. Se, miten kauan poikkeustila jatkuu, vaikuttaa isosti siihen, miten liikunta ja urheilu nousee jaloilleen, Salonen sanoi ja totesi, ettei poikkeustilanteen kestoa pysty kukaan vielä tässä vaiheessa arvioimaan tai ennustamaan.

– Kyllä me jaloilleen nousemme. Mutta miten isona, vahvana ja toimintakykyisenä, se on vielä arvoitus tässä vaiheessa.

Lue myös:

Urheiluvuotta 2021 uhkaa kalenterikaaos – yleisurheilun suomalaispomo haluaisi siirtää kaikki tapahtumat vuodella eteenpäin

Kommentti: Suomalaishuipun oivaltavat sanat saivat olympialaiset tuntumaan mitättömältä – urheilun väheksyminen kriisin keskellä on silti silkkaa typeryyttä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat