Seura sulki salibandyjoukkueen rahahanat ja nyt Veera ja Oona Kaupin edustamaa Ruotsin mestaria uhkaa sulkeminen sarjasta: "Aika shokki"

Veera ja Oona Kaupin edustamaa Iksua uhkaa putoaminen pääsarjasta. Koko seuran salibandytoiminta on vaarassa.

salibandy
Veera Kauppi Oona Kauppi
Veera ja Oona Kauppi siirtyivät uumajalaiseen Iksuun kesällä 2018. Per Wiklund

Ruotsin naisten salibandyn Superliigan mestariksi pari viikkoa sitten kruunattu Iksu on vaikeuksissa. Uumajalaisseura päätti koronakriisin seurauksena lopettaa salibandyjaostonsa tukemisen, mikä katkaisi rahahanat naisten edustusjoukkueelta.

Nyt koko naisten edustusjoukkueen toiminta onkin vaarassa, ja seuraa uhkaa pääsarjapaikan menetys. Menetys olisi suuri myös Ruotsin salibandyliigalle, sillä Iksu on seitsemällä mestaruudellaan yksi maan menestyneimmistä seuroista.

– Me olemme jo pitkään tunteneet, että toimintamme on priorisointi-järjestyksessä aika alhaalla. Tämä on valitettavasti yksi todiste siitä, seurapomo Jocke Sjöström sanoi Iksun sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Tilanne vaikuttaa merkittävästi myös Suomen salibandyn superkaksosten, Veera ja Oona Kaupin, arkeen. Yle Urheilun tavoittama Veera Kauppi kuvailee tiedon olleen shokki.

– Se tuli todella yllättäen. Meille pelaajille kerrottiin tiistaina, niin tässä ei ole kauhean kauaa ehtinyt asiaa sulatella. Totta kai todella harmillista ja surullista, että tälläiseen tilanteeseen on päädytty. Aika shokki se oli.

Vielä pari viikkoa sitten kaksikko valmistautui täyttä häkää jo seuraavaan kauteen, kun selvisi, etteivät pelit enää tänä keväänä jatku koronaviruspandemian takia. Nyt tulevaisuus on epävarma.

– Ihan hirveästi ei vielä tiedetä. Nyt käytännössä tarkoituksenamme on löytää ratkaisukeinoja sille, että sarjapaikkamme säilyisi ja toiminta jatkuisi.

Seuran hallituksessa istuva joukkueen kapteeni Emelie Wibron kuvaili tilanteen vakavuutta SVT:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun) Wibronin mukaan on jopa todennäköistä, että seura ei pelaisi ensi kaudella maan pääsarjaa.

– Periaatteessa tarvitsisimme rahat tilille perjantaihin mennessä, jotta voimme kattaa kaikki ensi kauden kulut. Näinä aikoina ei ole helppoa kävellä yritysten luo ja pyytää lisää rahaa, Wibron sanoi SVT:lle.

Suomi ei vaihtoehto

Kaupin mukaan ajatukset ovat viime päivinä olleet melko sekavat. Silti suomalaiskaksikolla ei ole toistaiseksi käynyt seuranvaihto mielessä.

– Tavoitteena on Ruotsin mestaruus ensikin vuonna. Se on koko porukalla ja seurajohdolla tähtäimessä, Veera Kauppi linjaa.

Ruotsissa koronaviruspandemiaan on suhtauduttu Suomea lepsummin. Iksu harjoitteli esimerkiksi vielä reilut pari viikkoa sitten joukkueen voimin, sillä kautta ei vielä siinä vaiheessa ollut virallisesti keskeytetty. Kauden päättymisen jälkeen pelaajat ovat harjoitelleet omatoimisesti.

Ruotsissa on puhuttanut urheilujoukkueiden mahdollisuus harjoitella joukkueena. Länsinaapurissa ei ole ryhdytty Suomen kaltaisiin rajoitustoimenpiteisiin, vaikka tilanne on lukujen valossa Suomea synkempi.

SVT:n mukaan Ruotsissa oli torstaina lähes 5 500 todettua tartuntaa, joista 500 oli ilmennyt viimeisen vuorokauden aikana. Kuolleita on 280. Viime perjantaina hallitus kuitenkin kiristi linjaansa, ja esimerkiksi yli 50 henkilön kokoontumiset kiellettiin.

Tilanteesta huolimatta suomalaissisarukset eivät ole suunnitelleet paluuta kotimaahan.

– Aika päivä kerrallaan mennään, mutta vielä ei ole ollut ajatuksissa palata Suomeen. Pyöritämme arkea täällä, ja se sujuu ihan mukavasti. Tietysti huolehdimme omasta ja läheisten terveydestä, Kauppi kertoo.

Uumajassa tilanne on myös kuitenkin rauhallisempi kuin esimerkiksi pahiten koronaviruksesta kärsineessä maan pääkaupungissa Tukholmassa.

– Täällä Uumajassa ollaan vähän vielä pimennossa. Etelämpänä tilanne on varmasti paljon vaikeampi tietyllä tapaa. Itse olen viikkojen aikana kuitenkin miettinyt, että vähän välttelee julkisia paikkoja ja ihan perusjuttuja, enemmän käsien pesua ja muuta. Katsotaan, mitä lähiviikkojen aikana tapahtuu.

Lue myös:

Suomen salibandytähti juhli Ruotsin mestaruutta lenkkipolulla – toivoi hulppeampaa lopetusta kauteen: "Kliimaksi jäi kokematta"

Ruotsin salibandyn pääsarjoissa täysi kaaos, liitto pakotti joukkueita pelaamaan vaikka sairaana – uhkasi pudottamisella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat