Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020

Lähes kolme neljästä juniorivalmentajasta jäi ilman palkkaa: moni kokee, ettei juniorijalkapallon hätää ole korostettu tarpeeksi

Jos koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset jatkuvat pitkään, moni valmentaja saattaa harkita muita työtehtäviä.

jalkapallo
Jalkapallo kuvituskuva
Seuratoiminta on tällä hetkellä keskeytetty koronavirustilanteen vuoksi.Tomi Natri / AOP

Palkanmaksu on lopetettu jopa yli 70 prosentilla suomalaisista juniorivalmentajista, selviää Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

73 prosenttia kyselyyn vastanneista päätoimisista valmentajista on lomautettu, palkanmaksu on keskeytetty tai työpaikalla on käynnissä yt-neuvottelut.

Juniorivalmentajien yhdistyksen puheenjohtajan Erkko Meren mukaan vain hieman yli kolmannes vastanneista on ollut tyytyväinen seurojen toimiin koronavirustilanteen keskellä.

Vastauksissa on arvosteltu seurojen sisäisen viestinnän lisäksi myös viestintää ulkopuolelle. Monen valmentajan mielestä seurojen tukalaa tilannetta ja hätää ei olla korostettu tarpeeksi.

– Seuroissa on korostettu vaikeuksia, mutta ei ole tuotu esille, miksi seurojen työllä on merkitystä ja miksi vaikka valtion taholta niihin kannattaisi panostaa, Meri avaa Yle Urheilulle.

Monissa seuroissa pelaajia on tuettu ja opastettu etävalmennuksen avulla. Lomautettuina valmentajilla ei velvoitetta siihen ole, vaan työtä saatetaan tehdä puhtaasti rakkaudesta lajiin. Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista aikoo jatkaa valmennuksen parissa koronavirustilanteen helpottamisen jälkeenkin.

– Olen aistinut, että palkka ei välttämättä ole suurin yksittäinen tekijä valmentajille, vaan lajiuskollisuus ja ammatin tärkeys. Se selittää, miksi sitoutuminen on noin korkea.

erkko meri
Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n puheenjohtaja Erkko Meri.Yle

Merkittävä yhteiskunnallinen arvo

Jos koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset seuratoiminnassa jatkuvat pitkään, varsinkin korkeakoulutetut valmentajat saattavat harkita muita työtehtäviä.

– On hyvin paljon valmentajia, joilla on esimerkiksi kasvatustieteellinen tausta. Pidän tällaisia valmentajia tärkeinä. Voi olla, että heillä kynnys siirtyä pois valmennuksesta madaltuu, Meri arvioi.

– Vaikka vastaukset valmentajien tulevaisuuden suunnitelmista ovat vielä nyt positiivisia, niin kyllä riski on olemassa. Varsinkin, jos seurat alkavat pitämään jatkossa kuluja pieninä, niin ei ole enää niin paljoa työpaikkoja valmentaa.

Suomen Palloliiton viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan jalkapallon arvo suomalaiselle yhteiskunnalle on 770 miljoonaa euroa. Erkko Meri haluaa korostaa juniorijalkapallon sosiaalisia vaikutuksia.

– Puhutaan paljon liikkumattomuuspommista ja siitä, että lapset liikkuvat entistä vähemmän ja yhä harvempi täyttää liikuntasuositukset. Näen, että laajamittainen lasten liikuttaminen on suurimpana lajina yksi jalkapallon tärkeimmistä tehtävistä, Meri sanoo.

– Myös lasten ja nuorten yksinäisyyden torjuminen on tärkeä asia, ja siitä ei mielestäni ole puhuttu hirveästi. Jalkapallo antaa siihen lääkkeitä.

Juniorivalmentajien yhdistykseen on tullut viime viikkoina kymmeniä yhteydenottoja huolestuneilta valmentajilta. Huoli tulevaisuudesta on suuri.

– Huolta on ollut siitä, kuinka kauan tämä tilanne kestää ja ovatko seurat toimineet juridisesti oikein. Monelta valmentajalta on tullut toive, että tätä hätää tuotaisiin laajemminkin esiin, Meri kertoo.

Lue myös:

Pizzaa, poliisikyytejä ja kuumia tunteita: koronavirus sekoitti suomalaisen jalkapalloilijan eksoottisen arjen Indonesiassa – "Ihan jäätävä stressi"

Miljoonalaina helpottaa Veikkausliigan seurojen ahdinkoa ainakin hetkellisesti – lomautukset voivat johtaa pelaajakaruselliin: “Ei kenelläkään ole tietoa”

Jalkapallovalmentaja toivoo vanhemmilta ymmärrystä kotiharjoitteluun: kentillä on riittänyt vilskettä poikkeustilasta huolimatta – "En ole ikinä nähnyt niin paljon pelaajia kuin nyt"

Juniorivalmentaja nostaa esiin huolestuttavan ilmiön, joka uhkaa nuorten jalkapalloilijoiden kehitystä: "Näen paljon lapsia, joille liikkuminen on vaikeaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat