Suora

  • Urheiluruutu

Ruotsin linja koronakriisissä puhuttaa — Göteborgista juuri palannut Anna Närhi kertoo urheiluseuransa toimista: “Mietimme, oliko se riittävää"

Koronaviruspandemia muutti selvästi myös maajoukkuesuunnistaja Anna Närhen arkea.

suunnistus
Maajoukkuesuunnistaja Anna Närhi muutti hiljattain takaisin Suomeen.
Maajoukkuesuunnistaja Anna Närhen valmistautuminen MM-kisoihin vaihtuu sairaalatyöhön. Kuva vuodelta 2018. Timo Mikkola/Lehtikuva

Suunnistusvuoden 2020 piti merkitä Anna Närhelle paluuta arvokisatasolle terveysmurheiden pilaaman viime kauden jälkeen.

Toisin kävi. Heinäkuulle kaavaillut suunnistuksen MM-kisat siirtyivät maailmalla leviävän koronaviruksen vuoksi hamaan tulevaisuuteen. EM-kisat peruttiin kokonaan.

Samalla muuttui 28-vuotiaan Närhen arki. Viime vuodet Ruotsissa asunut maajoukkuesuunnistaja valmistui muutama viikko sitten lääkäriksi Sahlgrenskan yliopistollisesta sairaalasta Göteborgissa.

— Tarkoitukseni oli keskittyä valmistumisen jälkeen urheilijanelämään, treenata ammattimaisesti kohti MM-kisoja ja mennä sitten töihin, pari viikkoa sitten Suomeen palannut Närhi kertoo Yle Urheilulle.

Nyt urheilijanelämä vaihtuu pian alkaviin töihin Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä.

— Toivon, että toimilupani tulisi pian Valviralta. Lääkäreistä ja muusta hoitohenkilökunnasta on kova pula, joten toivottavasti voin olla hyödyksi, Jyväskylässä asuva Närhi sanoo.

Ruotsilla eri linja

Närhi ehti kokea Ruotsissa maan varautumisen koronaviruspandemiaan, vaikkakin lyhyesti.

— Koronaviruksen aiheuttamat muutokset näkyivät silloin enemmän sairaalapiirissä. Sairaalaan ei saanut tulla muita kuin potilaita, opiskelijoita tai työntekijöitä. Pääministeri Stefan Löfven kävi siellä antamassa jonkun raportin, ja ulkopuolella oli telttoja infektiopotilaita varten.

— Mutta kun tultiin pois sairaala-alueelta, oikein mitään ei ollut vielä suljettu.

Ruotsi on suhtautunut maailmanlaajuiseen koronaviruskriisiin eri tavalla kuin moni muu Euroopan maa, mukaan lukien Suomi. Länsinaapurissa rajoitukset eivät ole olleet lähellekään yhtä tiukkoja, ja esimerkiksi koulut on pidetty tähän saakka auki.

Koronaviruspandemia on alkanut tyhjentää ruotsalaiskaupunkien katuja.
Koronaviruspandemia on tyhjentänyt ruotsalaiskaupunkien katuja. Kuva Tukholmasta, joka on Ruotsin pahin epidemia-alue. Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images

Viime päivinä linjaan on tullut kuitenkin täyskäännös, kun koronaviruskuolemien määrä on kasvanut jyrkästi. Kaikkiaan Ruotsissa oli kuollut torstai-iltaan mennessä yli 300 ihmistä. Tartunnan saaneita oli noin 5500.

— Se on surullista. Ruotsissa on ollut hyvin erilainen lähestymistapa kriisin hoitoon. En tiedä, kostautuuko se nyt, Närhi pohtii.

Närhi edustaa seuratasolla IFK Göteborgia. Ruotsalaisseura alkoi muuttaa toimintaansa koronaviruksen leviämisen vuoksi noin kuukausi sitten, tosin varsin maltillisesti.

— Tuntui, etteivät ne toimenpiteet olleet paljon mitään. Seura linjasi, etteivät urheilijat voi mennä yhdessä syömään, mutta yhteisharjoitukset pyörivät normaalisti. Mietimme, oliko se riittävää. Toisaalta seura seurasi siinä vain Ruotsin valtion ohjeistusta. ** **

"En halua, että kukaan läheinen sairastuu"

Närhi pitää säännöllisesti yhteyttä ruotsalaisiin ystäviinsä, mutta koronavirus on ollut toistaiseksi harvemmin puheenaiheena.

— Ystäväni eivät ole laittaneet viestiä, että olisivat huolissaan. En usko, että tilanne on vielä Göteborgissa niin paha kuin Tukholmassa. Tietysti rajoitukset ovat nyt lisääntyneet eli tilanne aikaa vaikuttaa heidänkin elämäänsä.

Närhi pääsee aloittamaan lääkärinuraansa poikkeuksellisena aikakautena. Tuntemattoman virustaudin aiheuttamat haasteet vetävät nöyräksi.

— Jännittää, miten paljon tilanne vaikeuttaa omaa työntekoa, kun kaikki on muutenkin uutta. Toisaalta tuleehan tässä aika paljon kokemusta, kun joutuu pakon edessä miettimään asioita eri kantilta.

Närhi itse ei pelkää sairastumista, vaikka kuuluukin astmaatikkona riskiryhmään. Hän kantaa enemmän huolta läheisistään.

— Esimerkiksi isäni on jo aika iäkäs ja kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään. En halua, että kukaan läheinen sairastuu vakavasti, joten yritän tehdä parhaani, etten ainakaan itse kantaisi tautia.

Viime viikot ovat saaneet kunnianhimoisen suunnistajan huomaamaan, ettei urheilu ole lähellekään kaikki kaikessa. Närhi on yrittänyt noudattaa erikoisena aikana yksinkertaista ohjenuoraa.

— Kaikkea ei pysty hallitsemaan tai estämään, mutta tyhmä ei tarvitse kuitenkaan olla. En voi missään nimessä sanoa olevani mikään koronaekspertti, vaikka olen saanut lääketieteellisen koulutuksen. Yritän seurata asiasta paremmin tietävien ohjeita ja toimia niiden mukaan.

Lue myös:

Suunnistuksen MM-kisat siirtyvät – EM-kisoja ei pidetä tänä vuonna

Suunnistuksen MM-kisojen siirtyminen on Teinille mieluisa muutos – Euroopan mestari treenaa leikkauksen jälkeen itseään kohti huippukuntoa Keskisalon tsemppauksessa

Jukolan viesti Rovaniemellä siirtyy vuodella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat