Lisäkustannuksia, kisakylän asuntojen kohtalo ja yli-ikäiset jalkapalloilijat – Tokion olympialaisten siirto aiheutti monia ongelmia kisajärjestäjille

Tokion olympiakisat jouduttiin siirtämään koronaviruspandemian takia. Siirrolla on monia vaikutuksia kisajärjestäjille.

urheilu
Tokion olympialaiset
Tokion olympialaiset ja paralympialaiset siirrettiin historiallisesti vuodella eteenpäin koronaviruspandemian takia.European Pressphoto Agency EPA

Tokion olympialaisten siirtyminen kesästä 2020 vuodella eteenpäin kesään 2021 koronaviruspandemian takia aiheuttaa kisajärjestäjille paljon lisäkuluja ja lisätöitä.

Kisojen budjetti on paisunut jo nyt arvioidusta 6,8 miljardista eurosta noin 11,6 miljardiin euroon. Japanin valtion riippumaton auditointilaitos tosin kertoi joulukuussa, että olympialaiset ja paralympialaiset maksaisivat Japanin valtiolle peräti 23 miljardia euroa.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) mukaan kisojen siirrosta tulee lisäkustannuksia niin kisajärjestäjille kuin KOK:llekin. Kisojen kustannukset jaetaan muuten kisajärjestäjien, Japanin valtion ja Tokion kaupungin kesken.

Lisäkustannusten lisäksi harmaita hiuksia aiheuttavat monet muutkin asiat, kuten esimerkiksi kisakylä, hotellit, lipunmyynti ja kuljetukset. Esimerkiksi joukkueita varten rakennetun kisakylän asunnot on nimittäin tarkoitus myydä ja luovuttaa uusille asukkaille heti kisojen päätyttyä. Nyt kisakylä pitäisi saada urheilijoiden käyttöön vuotta myöhemmin.

– Kisakylä on yksi tärkeimmistä asioista listallamme, sillä kisakylä on urheilijoille koti kaukana kotoa, KOK:n olympiakisojen toimitusjohtaja Christophe Dubi sanoi torstaina puhelimitse pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Myös tuhansia hotellihuoneita joudutaan nyt varaamaan uudelleen nopealla aikataululla.

– Kaikki täytyy vahvistaa uudelleen vuotta myöhemmäksi. On valtava tehtävä tehdä se kaikki uudelleen, Dubi totesi.

Tokion olympialaisten kisakylä
Tokion olympialaisten ja paralympialaisten urheilijoille rakennetun kisakylän asunnot oli tarkoitus myydä tämän vuoden kisojen jälkeen.Rex Features

Kansalliset olympiakomiteat vahvistavat urheilijavalinnat

Kansainvälinen olympiakomitea kertoi tiedotustilaisuudessa, että kansallisten olympiakomiteoiden pitää valita kisapaikan jo varmistaneet urheilijat joukkueisiinsa. Noin 57 prosenttia kisoihin osallistuvista 11 000 urheilijasta ehti saavuttaa paikan Tokioon, ennen kuin pandemia keskeytti urheilukilpailut maailmassa.

KOK:n mukaan kisapaikan saavuttaneet urheilijat saavat pitää paikkansa, mutta kansallisten olympiakomiteoiden pitää antaa valinnalle lopullinen sinetti.

– Jokainen urheilija pitää valita erikseen, koska he edustavat heidän kansallista olympiakomiteaansa. Kaikissa lajeissa olympiakomiteoilla on oikeus valita urheilijat, KOK:n urheilujohtaja Kit McConnell sanoi.

McConnellin mukaan KOK keskustelee vielä Kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) kanssa ensi vuoden olympiaturnauksesta. Olympialaisiin osallistuvat miesjalkapalloilijat ovat yleisesti ottaen alle 23-vuotiaita, sillä joukkueissa sallitaan ainoastaan kolme yli 23-vuotiasta pelaajaa. Tokion kisojen siirron myötä moni pelaaja ylittää ikärajan.

– Käymme tästä keskustelua liittojen kanssa, myös FIFA:n. Meidän täytyy lyödä asia lukkoon tulevien viikkojen aikana, McConnell sanoi.

Lue myös:

Historiallinen päätös – olympialaisia ei ole koskaan aikaisemmin siirretty, vain sodat ovat estäneet kisojen järjestämisen

Suomen mitalisuosikki on ensi vuonna liian vanha olympialaisiin – on silti mahdollista, että hän pääsee taistelemaan kultamitalista

Useampi suomalaisurheilija hyötyy merkittävästi Tokion olympialaisten siirtämisestä – mahdollisuudet menestyä ovat vuoden päästä entistä paremmat

6,8 miljardia muuttui 23 miljardiksi – Tokion olympialaisten hinta karkasi käsistä, päätös kisojen siirrosta tuli kiusalliseen aikaan: "Sen täytyy sattua"

Tokion olympialaisia siirretään tasan vuodella – huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki nostaa esiin kolme seikkaa, miksi ratkaisu oli hyvä

Lähteet: Reuters, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat