Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Urheiluruutu

Tanja Poutiainen-Rinteelle kansainvälinen luottamustehtävä alppihiihdon parista: "Jos voin olla vaikuttamassa lajiin, kiinnostaa totta kai olla mukana"

Janne Leskinen siirtyy luottamustehtävästään sivuun yli kymmenen vuoden jälkeen.

alppihiihto
Tanja Poutiainen-Rinne ja Janne Leskinen.
Tanja Poutiainen-Rinne ottaa Janne Leskisen paikan FIS:n alppihiihdon johtoryhmässä.Ski Sport Finland

Alppihiihdon olympia- ja MM-mitalisti Tanja Poutiainen-Rinne on nimetty Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n alppihiihdon johtoryhmään, FIS Alpine Executive Boardiin. Nimityksen myötä Poutiainen-Rinne toimii myös alppihiihdon komiteassa.

Alppihiihdon johtoryhmä toimii FIS:n hallituksen lajijohtoryhmänä, jossa tehdään lajikohtaiset päätökset alla toimivien komiteoiden esityksiin.

Janne Leskinen on toiminut kansainvälisen hiihtoliiton alppilajien johtoryhmässä yli kymmenen vuotta ja siirtyy nyt luottamustehtävästään sivuun.

– Hyvältä tietenkin tuntuu päästä tuollaiseen ryhmään mukaan. Valinta ei ollut itsestäänselvä, ja kyllähän sydän sykkii urheilulle sekä alppihiihdolle. Jos voin olla vaikuttamassa lajiin, sen tulevaisuuteen sekä kehittämiseen, kiinnostaa totta kai olla mukana siellä, Poutiainen-Rinne sanoo Yle Urheilulle.

Huippu-urheilu-uransa vuonna 2014 lopettanut Poutiainen-Rinne uskoo vaikutusmahdollisuuksiinsa johtoryhmässä.

– Aika näyttää, mitkä ne mahdollisuudet siellä on, mutta näen, että siellä kuka tahansa pystyy tuomaan kehitysajatuksia esille. Esimerkiksi se muutos, jossa pujottelussa radat siirryttiin merkkaamaan vain yhdellä portilla tuli suomalaisten aloitteesta, ja se on nyt jo lajin normaali tapa. Vaikuttamaan pystyy, kun on itse aktiivinen.

Torinossa olympiahopeaa 2006 voittanut ja neljästi MM-mitaleille yltänyt rovaniemeläinen muistuttaa, ettei kyseessä ole maapaikka. Läsnäolosta ryhmässä on varmasti kuitenkin apua myös suomalaiselle alppihiihdolle.

– Tämä ei sinänsä ole mikään maapaikka, eikä edusteta maata. Ennen kaikkea tämä on näköalapaikka, ja ensimmäisenä on kuulemassa ajatuksia siitä, mihin laji on menossa. On hyvä saada sitä tietoa myös Suomeen ja jalkauttaa sitä. On se suomalaisen alppihiihdon etu, että siellä on suomalainen mukana.

Tanja Poutiainen
Tanja Poutiainen-Rinne haluaa olla mukana kehittämässä kansainvälistä ja suomalaista alppihiihtoa.AOP

Valoisa tulevaisuus

Suomalaisen alppihiihdon tilanne ei ole tällä hetkellä maailman huipputasolla häävi, ja Poutiainen-Rinteen sekä Kalle Palanderin huippusaavutuksiin urien huippusaavutuksiin on valtavasti matkaa.

Tunnelin päässä näkyy silti Poutiainen-Rinteen mukaan valoa.

– Tänä talvena tuli hienoa menestystä esimerkiksi nuorten olympialaisista, mutta viehän se aikaa muutaman vuoden, että kolkutellaan Eurooppa-cupin ja maailmancupin portteja. On siellä potentiaalia ja ainesta, ja töitä tehdään, että sieltä nousisi tulevaisuudessa maailman huippuja.

– Juuri se vaihe 16-vuotiaasta 20-vuotiaaksi lukioiässä on kriittinen, ja siihen pyritään kiinnittämään huomiota, että kehitys jatkuisi nuorten sarjoista aikuisten sarjoihin. Toki olemme pieni alppimaa harrastajamäärillä mitattuna, eikä siellä ole koskaan roppakaupalla nousijoita. Pyritään se 1–2 urheilijaa siitä lahjakkaasta joukosta nostamaan.

Poutiainen-Rinne on kaksosten äiti, joka pyörittää omaa yritystään. Aikaa löytyy silti myös alppihiihdolle niin johtoryhmä- kuin ruohonjuuritasollakin

– Totta kai tämä uusi pesti jonkin verran poikii töitä, mutta uskoisin sen istuvan ihan hyvin työ- ja perhearkeen. Keväällä ja syksyllä on isot kokoukset, ja tietty etäyhteyksillä pelataan noin muuten. Materiaalia ja tekstiä joutuu varmasti lukemaan, ja ottamaan kantaa, mutta sen pystyy tekemään itse omien aikataulujen mukaisesti.

– Olen ollut mukana taustalla oman urani loppumisesta lähtien, ja muutaman vuoden tyttöprojektissa aika aktiivisestikin kentällä. Lajin valmennuksen kehittämisen näkökulmasta olen ollut sparrailemassa operatiivista porukkaa, ja myös joitain urheilijoita, jotka haluavat enemmän olla yhteyksissä. Ei tässä laske tunteja, mitä haluaa antaa lajille myös takaisinpäin.

Maanantaina Poutiainen-Rinne täyttää 40 vuotta. Suuria juhlia ei koronatilanteen takia pystytä järjestämään.

– Tämä viimeistään varmisti sen, että perhepiirissä vain juhlitaan. Eiköhän me kaksosten kanssa joku kakku pyöräytetä, Poutiainen-Rinne kertoo nauraen.

Uutista päivitetty kello 15.00: lisätty Poutiainen-Rinteen kommentteja.

Lue myös:

Venäjän hiihtolegendalta Jelena Välbeltä synkkä arvio Therese Johaugin ylivoimasta — “Erittäin huono tilanne”

Itävallan väkivahva mäkijoukkue saa uuden päävalmentajan – olympiavoittaja tarttuu haasteeseen

Ruotsin hiihtoliiton kriisi syvenee – nyt myös naisten valmentajat lähdössä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat