1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Elli Pikkujämsä otti askeleen kohti ammattilaisunelmaa ja siirtyi Ruotsiin – Örebrossa harjoitellaan kuin koronavirusta ei olisikaan: "Täällä on painotettu, että asiat ovat suosituksia"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Elli Pikkujämsä siirtyi täksi kaudeksi KIF Örebron riveihin.

Elli Pikkujämsä valittiin viime kaudella Naisten liigan parhaaksi puolustajaksi. Kuva: Sebastian Backman / Yle

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Elli Pikkujämsän viime vuosi oli varsin ikimuistoinen. Alkuvuodesta hän debytoi A-maajoukkueessa, ja kausi seurajoukkue FC Hongan kanssa päättyi hopeajuhliin. Lähes jokaisessa pelissä täydet minuutit uurastanut Pikkujämsä palkittiin kauden päätteeksi Naisten liigan parhaana puolustajana, ja marraskuun lopulla syntyi sopimus ruotsalaisen KIF Örebron kanssa.

– Sitä edeltävä kausi ei ollut kaikista helpoin, vaan yksi vaikeimmista futiskausista. Oli todella hieno juttu, että tuli tuollainen onnistunut vuosi, Pikkujämsä kertaa.

Ruotsalaisseura tuntui hyvältä ratkaisulta kohti ammattilaisunelmaa, vaikka Suomessakin monipuoliselle pelaajalle olisi riittänyt kysyntää.

– Koin, että tämä oli hyvä askel ja ei liian iso harppaus. Eri asia, jos olisin lähtenyt jonnekin Lyoniin, missä on kaikki maailman parhaat pelaajat. Tämä Ruotsin sarja on kuitenkin maailmallakin ihan arvostettu, ei ole mikään itsestäänselvyys, että täällä pärjää.

Kyproksen turnauksen aikana kaikki muuttui

Jos viime kausi oli ikimuistoinen, sitä olivat myös ensimmäiset kuukaudet Ruotsissa. Pikkujämsä muutti parinsadan kilometrin päässä maan pääkaupunki Tukholmasta sijaitsevaan Örebrohon tammikuun puolessa välissä.

– Joukkue otti minut todella hyvin vastaan. Ruotsalaiset alkavat helpommin puhumaan ja ovat ehkä vastaanottavaisempia kuin suomalaiset. Kämppä oli heti valmiina, sekään ei aina kaikille toteudu, Pikkujämsä kertaa.

Kuva: Henriikka Hiilloskorpi / Yle

Pikkujämsä ehti viettää puolisentoista kuukautta uudessa kotimaassaan ennen maajoukkueen maaliskuun alussa alkanutta turnausta Kyproksella. Helmareiden Kyproksen turnauksen aikana koko maailma oli muuttunut.

– Kun lähdimme, netissä kiersi meemejä koronasta. Ja kun tulimme takaisin, tuli karanteenia ja Italiassa oli täysi kriisi meneillään.

Koronapandemian tieltä siirtyivät myös maajoukkueen kevään ja kesän EM-karsintapelit. Lohkoaan johtavan, mutta toisaalta päävastustajiaan Skotlantia ja Portugalia useampia otteluita pelanneen Suomen piti kohdata kotikentällä Portugali huhtikuun 10. päivä.

– Tietysti aina on kiva pelata, mutta mielestäni on parempi, että huolehditaan kaikkien terveydestä. Ne pelit pystytään pelaamaan myöhemminkin, Pikkujämsä kuittaa.

Miesten kesälle 2021 siirtyneen EM-turnauksen takia myös naisten EM-turnausta päätettiin lykätä vuodella eteenpäin, ja se on määrä pelata kesällä 2022. Suomen naisten maajoukkueessa ei ole ollut havaittavissa Ruotsin tai Norjan kaltaista kannanottoa – Ruotsissa osa maajoukkuepelaajista arvosteli päätöstä ja Norjan jalkapalloliitto pyysi Uefaa pitämään turnauksen omalla paikallaan vuonna 2021.

– Kyllä siitä mainittiin keskusteluissa, mutta ei ole ollut sen suurempaa kannanottoa, onko se maailman vakavin asia vai ei. Uskon, että kaikki pääsevät sen asian yli.

Ruotsin löysä linja kummastuttaa

Vaikka muualla maailmassa urheilumaailma on pysähtynyt, rullaa arki Ruotsissa melko tavallisesti – ainakin, jos verrataan vaikkapa Suomeen. Länsinaapuri ei ole ryhtynyt yhtä tiukkoihin rajoituksiin ja Suomen sulkiessa kouluja Ruotsissa päätettiin avata terassit aiemmin.

Hassua, että melkein kaikissa muissa maissa on aika kovat määräykset paitsi Valko-Venäjällä ja Ruotsissa.

Elli Pikkujämsä, jalkapalloilija

Linja on kuitenkin viime viikkoina tiukentunut, ja viikko sitten Ruotsi kielsi yli 50 henkilön kokoontumiset.

– Olemme ihan normaalisti treenanneet viikottain. Suomeen verrattuna täällä on suhteellisen vapaata. Onhan se aika erilaista, kun kaverit kertovat Suomessa käyvänsä yksin treenaamassa ja pysyttelevänsä sitten loppupäivän sisällä.

Helmarien EM-karsintaottelut siirrettiin huhtikuulta ensin syyskuulle, ja lykättiin vielä toistamiseen helmikuulle 2021. Kuva: AOP

Kauden alkua on Ruotsissa lykätty, mutta treenien lisäksi maassa on pelattu myös harjoitusotteluita. Se on kääntänyt kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden katseet kohti länsinaapuria, ja hurjimmillaan vetoa on lyöty jopa alaikäisten harjoitusotteluista.

– Hassua, että melkein kaikissa muissa maissa on aika kovat määräykset, paitsi Valko-Venäjällä ja Ruotsissa. Tulee välillä sellainen massaefekti, että jos kaikki muutkin, miksei mekin. Mutta menen nyt täällä, missä maassa olesken. Luotan heihin.

Viimeiset kaksi päivää Ruotsin urheilun keskusjärjestö Riksidrottsförbundet ja maan jalkapalloliitto ovat kuitenkin vääntäneet kättä keskenään siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Riksidrottsförbundet suositteli kansanterveysviranomaisen ohjeisiin pohjautuen, että kaikki turnaus- ja harjoitusottelut keskeytettäisiin ja kaikkia kontakteja vältettäisiin, mutta maan jalkapalloliiton mukaan harjoitusotteluita voi jatkaa tavalliseen tapaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Olen ladannut sovelluksen, että näen vähän Ruotsin uutisia, jotta tietäisi vähän jostakin jotakin. Tuntuu, että päätös vaihtuu aika usein. En ole ihan kartalla aina, Pikkujämsä myöntää.

Joukkueessa asiasta on keskusteltu jonkun verran. Vaikka perusarkeen koronapandemia ei juuri vaikuta, ei Pikkujämsä voi esimerkiksi pääsiäislomalla matkustaa kotimaahan.

– Ruotsalaiset kaverini tietävät, että en voi loman aikana lähteä Suomeen, koska minun pitäisi vannoa, että olisin 14 päivää karanteenissa ja meillä on vain kahdeksan päivää lomaa. He ehkä vähän ihmettelevät niin kovia määräyksiä. Täällä on enemmän painotettu, että asiat on suosituksia. Että ne eivät ole tietyllä tavalla määräyksiä, vaan suosituksia kansalaisille. Tämä on suoraan sanottuna vähän hämmentävää aikaa.

Joukkueen sisällä koronaviruspandemia näkyy myös lomautuksina, jotka astuivat voimaan kuun alussa.

– Meille on ilmoitettu, että meidät on vähän niin kuin lomautettu. Ei kokonaan, vaan teemme periaatteessa noin 40 prosenttisesti. Se on joistakin treenimääristä ja pienistä asioista pois.

Elli Pikkujämsä on menestynyt myös lumilautailussa. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Olympiakomitea

Pikkujämsä itse on pyrkinyt vähentämään julkisilla paikoilla liikkumista ja ostamaan esimerkiksi kaupasta viikon ruoat kerralla. Vaikean tilanteen edessä posiitiviset ajatukset auttavat, vaikka epätietoisuus onkin raastavaa.

– Vaikka yritän ajatella positiivisesti, joskus enemmän negatiivinen asia on se, kun ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kukaan ei tiedä, koska jotakin jatkuu ja mitä tapahtuu ensi viikolla. Yritän tehdä asioita niin normaalisti kuin pystyn.

Tavoitteena vakiinnuttaa paikka avauksessa

Pikkujämsä on saavuttanut 20 vuoteen mennessä paljon: hän on mukana maajoukkueringissä, minkä lisäksi hän on askeleen lähempänä ammattilaisunelmaansa Ruotsisssa.

– Tavoitteena on tietysti saada peliaikaa ja että joukkueena onnistuisimme. Meillä on nuori joukkue, mutta paljon potentiaalia. Olemme yhtenäinen joukkue.

Maajoukkueessa 20-vuotias puolustaja toivoo vakiinnuttavansa paikkansa avauskokoonpanossa.

– En ikinä sanoisi, että on itsestäänselvyys olla siinä ringissä. Tietysti aloituskokoonpanon pelaajien haastaminen on aina tavoitteena. Toivon mukaan jokin päivä koettaa sekin.

Jalkapallon lisäksi Pikkujämsä on menestynyt myös lumilautailussa: vuonna 2017 tuli pronssia nuorten MM-kisoissa sekä big airissa että slopestylessä. Nuorten talviolympialaisissa 2016 hän saavutti slopestylessä hopeaa.

Vähäluminen talvi vaikutti kuitenkin myös rakkaaseen harrastukseen.

– Suomessa ei ollut hirveän hyvä lumitilanne. Tulin tänne Keski-Ruotsiin tammikuun puolessä välissä, eikä täällä ollut lunta senkään vertaa. Se vähän jäi. Toivon mukaan pääsee taas joku päivä leikkimään lumella.

Sitä ennen hän keskittyy kuitenkin Damallsvenskaniin – sitten kun kausi joskus käynnistyy.

Lue myös:

Ruotsin linja koronakriisissä puhuttaa — Göteborgista juuri palannut Anna Närhi kertoo urheiluseuransa toimista: “Mietimme, oliko se riittävää"

Seura sulki salibandyjoukkueen rahahanat ja nyt Veera ja Oona Kaupin edustamaa Ruotsin mestaria uhkaa sulkeminen sarjasta: "Aika shokki"

Koronavirus pysäytti urheilumaailman, mutta ei uhkapelaamista – Ruotsin viitosdivisioonajoukkueen harjoitusottelusta lyötiin vetoa jopa kymmenellä miljoonalla kruunulla

Ruotsin löysempi linja koronaviruksen suhteen pätee myös urheiluun: "Harjoituksia, otteluita ja paikallisia turnauksia ei tarvitse perua epidemian takia"

Maajoukkuepuolustaja Pikkujämsälle tärkeä kehitysaskel: siirtyy Ruotsin pääsarjaan – "Elli sopii täydellisesti suunnitelmaamme"

Lumilautailun MM-mitalisti Elli Pikkujämsä, 19, on odottanut isoja pelejä jalkapallon parissa – naisten EM-karsinnassa unelma toteutuu: "Olen tottunut jännäämään yksin tiukan paikan tullen"

19-vuotias lahjakkuus on edustanut Suomea sekä lumella että nurmella – Elli Pikkujämsä on päättäväinen rämäpää, joka haluaa urheilusta ammatin