Suora

  • Elävä arkisto esittää

Ruotsalaisen pikkukylän suurin sankari on suomalainen jääpalloilija: Tuomas Määttä sai harvinaisen kunnianosoituksen – "Olen sen varmasti ansainnut"

Jääpalloilija Tuomas Määttä valittiin Ruotsissa vuoden pelaajaksi ensimmäisenä suomalaisena.

jääpallo
Tuomas Määttä, jääpallon MM 2019.
Tuomas Määttä maajoukkueen paidassa MM-kisoissa viime vuonna.Adam Ihse/AOP

Jääpalloilija Tuomas Määttä ylsi saavutukseen, johon yksikään suomalainen ei ole aikaisemmin pystynyt. Uransa kolmannen Ruotsin mestaruuden Edsbynin paidassa voittanut Määttä, 23, valittiin torstaina vuoden pelaajaksi Ruotsissa.

Aikaisemmin palkinto on mennyt ulkomaalaiselle pelaajalle vain kerran, joten kyse on todella harvinaisesta kunnianosoituksesta. Edellisen ja ainoan kerran vuoden pelaajan palkinto meni ruotsalaispelaajilta sivu suun 19 vuotta sitten, kun palkinnon sai venäläinen Sergei Obuhov.

– Onhan se iso saavutus. Täällä on pelannut maailman parhaisiin pelaajiin kuuluvia suomalaisia aiemminkin, mutta kukaan ei ole sitä palkintoa saanut. Samoin venäläisiä on pelannut vaikka kuinka paljon, Määttä kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Edsbyn on noin 4000 asukkaan kylä Keski-Ruotsissa. Edsbyns IF on perustettu vuonna 1909 ja on yksi maan perinteisimmistä ja menestyksekkäimmistä jääpalloseuroista. Määttä siirtyi yhdessä kaksoisveljensä Tommin kanssa seuraan vuonna 2016.

Mestaruuksia on tullut neljässä kaudessa peräti kolme. Määttä on onnistunut maalinteossa jokaisessa pelaamassaan kolmessa finaalissa. Maaliskuussa loppuottelussa kaatui Villa Lidköping 5–1, ja Edsbyn palasi vuoden tauon jälkeen mestariksi.

– Pääsimme kauteen hyvistä lähtökohdista. Tuntuu, että menin eteenpäin pelaajana ja olen varmasti ansainnut saamani palkinnon, runkosarjassa tehot 24+15=39 nakuttanut Määttä sanoo.

Tommi ja Tuomas (oik.) Määttä
Tommi ja Tuomas Määttä tuoreimman Ruotsin mestaruuden jälkeen.Tiina Vesala

Tänä vuonna finaali pelattiin poikkeuksellisesti tyhjille katsomoille koronaviruksen vuoksi. Tavallisesti jääpallon loppuottelu on Ruotsissa suuri lajiyhteisön juhla, joka kerää lähes 20 000 katsojan yleisömääriä.

– Finaaliin pääsy on jo itsessään kova saavutus. Se on tapahtuma, jossa jokainen jääpalloilija haluaisi pelata. Tapahtuman ympärille on järjestetty telttoja ja jokaisella seuralla on oma piste, se on jääpallon juhlaa, Määttä kertoo.

Kaikkien aikojen yleisöennätys tehtiin vuonna 2013, kun Hammarbyn ja Sandvikenin välistä loppuottelua seurasi Tukholmassa lähes 40 000 katsojaa. 90-luvun alusta lähtien finaali on yleensä pelattu Uppsalassa.

Edsbynin pieni kylä elää ja hengittää jääpalloa varsinkin kevään ratkaisupelien lähestyessä. Kaupunkiin valmistui vuonna 2003 Ruotsin ensimmäinen jääpallohalli, jossa joukkue pelaa yhä kotipelinsä.

– Fanimme ovat yksiä Ruotsin parhaista. He jaksavat laulaa ja pitää mekkalaa katsomossa varsinkin loppupeleissä, Määttä iloitsee.

Todellinen jääpalloperhe

Määttä tulee todellisesta jääpalloperheestä. Isä Esa Määttä valmentaa Ruotsin pääsarjassa uppsalalaista Siriusta, jossa myös veljeskolmikon kolmas jäsen, neljä vuotta vanhempi Teemu Määttä pelaa. Tuomas ja Tommi Määttä ovat niittäneet menestystä Edsbynissä roppakaupalla.

Vantaalaisten Määtän veljesten kasvattajaseura on helsinkiläinen Botnia. Tuomas ja Tommi voittivat isän valmennuksessa Suomen mestaruuden keväällä 2016 ennen siirtymistä Ruotsiin.

– Asumme samassa kämpässä ja pystymme yhdessä oleskelemaan ja laittamaan ruokaa. Onhan se erittäin hienoa, kun velipojan kanssa saa jakaa voitonhetkiä, Määttä sanoo.

Tuomas Määtän sopimus Edsbynin kanssa päättyi kevään voitokkaaseen finaaliin. Tulevaisuuden kuvioista Määtällä on jo jonkinlainen käsitys, mutta sen enempää hän ei suostu paljastamaan.

– Haluan voittaa niin paljon kuin ikinä pystyy ja ehtii, pelata hyvissä joukkueissa ja kehittyä pelaajana. Yritän tehdä seuravalintojen suhteen oikeita ratkaisuja.

Edsbyns IF
Tältä näyttivät Edsbynin mestaruusjuhlat Tukholmassa vuonna 2017.AOP

Suomalaista jääpalloa Määttä kertoo seuraavansa lähinnä tuloksista ja sarjataulukoista, sillä otteluiden seuraaminen Ruotsista käsin on hankalaa. Määttä kokee perinteisen lajin ottaneen Suomessa takapakkia, mutta näkee myös positiivista kehitystä.

– Ruotsissa on koko ajan enemmän nuoria suomalaisia pelaajia kehittymässä. Toisaalta se syö myös Suomen liigan tasoa, kun paljon hyviä pelaajia on Ruotsissa, Määttä pohtii.

Määttä toivoo, että Helsingin seudulle saataisiin rakennettua pitkään lajiväen haaveissa ollut jääpallohalli.

– Se lisäisi varmasti kiinnostusta ja auttaisi kaikkia seuroja Suomessa, kun leirityksiä pystyisi järjestämään hyvissä olosuhteissa, Määttä sanoo.

Maajoukkueen paidassa Määtän suurin saavutus on MM-hopea vuodelta 2016. Suomi kaatoi Ruotsin välierässä 3–2, mutta isäntämaa Venäjä oli loppuottelussa parempi selkein numeroin 6–1.

Suomen jääpallohistorian riemukkain hetki koettiin helmikuussa 2004, kun Sami Laakkonen upotti Ruotsin MM-finaalin jatkoajalla ja varmisti maamme historian tähän mennessä ainoan maailmanmestaruuden.

Tänä keväänä maailmanmestaruudesta ei koronaviruksen vuoksi pelata, mutta maailman paras pelaaja voi hyvinkin löytyä Suomesta. Sellaiseksi ruotsalainen Expressen-lehti (siirryt toiseen palveluun) kuvasi Tuomas Määttää kolmannen Ruotsin mestaruuden jälkeen.

Lue myös:

Määtän veljeskaksikko jälleen Ruotsin jääpallomestaruuden takana – Tuomas ei ole jäänyt finaaleissa koskaan maalitta

Porvoolaisten pitkä odotus on ohi – Akilles on jääpallon Suomen mestari

Katso tallenne: Akilles voitti Suomen mestaruuden 35 vuoden tauon jälkeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat