Suora

  • Urheiluruutu

Olympiaurheilijalla tiukat paikat Uudenmaan rajan ylityksessä – poliisi ei päästänyt skeet-ampujaa helpolla harjoituksiin

Yle Urheilu oli skeet-ampuja Lari Pesosen mukana, kun hän yritti päästä Uudenmaan rajan toiselle puolelle harjoittelemaan.

ammunta
Lari Pesonen
Katso video kuvaa klikkaamalla.

– Nyt alkaa jo vähän jännittää, että mitenköhän tässä käy, myöntää skeet-ampuja Lari Pesonen lähestyessään Hyvinkään kohdalla Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajaa.

Poliisi seisoo tukevasti jalat harallaan keskellä tietä käsi ylhäällä pysähtymisen merkiksi, kävelee määrätietoisesti kohti autoa Pesosen veivatessa sivuikkunaa auki. Jännitys autossa on käsinkosketeltava. Poliisi tivaa kuuluvalla ja vahvalla äänellään:

– Milläs asialla sitä ollaan?

– No, tällaisella, Pesonen sanoo ja ojentaa poliisille Suomen Olympiakomitealta saamansa lupalapun luettavaksi.

Uudenmaan rajan sulkeuduttua Lari Pesonen oli yksi niistä harvoista olympiaurheilijoista, joiden harjoituspaikat jäivät rajan toiselle puolelle. Maanmittausinsinööriksi opiskeleva Pesonen asuu itse Helsingissä, mutta tutut haulikkoradat löytyvät reilun tunnin matkan päästä Orimattilasta ja Lopelta.

Vaikka Tokion olympiakisat siirtyivät vuodella eteenpäin, on Pesoselle silti tärkeää päästä edelleen harjoittelemaan. Hän toi Suomelle maapaikan miesten skeetiin jo 2019 toukokuussa, mutta virallisesti Pesosta ei ole vielä olympiajoukkueeseen valittu. Hänen lisäkseen kotimaasta löytyy pari muutakin saman tasoista ampujaa, joten valintaa ei siksi oltu vielä tehty.

Treenaamaan pitäisi siis päästä, jotta Pesonen saa samat mahdollisuudet kuin muutkin maajoukkuekaverit. Lisäksi haulikkoammunnassa laadun lisäksi harjoittelun määräkin on uran alkumetreillä isossa osassa.

– Olen vielä siinä vaiheessa uraa, että kehityskaari on ylöspäin. Olisi siis hyvä, että pääsisin koko ajan treenaamaan Tokion kisoihin asti, jotta olisin siellä mahdollisimman hyvässä kunnossa, hän pohdiskelee.

Lari Pesonen
Lehtikuva / Markku Ulander

Poliisi tarkkailee edelleen tiukasti lupalappua, jossa vakuutetaan, että Pesosen on ammatinharjoittamisen takia päästävä rajan yli. Samalla hän viittoilee kollegaansa avuksi. Näin puolenpäivän jälkeen minkäänlaista ruuhkaa ei ole, joten poliiseilla on aikaa tutkia ja tarkkailla tilannetta. Samalla autossa alkaa jo pieni pelko hiipiä puseroon, joutuuko tästä sittenkin kääntymään takaisin.

Viimeisimpänä paikalle tullut poliisi ei kovin mielellään Pesosta rajan yli päästäisi.

– En nyt oikein... Tuntuu vähän yllättävältä, että Uudenmaan alueelta ei löytyisi ammuntaan mahdollisuuksia, poliisi jatkaa empimistään.

Niin vain ei rajan yli mentäisi. Perustelujen pitää olla kunnossa. Vastaus on Pesosella kuitenkin valmiina. Ampujalle ominaisesti hän pysyy koko ajan rauhallisena, mikä tietysti lisää perustelujan vakuuttavuutta.

– Sipoossa on rata, mutta se on nyt koronan takia suljettu. Santahaminassa on myös, mutta se on ulkopuolisilta suljettu, eikä sinne pääse kuin lähinnä vain joihinkin kutsutapahtumiin.

Skeet-ampuja Lari Pesonen Hälvälän ampumaradalla 26.5.2019.
Kimmo Hiltunen / Yle

Poliiseja kiinnostaa vielä se, minkälaisella syklillä Pesonen aikoo rajaa ylittää. Edessä on vielä pikku luento siitä, miten kaikenlaista liikkumista pitäisi nyt joka tapauksessa välttää. Mutta sen jälkeen lupa heltiää ja Pesonen pääsee jatkamaan matkaa. Nyt voi hetken hengähtää.

– Aika pitkään he miettivät jo nyt, ja vähän vaikutti siltä, että näinköhän he uskoivat sitä, ettei treenimahdollisuuksia ole Uudellamaalla, Pesonen pohdiskeli huolestuneena rajan ylityksestä selvittyään.

– Mutta treenaamaan on pakko päästä. Kuten tuo lappukin sanoo, niin työkseni minä tätä teen. Ammunta on tällä hetkellä suurin tulonlähteeni erinäisten tukien kautta. Niillä rahoilla pystyn niin elämään kuin harjoittelemaankin.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ensimmäinen yritys ainakin tuotti tulosta, ja Pesonen pääsi Lopen ampumaradalle tekemään muutaman tunnin mittaisen treenin. Ensi viikolla tarkoitus on kokeilla ylitystä useammankin kerran, sillä hänen tavoitteenaan on päästä Tokion olympiakisoihin ja toki vielä haastaa siellä maailman huiput.

– Pitkää taukoa en voi missään nimessä pitää. Vaikka tilanne on muuallakin maailmaa tällainen, niin maailman huiput pääsevät jollain tavalla treenaamaan ja menevät eteenpäin. Pakko meidänkin on pysyä kelkassa mukana, Pesonen toteaa.

Lue myös:

Lari Pesonen, 24, sai kavereiltaan rahat kisamatkaan ja ampui Suomelle olympiapaikan – Metsästyskortin hankkiminen vei lajin pariin

Lari Pesonen tähtäsi Suomelle ensimmäisen olympiamaapaikan – "Olen tehnyt tämän eteen hommia pitkään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat