Alppihiihtäjäkaksikon arki muuttui täysin, kumparelaskijoiden kausi jatkuu toukokuulle – "Meillä on Suomessa Keski-Euroopan kilpakumppaneihin etulyöntiasema"

Vaikka koronaviruspandemia on keskeyttänyt kilpailut, ovat alppihiihtäjät ja kumparelaskijat löytäneet oman tapansa harjoitella.

alppihiihto
Turo Torvinen ja Elian Lehto
Turo Torvinen ja Elian Lehto harjoittelevat yhä Ounasvaaran rinteillä.Pekka Viinikka / Yle

Ounasvaara Rovaniemellä, hissit ovat pysähdyksissä, istuimet huojuvat pohjoistuulessa ja rinteillä hohtaa edellisyönä satanut lumikerros.

Aivan tyhjää Tottorakan rinteessä ei ole, sillä miesten alppihiihtomaajoukkueen nuori laskija Elian Lehto istuu huoltorakennuksen portailla ja sovittelee monoa jalkaansa. Seurakaveri ja pitkäaikainen harjoittelukaveri Turo Torvinen saapuu huoltorakennukselle hieman myöhemmin, ja kaksikko ryhtyy valmistautumaan koronatilanteesta huolimatta suurpujotteluharjoitukseen.

– Ei siitä kovinkaan monta kuukautta ole, kun uutisista tuli ensimmäiset tiedot tartunnoista, ja nyt koko maailma on kiinni. Onhan se vähän outo tunne, Torvinen miettii erikoisesta tilanteesta.

Lehto nyökyttelee taustalla päätään ja toteaa, että heidän kohdallaan tilanne on kohtuullisen hyvä.

– Nyt pysytään kotona. Meillä on Torvisen kanssa kummallakin kotona pieni sali ja pystymme treenaamaan myös siellä. Tämä tietenkin rytmittää arkea, kun pääsee kotimäkeen.

Kumparelaskijat keskittyvät "unohdettuun" projektiin

Alppihiihtäjien harjoitellessa Ounasvaaralla kumparelaskijat jatkavat kauttansa Jyväskylän Laajavuoressa. Pari vuotta sitten kumparelaskun maajoukkuetoiminta keskitettiin Jyväskylään, ja sen myötä myös helsinkiläinen maajoukkuelaskija Jussi Penttalakin löysi itsensä Keski-Suomesta.

– Laajavuori on vähän pieni ja helppo mäki, mutta siinä saa ainakin toistoja. Vesihyppyrikin on tuossa vieressä ja koko joukkue asuu täällä muutenkin. Ei tämä mikään Helsinki ole, mutta muuten hyvä paikka, Penttala hymähtää, kun keväinen auringonpaiste muuttuu hetkessä lumisateeksi.

Kumparelaskijat olivat Ruotsissa kisareissussa, kun koronapandemia vyöryi päälle. Maailmancupin finaalit jäivät laskematta, mutta muuten kaikki kauden tärkeät kisat saatiin pakettiin.

Kumparelaskun päävalmentaja Eemeli Kallaksen mukaan maajoukkueen laskijoiden kevätkausi ei muuten ole hirveästi poikennut normaalista. Se, että laskijat ovat pystyneet harjoittelemaan vielä keväthangilla, on ollut äärimmäisen tärkeää.

– Olemme ottaneet nyt enemmän painotusta ylävartaloon ja käsien asentoon. Se on ollut vuosien projekti, johon on pitänyt keskittyä, mutta muut asiat ovat aina olleet päällimmäisenä, Kallas kertoo.

– Koitan hakea tätä positiivisen kautta, eli tästä voi olla hyötyäkin.

Kumparelaskija Laajavuoressa
Laajavuoren hiihtokeskus on kiinni, mutta hissi toimii ja kumparelaskijat voivat vielä jatkaa harjoitelua.

Rata kunnostetaan itse ja ylös noustaan moottorikelkalla

Olosuhteet eivät Tottorakalla ole parhaat mahdolliset, mutta rata saadaan lumisateen jälkeen muutaman hengen talkoojoukolla pian valmiiksi. Tilanne on huomattavasti parempi kuin useilla Euroopan kilpakavereilla tai muilla maajoukkuelaskijoilla.

– Meillä on Suomessa Keski-Euroopan kilpakumppaneihin etulyöntiasema, sillä Keski-Euroopassa ei voi vetää kuin kuivaharjoittelua ja punttia. Omalla tavalla on sellainen rauhoittunut fiilis, Lehto maalailee.

Miesten maajoukkueen vastuuvalmentaja Petri Tuomikoski pitää suojattiensa tilannetta hyvänä, toisin on muilla maajoukkuelaskijoilla, jotka asuvat Etelä-Suomessa.

– Muut pojat ovat Uudenmaan alueella. He joutuvat pysymään siellä ja hakevat rytmiä kesää varten, kun kukaan ei tiedä, kuinka kauan tämä kestää. Hetken huilin jälkeen he ryhtyvät kehittämään fysiikkaa, vastuuvalmentaja Tuomikoski kertoo.

Tärkein ajankohta harjoittelussa

Laajavuoressa hiihtokeskus on suljettu, mutta hissit toimivat vielä. Kallaksen mukaan lumen vähentyessä laskijat pystyvät nousemaan rinteeseen autolla tai kävellen.

– Mäessä on lunta, hissi pyörii vieressä ja Jyväskylän urheiluakatemiassa on hyvät, laajat palvelut urheilijoille. Mikäs tässä töitä tehdessä ja poikien urheillessa, Kallas virnistää.

Pekingin olympialaisiin tähyävä Penttala aikoo ottaa kaiken irti laskumahdollisuuksista, vaikka joukkueen tarkoitus olikin leireillä Jyväskylän sijaan Rukalla.

– Olisimme olleet Rukalla useamman viikon treenaamassa, mutta se meni nyt kiinni. Täällä pääsemme laskemaan varmasti toukokuun loppupuolelle, Penttala arvioi.

Penttalan ja Kallaksen mukaan kevät on periaatteessa tärkein ajankohta harjoittelussa. Tuolloin pystytään keskittymään pieniin yksityiskohtiin, joihin ei normaalisti kauden aikana ehditä puuttumaan.

– Emme me tietenkään pelkkää lajiharjoittelua tehdä, mutta pystymme soveltamaan myös muun harjoittelun hyvälle tasolle. Kun asioita rajoitetaan, niin pitää vain olla luova, Kallas toteaa.

– Olosuhteisiin ja maailman tilanteeseen nähden uskomattoman normaalisti pystymme toimimaan.

Petri Tuomikoski
Miesten maajoukkueen vastuuvalmentaja Petri Tuomikoski uskoo, että rinneharjoittelu auttaa laskijoita henkisestikin.Pekka Viinikka / Yle

Ensikosketus koronan vaikutuksiin jo MM-kisoissa

Koronavirus yllätti maajoukkueen alppikaksikon jo Narvikissa nuorten MM-kisoissa Norjassa. Kisat keskeytettiin juuri ennen tekniikkalajien alkua.

– Olimme jo nukkumassa, kun illalla kello 22 tuli tieto. Hommat laitettiin seis ja lähdettiin kotiin päin. Totta kai jäi hampaankoloon, kun olisi ollut suurpujottelu seuraavana päivänä, Lehto, joka oli seitsemäs nuorten MM-kisojen syöksylaskussa, pohtii.

Torvisella jäi nuorten MM-kisoista ainoastaan kokemusta, kun parhaat lajit jäivät kisaamatta. Tilanne ei jäänyt Torvista sen kummemmin harmittamaan.

– Mietittiin vain, että mitenhän tässä näin kävi. Kyllä kaikki tiesivät tilanteen vakavuuden, mutta ei sitä odottanut, että noin kävisi edellisenä iltana.

Välillä "Stay out home", niin pää pysyy kasassa

Tilanne on erikoinen kaikille, myös matkusteluun ja kilpailemiseen tottuneille nuorille urheilijoille.

– Aika sen näyttää, miten treenaaminen ulkomailla onnistuu tässä kesän ja syksyn aikana. Totta kai sitä odottaa, että pääsisi jälleen jatkamaan normaalisti, Torvinen mietiskelee seuraavia kuukausia.

Elian Lehdon ja Turo Torvisen ylioppilaskirjoitukset ovat keväältä ohi. Kaverukset ovat harjoitelleet yhdessä jo alle kouluikäisestä. Valmentajat pyrkivät pitämään nuorten alppilupausten ajatukset harjoittelussa ja elämän mahdollisimman normaalina, pois pandemiasta.

– Nyt treenataan suurpujottelun määrää rennolla otteella ja hyvällä fiiliksellä. Tämä harjoittelu on meille ja urheilijoille täällä Ounasvaaran kotirinteessä "stay out home" -luonteinen. Uskon, että silloin pääkin pelaa paremmin, Tuomikoski sanoo.

Lue myös:

Alppihiihdon naisten maailmancup-kausi päättyi Åren pika-aikataululla tehtyyn perumiseen

Penttala taituroi 12:nneksi Japanin kumpareikossa, lonkkavaiva estää osan liikkeistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat