Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020

Ruotsin suhtautuminen koronaviruspandemiaan ihmetyttää maassa asuvia suomalaisurheilijoita

Ruotsissa harjoitellaan lähestulkoon normaalisti, sillä alle 50 henkilön ryhmät saavat vielä kokoontua. Maan löysempi suhtautuminen koronavirukseen on herättänyt ihmetystä suomalaisurheilijoissa.

koronavirus
Joona Toivio
Joona Toiviota koronavirustilanne ei huolestuta, mutta kauppareissut ovat vähentyneet. Tomi Hänninen

Suomi ja Ruotsi ovat valinneet erilaisen polun koronaviruspandemian hidastamisessa. Siihen ovat kiinnittäneet huomiota myös maassa asuvat suomalaisurheilijat.

Göteborgilaisessa BK Häckenissä pelaava jalkapalloilija Joona Toivio on seurannut Suomen, Ruotsin ja muunkin maailman suhtautumista ja toimia koronaviruspandemiaan. Häntä Ruotsin erilainen suhtautuminen on ihmetyttänyt, mutta siihen, pitäisikö Ruotsin käyttää tiukempia rajoituksia, hän ei halua ottaa kantaa.

– Täällä me nyt asumme, ja näiden sääntöjen mukaan on mentävä. Se nähdään sitten jälkeenpäin, mikä on ollut se paras tapa ja missä on toimittu parhaiten, Toivio kertoi Yle Urheilulle.

Toiviota itseään ei koronavirus huoleta, mutta pandemian aiheuttamat kuolemat ovat aiheuttaneet hänelle huolta läheisistä. Huuhkajien keskuspuolustajan arki on tähän asti ollut yllättävän normaalia, sillä Häcken on harjoitellut lähestulkoon entiseen tapaan

– Meillä on lähinnä logistiset asiat muuttuneet. Treenaamme stadionilla harjoituskeskuksen sijaan, emmekä syö aamupalaa yhdessä. Saamme lounaan laatikoissa, joten voimme ottaa sen kotiin mukaan.

Toivio myöntää, että hänen arkeensa on tullut enemmän varovaisuutta koronaviruksen myötä. Hän pesee käsiään useammin ja pitää autossa käsidesiä, jota voi käyttää kauppareissujen yhteydessä.

– Olemme pitäneet tyttären kotona päiväkodin sijaan, ulkoilleet paljon emmekä ole käyneet hoplopeissa. Ja vähän harvemmin olemme koittaneet käydä kaupassa ja ajatelleet vähän tarkemmin ja pidemmälle, mitä kaupasta ostaa, Toivio listasi.

– Sitä haluaa myös itse tehdä osansa, ettei levitä virusta. Tosi monella se on ollut oireettomana, joten sitä on mahdollista levittää.

Koronaviruspandemia koskettaa maajoukkuettakin, sillä tämän kesän EM-kisat siirrettiin vuodella eteenpäin ja Suomi olisi pelannut näissä kisoissa ensimmäistä kertaa. 32-vuotias Toivio on keskustellut muiden maajoukkuepelaajien kanssa asiasta jonkin verran ja hänen mielestään Euroopan jalkapalloliiton päätös kisojen siirtämisestä oli oikea.

– Varsinkin kun jossain vaiheessa oli puhetta tyhjille katsomoille pelaamisesta. Mielestäni se ei missään nimessä olisi ollut oikea ratkaisu. Kuitenkin kyseessä on niin iso urheilujuhla, ja se kuuluu kaikille niille ihmisille, jotka haluavat tulla katsomaan.

Ruotsin jalkapalloliitto on suunnitellut, että Allsvenskanin sarjakausi aloitettaisiin kesäkuun alussa. Toivio kertoo seuraavansa tilannetta, mutta hänen mielestään ajankohta tuntuu kuitenkin epätodennäköiseltä.

BK Häcken Toivio
Jasse Tuominen ja Joona Toivio edustavat göteborgilaista BK Häckeniä.Getty images

Seuraavan viikon ajan Toivio aikoo kuitenkin keskittyä enemmän perheeseensä kuin jalkapalloon, sillä Häckenin pelaajilla on nyt ensi viikon loppuun kestävä loma.

– Ei tarvitse hetkeen mennä treeneihin, joten vietetään aikaa perheen kanssa vielä enemmän kuin normaalisti. Ollaan ulkona paljon ja leikitään tyttären kanssa mahdollisimman paljon, Toivio suunnitteli.

Sopimukset irtisanottiin

Suomen jääpallomaajoukkueen kokenut kapteeni Ville Aaltonen ihmettelee Ruotsin linjauksia. Aaltonen seuraa tarkasti myös Suomen tapahtumia, ja hän on havainnut selvän eron.

– Ruotsissa ei tule käskyjä, tulee vain suosituksia ja luotetaan siihen, että ihmiset osaavat toimia. Torstaihin asti 50 henkilöä sai kokoontua. Se mahdollisti esimerkiksi jalkapallo-otteluiden pelaamisen tyhjille katsomoille.

Koronaviruskuolemien määrä on kasvanut Ruotsissa jyrkästi, ja nyt niitä on yli 370. Torstaina maassa tulikin voimaan uusia ohjeistuksia.

– En tiedä, miten jalkapallon harjoitusotteluita aiotaan nyt jatkaa, sillä suositusten mukaan ei saisi olla minkäänlaista kontaktia, Aaltonen totesi.

Vuoden 2004 maailmanmestari asuu Bollnäsissä, vajaan 30 000 asukkaan vahvassa jääpallokunnassa, joka sijaitsee reilut parisataa kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Bollnäsin katukuvassa koronatilanne näkyy lähinnä siinä, että ihmisiä on vähemmän liikkeellä ja urheilutapahtumat on peruttu.

– Kesälajeissa harjoitukset jatkuivat torstaihin asti lähes normaalisti. Mutta vielä myrsky ei ole kantautunut tänne pohjoisemmaksi, suuremmat määrät tapauksia on Tukholman ja Göteborgin välisellä alueella.

Aaltonen toimii pelihommien lisäksi paikallisessa urheilulukiossa opettajana jääpallon ja käsipallon puolella.

– Meillä on nyt etäopetusta. Emme saa opettaa oppilaita yhdessä, mutta illalla samat nuoret ovat kuitenkin olleet seuran harjoituksissa, Aaltonen ihmettelee.

Ville Aaltonen vauhdissa Venäjää vastaan. Kuva MM-kisoista 2017.
Maajoukkueen kapteeni Ville Aaltonen vauhdissa Ruotsin MM-kisoissa 2017.Jonas Ekstromer / AOP

Porilaisen Narukerän kasvatti on pelannut Ruotsissa lähes 20 vuotta yhtä Venäjän kautta lukuunottamatta. Nykyinen pesti Bollnäsissä on jatkunut vuodesta 2009 lähtien.

Bollnäs putosi keväällä välierissä ja seura teki sen jälkeen tylyn tempun: kaikki pelaajasopimukset, jotka olisivat jatkuneet, irtisanottiin.

– Se oli aika yllättävä ratkaisu. Se ei voi johtua pelkästään koronatilanteesta, siellä täytyy olla taustalla muutakin. Pelasimme kuitenkin koko kauden läpi, tosin viimeinen kotiottelu pelattiin ilman katsojia.

– Voi olla, että seura oli kaukaa viisas. Jatkosta ei tiedä, tämä on pieni laji ja meillä on paljon pieniä paikallisia tukijoita, joilla on kovat ajat edessä, Aaltonen mietti.

Toukokuussa 41 vuotta täyttävälle Aaltoselle tehtiin vuonna 2017 elinikäinen sopimus, joka sisälsi myös ajatuksen siitä, että hän voisi jatkaa seurassa muissa tehtävissä peliuran jälkeen.

– Olen ollut niin kauan mukana eikä pelivuosia ole enää kovin monta jäljellä, joten ajatukset eivät ole niinkään paljon omassa jatkossa. Mietin enemmänkin koko seuran tulevaisuutta, olen ollut täällä niin pitkään.

– Tässä on vähän isommista asioista kyse kuin siitä, kuka luistelee pienen jääpallon perässä ensi kaudella.

Seuran fanit ovat tulleet vahvasti avuksi vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Hiljattain aloitettiin keräys, jonka tavoitteena on saada kasaan miljoona kruunua (noin 91 000 euroa) syksyyn mennessä.

– Reilussa viikossa on kasassa jo 300 000 kruunua. Huutokaupassa on myyty pelaajien mailoja, pelipaitoja ja jopa vessapaperirullia. On avattu myös virtuaalibaari, josta ihmiset ostivat fiktiivisiä iltajuomia, Aaltonen kertoi.

Maan pääsarjan parhaaksi jääpalloilijaksi ensimmäisenä suomalaisena valittu Tuomas Määttä sanoo, että mestarijoukkue Edsbynin pikkukylään korona ei juuri ole vaikuttanut.

– Ei täällä ole ollut koronatapauksia, ja saa nähdä, tuleeko. Meidän kohdallamme vaikutusta ei ole ollut juuri muuten kuin siten, että käsiä pitää pestä ja niin edespäin. Ehkä vanhemmat ihmiset jättävät päiväkävelyitään pois ja jäävät kotiin.

– Kyllä täälläkin vessapaperit lähti kaupoista, kun tämä juttu tuli.

Ravit jatkuvat ilman yleisöä

Suomen ja Ruotsin toisistaan eroavat koronavirustoimet ovat vaikuttaneet ravivalmentaja Hannu-Pekka Korven arkeen viime viikkoina. Suomessa raviurheilu lakkautettiin kokonaan, mutta Ruotsissa ravataan edelleen, joskin tyhjille katsomoille.

Korpi ei halua ottaa kantaa Ruotsin päätökseen jatkaa raviurheilua koronaviruskriisistä huolimatta.

– Kussakin maassa on toimittava niin kuin hallitus sanoo. Yleisöä ei ole ja pukuhuoneet ovat poissa käytöstä. Ajetaan ulkoilmassa ja välimatkat pysyvät, joten en koe sitä hirveän vaaralliseksi, Korpi kertoi.

Pekka Korpi testiajaa uusittua Mikkelin ravirataa Easy Lover -ravihevosella.
Korven perheellä on toimintaa sekä Suomessa että Ruotsissa. Kuvassa Pekka Korpi, 70, ajaa Mikkelin raviradalla Easy Lover -hevosella.Esa Huuhko / Yle

Korvella on talli Suomen lisäksi Ruotsissa, jossa toiminta ei ole muuttunut millään tavalla. Tällä hetkellä Ruotsin-tallilla on vain kaksi työntekijää, eivätkä Korpi ja hänen isänsä Pekka Korpi pääse matkustuskiellon takia auttamaan.

– Normaalisti täältä käy joku auttamassa viikoittain. Joudumme ehkä ensi viikolla ottamaan sieltä hevosia mukaan tänne.

Hannu-Pekka Korpi myöntää, että vaikka Ruotsissa ajetaan edelleen raveja, vaikuttaa tauko Suomen ravikilpailuista taloudellisesti. Korven talleilla on yhteensä yli 60 hevosta, joista yli puolet omia. Työntekijöitä on kymmenkunta.

Ruotsin raviurheilun jatkuminen on sen sijaan lisännyt vedonlyöntiä, kun valtaosa urheilusta joka puolella maailmaa on pysähdyksissä.

– Pitää paikkaansa. Hyvä sinänsä Ruotsin raviurheilulle. Meinataan kilpailla niin kauan kuin se on mahdollista siellä, Korpi sanoi.

"Hämmentävää aikaa"

Täksi kaudeksi KIF Örebron riveihin Ruotsin pääsarjaan siirtynyt naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Elli Pikkujämsä toteaa myös, että treenit ovat pyörineet normaalisti tilanteesta huolimatta.

– Suomeen verrattuna täällä on suhteellisen vapaata. Onhan se aika erilaista, kun kaverit kertovat Suomessa käyvänsä yksin treenaamassa ja pysyttelevänsä sitten loppupäivän sisällä.

Kauden alkua on Ruotsissa lykätty, mutta treenien lisäksi maassa on pelattu myös harjoitusotteluita. Se on kääntänyt kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden katseet kohti länsinaapuria, ja hurjimmillaan vetoa on lyöty jopa alaikäisten harjoitusotteluista.

– Hassua, että melkein kaikissa muissa maissa on aika kovat määräykset, paitsi Valko-Venäjällä ja Ruotsissa. Tulee välillä sellainen massaefekti, että jos kaikki muutkin, miksei mekin. Luotan kuitenkin viranomaisiin, 20-vuotias Pikkujämsä pohtii.

Elli Pikkujämsä
Elli Pikkujämsä luottaa Ruotsin viranomaisiin, vaikka koronatilanne ihmetyttääkin.Sebastian Backman / Yle

Joukkueessa asiasta on keskusteltu jonkun verran. Vaikka perusarkeen koronapandemia ei juuri vaikuta, ei Pikkujämsä voi esimerkiksi pääsiäislomalla matkustaa kotimaahan.

– Ruotsalaiset kaverini tietävät, että en voi loman aikana lähteä Suomeen, koska minun pitäisi vannoa, että olisin 14 päivää karanteenissa ja meillä on vain kahdeksan päivää lomaa. He ehkä vähän ihmettelevät niin kovia määräyksiä.

– Täällä on enemmän painotettu, että asiat on suosituksia. Että ne eivät ole tietyllä tavalla määräyksiä, vaan suosituksia kansalaisille. Tämä on suoraan sanottuna vähän hämmentävää aikaa.

Joukkueen sisällä koronaviruspandemia näkyy myös lomautuksina, jotka astuivat voimaan kuun alussa.

– Meille on ilmoitettu, että meidät on vähän niin kuin lomautettu. Ei kokonaan, vaan teemme periaatteessa noin 40 prosenttisesti. Se on joistakin treenimääristä ja pienistä asioista pois.

Pikkujämsä itse on pyrkinyt vähentämään julkisilla paikoilla liikkumista ja ostamaan esimerkiksi kaupasta viikon ruoat kerralla. Vaikean tilanteen edessä posiitiviset ajatukset auttavat, vaikka epätietoisuus onkin raastavaa.

– Vaikka yritän ajatella positiivisesti, joskus enemmän negatiivinen asia on se, kun ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kukaan ei tiedä, koska jotakin jatkuu ja mitä tapahtuu ensi viikolla. Yritän tehdä asioita niin normaalisti kuin pystyn.

Lue myös:

Elli Pikkujämsä otti askeleen kohti ammattilaisunelmaa ja siirtyi Ruotsiin – Örebrossa harjoitellaan kuin koronavirusta ei olisikaan: "Täällä on painotettu, että asiat ovat suosituksia"

Ruotsin linja koronakriisissä puhuttaa — Göteborgista juuri palannut Anna Närhi kertoo urheiluseuransa toimista: “Mietimme, oliko se riittävää"

Seura sulki salibandyjoukkueen rahahanat ja nyt Veera ja Oona Kaupin edustamaa Ruotsin mestaria uhkaa sulkeminen sarjasta: "Aika shokki"

Koronavirus pysäytti urheilumaailman, mutta ei uhkapelaamista – Ruotsin viitosdivisioonajoukkueen harjoitusottelusta lyötiin vetoa jopa kymmenellä miljoonalla kruunulla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat