Maajoukkueen maalitykin palkasta nipistettiin palanen pois: "En tiedä, pysähtyykö palkanmaksu kokonaan"

Jalkapalloilija Linda Sällström ja lentopalloilija Roosa Koskelo ovat omien sanojensa mukaan hyvässä asemassa, vaikka heidän edustamillaan huippuseuroilla on taloudellisesti vaikeaa.

jalkapallo
Linda Sällström
Linda Sällström nousi marraskuussa kaikkien aikojen suomalaiseksi maalintekijäksi maajoukkueessa, kun hän paranteli maalisaldonsa 45:een.AOP

Koronaviruspandemia on vavisuttanut urheiluseurojen taloutta Suomessa ja maailmalla viime viikkoina. Vaikutukset on huomannut myös Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen Linda Sällström, joka palasi Suomeen ranskalaisseurastaan Paris FC:stä vain päivä sen jälkeen, kun Ranskan naisten jalkapallon pääsarjan kausi jäi tauolle ennen maaliskuun puoltaväliä.

Reilut kolme viikkoa myöhemmin Sällström, 31, on vapautunut kotikaranteenista, mutta jatkanut ihmiskontaktien välttelyä ja omatoimista harjoittelua. Yli sata maaottelua urallaan pelannut hyökkääjä on tehnyt voimaharjoittelua ja juossut.

– Tämä on vähän samankaltaista kuin mitä loukkaantuneena on tullut tehtyä, tällaisesta treenamisesta on valitettavan paljon kokemusta. Kaipaan tietenkin joukkuetreenejä ja futistakin, mutta pystyn kuitenkin menemään ulos juoksemaan. Monella joukkuekaverilla ei ole yhtä hyvä tilanne Ranskassa, Sällström kertoi Yle Urheilulle.

Sällström kertoo, että Paris FC ryhtyi säästötoimiin pian sen jälkeen, kun kausi keskeytettiin. Helmarien maalitykille maksetaan tällä hetkellä 84 prosentin osuus hänen täydestä palkastaan.

– Pieni palkanalennus on tullut. En tiedä yhtään, kuinka pitkään tämä jatkuu ja pysähtyykö palkanmaksu kokonaan jossain vaiheessa. Viimeisin info on, että suurin osa palkasta saadaan kuitenkin.

Jalkapalloilija Linda Sällström Pariisissa.
Linda Sällström on pelannut Ranskan liigaa pariisilaisseurassa loppukesästä 2018 lähtien.Kimmo Hiltunen / Yle

Sällström myöntää, että seuran epävarma taloustilanne mietityttää. Vaakalaudalla on myös kauden jatkuminen. Mikäli maailmanlaajuinen koronavirustilanne venyy pitkälle kesään, ei sarjaa ehkä ole mahdollista pelata loppuun.

– Ei ole mitään hajua, koska siellä jatkuu treenit. Ei se tilanne nyt ihan lähipäivinä ole muuttumassa. Tämä on kuitenkin vain futista, ja tässä on isommat asiat kyseessä.

– Itse olen ihan hyvässä asemassa. Enemmän olen kantanut huolta yhteiskunnasta ja Suomen taloudesta, miten esimerkiksi yrittäjät ja ravintoloitsijat pärjäävät. Olen miettinyt myös, miten hoitohenkilökunta jakselee, lääkäriksi opiskeleva Sällström sanoi.

Sällströmin sopimus pariisilaisseuran kanssa kattaa ensi kauden, joten vaikka sarjaa ei voitaisikaan viedä loppuun, on hyökkääjä palaamassa Ranskaan.

– Toivon, että siellä on edelleen työpaikka mihin mennä, kun tämä kriisi on ohi, Sällström naurahti.

Puolet palkasta Saksan valtiolta

Lentopalloilija Roosa Koskelon edustama Stuttgart voitti viime keväänä Saksan mestaruuden, mutta mahdollisuus puolustaa mestaruutta peruuntui torstaina 12. maaliskuuta. Saksan lentopallosarjat laittoivat pillit pussiin loppukauden osalta ja pelaajat lennätettiin koteihinsa.

Suomen maajoukkueen kantaviin voimiin kuuluva Koskelo on hengähtänyt viime viikkojen ajan kotiseudullaan Salossa. 28-vuotias libero on pitänyt kuntoaan yllä muun muassa pitkillä pyörälenkeillä ja kotijumpalla.

Koska seuraavan kauden alkuun on vielä pitkä aika, on Koskelo voinut huoletta ottaa hieman etäisyyttä myös lentopalloon.

– Minulla on sopimus samaan seuraan ensi vuodeksi. Se helpottaa aika paljon henkisesti tässä tilanteessa, ettei tarvitse stressata, mistä ja milloin löytää sopimuksen, Koskela huokaisi Yle Urheilulle.

Roosa Koskelo
Roosa Koskelo on pelannut Stuttgartin riveissä kaksi kautta, joista jälkimmäinen jäi kesken koronaviruspandemian takia.AOP

Koskelo ja hänen joukkuetoverinsa saavat täyttä palkkaa, vaikka kausi päättyikin ennen aikojaan. Saksa on myöntänyt urheiluseuroille tukieuroja, joista myös Koskelon seura on hyötynyt vaikeassa taloustilanteessa.

– Saksassa on hyvä, että vaikka seura konkurssiin, valtio maksaisi pelaajan palkan joka tapauksessa. Sen verran tiedän, että meidän seura on hakenut valtiolta avustusta. Puolet palkastani tulee valtiolta ja seura maksaa puolet, Koskelo selvensi.

Koskelon kaksivuotinen sopimus Stuttgartin kanssa takaa sen, että suomalaisliberon palkanmaksu ei keskeydy kesäkuukausinakaan.

– Olen hyvin onnellisessa asemassa, koska minulla ei ole taloudellista hätää. Mutta totta kai tilanne jättää ison loven seuran budjettiin, kun kaikki pudotuspelit jäivät pelaamatta. Onneksi meillä on tosi isoja kansainvälisiä firmoja sponsoreina, Koskelo sanoi.

Lue myös:

Suomalaislibero voittaa mestaruuksia kuin Zlatan – "On vaikea löytää Roosa Koskelon kaltaisia pelaajia"

"Nuorille halutaan tarjota mahdollisuus näyttää osaamistaan" – naisten lentopallon maajoukkueryhmä nimetty

Helmarien maalitykki kuuli naisten EM-kisojen siirtymisestä Yle Sportenilta: "Tuntuu kurjalta, jos kisat siirtyvät miesten takia"

Linda Sällström kuntoutui vaikeasta loukkaantumisesta Helmarien kaikkien aikojen maalintekijäksi: "Olin aika hukassa sen kanssa, kuka minä olen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat