Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 4. osakilpailu
  • John Antell on oppinut nauttimaan jokaisesta hetkestä hevosten kanssa - sillä yhteinen matka voi päättyä yhtäkkiä

Tennistä ei pelata maailman ammattilaiskentillä tänä vuonna ehkä enää ollenkaan – Suomessa halleja on auki, mutta osa huippupelaajista välttelee niissä pelaamista

Suomenkin nousevat tennistähdet joutuvat keskittymään harjoitteluun pitkäksi aikaa. Samalla taloudellisestikin pitäisi tulla toimeen.

tennis
Tummia pilviä tenniskatsomon yllä.
Tennisturnausten jatkumista voidaan joutua odottamaan pitkään.Peter Schneider / EPA

Koronaviruspandemia on keskeyttänyt ammattilaistenniksen samalla lailla kuin lähes kaiken muunkin urheilun maailmasta. Viime viikolla kerrottiin Wimbledonin peruuttamisesta ensimmäistä kertaa 75 vuoteen ja ATP- ja WTA-kiertueet ovat toistaiseksi tauolla 13. heinäkuuta asti.

Tauosta voi kuitenkin tulla paljon pitempikin. Tennis on globaali laji, jossa pelaajat matkustavat ympäri maailmaa. Niin kauan, kun matkustusrajoituksia on voimassa, tennisturnausten jatkaminen ei onnistu.

Seuraava merkittävä vaihe tenniskalenterissa, jota ei ole vielä peruttu, on Pohjois-Amerikan kovien kenttien kiertue, joka alkaa heinäkuun lopussa ja huipentuu elo-syyskuun vaihteessa New Yorkissa pelattavaan US Openiin. Tilanne Yhdysvalloissa ja varsinkin New Yorkissa on niin vaikea, että näiden turnausten peruminen vaikuttaa hyvin mahdolliselta. US Openin alueella on tällä hetkellä väliaikainen 350 hengen sairaala koronaviruspotilaille.

Ranskan avoimet siirsi turnauksensa yksipuolisella ilmoituksella syys-lokakuun vaihteeseen. Tästä liikkeestä tennismaailmassa ei juurikaan pidetty ja nähtäväksi jää muutenkin, mikä on tilanne Pariisissa siinä vaiheessa. Syksyllä pitäisi pelata useita turnauksia Aasiassa, jonne on ennustettu koronaviruksen toista aaltoa niihin aikoihin.

Rafael Nadal.
Massakenttäkauden pitäisi normaalitilanteessa kohta päästä täyteen vauhtiin.Getty Images

– Tämä on poikkeuksellista aikaa maailmassa. Se koskee kaikkea eikä tennis tietenkään ole poikkeus. Haasteellisinta on epävarmuus. Yhtäkkiä tulee off-season, jonka pituutta kukaan ei tiedä, Suomen kaikkien aikojen pelaaja ja nykyinen Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen sanoi Yle Urheilulle.

– Tämä on uusi tilanne pelaajille ja valmentajille. Voi treenata liikaa tai liian vähän tai väärällä tavalla väärään aikaan. Sitten kun arki lähtee käyntiin, nähdään kuka on osannut käyttää ajan parhaiten.

Ammattilaiskiertueiden käynnistymiseen ei riitä se, että pandemia on ohi jostain päin maailmaa, vaan tilanteen täytyy olla hyvä joka puolella.

– Matkustusrajoitukset täytyy olla pois ennen kuin kansainvälinen tennis lähtee käyntiin. Ei olisi tietenkään reilua, että toiset pääsisivät pelaamaan ja toiset eivät pääsisi kotoaan pois. Vapaus matkustaa täytyy olla paljon ennen kuin on turvallista ja järkevää aloitaa pelit. Tuntuu, että siihen on tällä hetkellä aika pitkä matka, Nieminen totesi.

Yhä enemmän onkin esiintynyt sellaisia näkemyksiä, että tänä vuonna ei pelattaisi ammattilaistennistä enää ollenkaan, vaan paluu tapahtuisi vuoden 2021 alussa. Tästä ovat spekuloineet esimerkiksi The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) ja New York Times (siirryt toiseen palveluun).

– Monet merkit viittaavat siihenkin. Ei siinäkään ole järkeä, jos loppukaudesta pelattaisiin 3-4 viikkoa, silloin on varmasti yksinkertaisempi aloittaa ensi vuonna. Se skenaario on hyvinkin mahdollinen, kun seuraa maailman tilannetta, Nieminen sanoi.

Tennishalleja on auki, mutta osa huipuista välttelee niitä

Suomessa osa tennishalleista on auki, joten Suomen kärkipelaajilla on mahdollisuus harjoitella niissä. Nieminen muistuttaa siitä, että vaikka halleja on auki, pelaajilla - kuten muillakin ihmisillä - on näinä aikoina mielessä oma ja läheisten hyvinvointi. Silloin hallissa harjoitteluakin täytyy miettiä, kun pyritään välttämään sairastumista.

Suomen kärkipelaajista Harri Heliövaara on päättänyt siirtyä lajiharjoitteluun vasta sitten, kun pelaaminen onnistuu ulkokentillä. Samanlaisen päätöksen on tehnyt Suomen naisten ykköspelaaja Oona Orpana.

– Olen keskittynyt nyt harjoittelussa fysiikkaan. Olen lenkkeillyt ja tehnyt kotona jumppaa. Tennisharjoitukset olen osaksi jättänyt pois, koska yritän välttää julkisia paikkoja mahdollisimman paljon, Orpana kertoi.

Sen sijaan 18-vuotias superlupaus Otto Virtanen on harjoitellut myös hallissa.

– Hygieniasta pidetään hyvää huolta. Tänäänkään montaa ihmistä ei hallilla näkynyt ja yhdellä ovenavauksella pääsi kentälle, Virtanen kertoi.

Miten pelaajat tulevat toimeen tauon aikana?

Pitkä pelitauko vaikuttaa tietysti myös pelaajien toimeentuloon. Miljoonia ansaitsevat maailman kärkipelaajat kyllä pärjäävät, mutta maailmanlistalla vaikka sijan 200 paikkeilla oleva pelaaja on tiukilla, jos hän ei pääse harjoittamaan ammattiaan moneen kuukauteen.

– Tämä iskee taloudellisestikin koko maailmaan eivätkä tennispelaajat ole siinäkään poikkeus. Tennispelaajat elävät muutenkin epävarmuudessa, kun kyseessä ei ole sopimusurheilulaji. Loukkaantumiset katkaisevat taloudelliset tienestit, jos huippupelaajien sponsoritulot jätetään pois laskuista. Suurin osa tennispelaajista menee taloudellisesti miinuksella. Totta kai se kolahtaa, kun ei ole edes mahdollisuutta yrittää tienestin saamista. Toivottavasti monen pelaajan ura ei kaatuisi tähän, Nieminen pohti.

Esimerkiksi ATP-turnauksiin tänä vuonna siirtyneeltä Emil Ruusuvuorelta jää merkittäviä palkintorahoja saamatta. Toisaalta Orpana ja Virtanen pelaavat pienimmissä ammattilaiskisoissa. Niissä palkintorahat ovat pieniä ja nyt matkakulut jäävät pois, joten suora taloudellinen vaikutus ei ole niin iso. Mahdollisuus yrittää isompiin turnauksiin jää kuitenkin moneksi kuukaudeksi pois.

– Ja sponsoreille ei voi antaa näyttöjä. Tuskin kukaan muutenkaan tällä hetkellä alkaa sponsoroimaan, kun ei tiedetä edes milloin päästään pelaamaan, Virtanen totesi.

Sekä Virtasella että Orpanalla kausi alkoi hyvin ja molemmat olisivat mielellään jatkaneet siitä. Virtanen toivoi, että kotimaassa päästäisiin pelaamaan kisoja, jos kansainvälisten kisojen tauko venyy.

Myös pienemmät kansainväliset turnaukset ovat taloudellisesti tiukilla, joten tenniskalenteriin ja koko ammattilaistennikseen voi tulla pandemian seurauksena muutoksia.

– Grand Slamien ja Mastersien ja toisaalta pienempien kisojen välillä on hirveä ero. Osa turnauksista hädin tuskin selviytyy, joten varmaan nähdään muutoksia. Moni turnaus on hyvin riippuvainen tärkeistä tukijoistaan. Firmat joutuvat vaikeuksiin, joten ne joutuvat varmasti leikkaamaan tuistaan urheilutapahtumille, Nieminen arvioi.

Yksi iso kysymys ratkaistavaksi sitten kun pelit jatkuvat on se, miten rankinglistat saadaan järjestykseen. Se ei ole ihan yksinkertainen asia.

– Ei käy kateeksi niitä, jotka niitä ratkaisuja joutuvat tekemään, Nieminen totesi.

Lue myös:

Nyt se on varmaa, legendaarinen Wimbledon jää tänä vuonna pelaamatta ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen – Federeriltä voimakas reaktio

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat