Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Perinteikäs ranskalaisseura luottaa jatkossakin suomalaisosaamiseen – Lassi Tuoville jatkosopimus SIG Strasbourgiin: "Kannattaa unelmoida isosti tänään ja heti huomenna kannattaa unelmoida vielä lisää"

Lassi Tuovi jatkaa ranskalaisen huippujoukkueen SIG Strasbourgin päävalmentajana myös kahdella seuraavalla kaudella.

koripallo
Lassi Tuovi
Lassi Tuovin luotsaama Strasbourg lukeutuu Ranskan koripalloliigan jättiläisiin. AOP

Unelmointi kannattaa aina. Valmennusuraansa ulkomailla aloitellut Lassi Tuovi istui huhtikuussa 2016 katsomossa, kun SIG Strasbourg kohtasi Galatasarayn eurocupin finaalissa Istanbulissa. Tuovi toimi tuolloin Henrik Dettmannin apuvalmentajana turkkilaisessa Besiktasissa.

Sillloin Tuovi ei tullut ajatelleeksi, että hänellä olisi neljä vuotta myöhemmin takataskussaan kaksivuotinen päävalmentajasopimus perinteikkään ranskalaisseuran SIG Strasbourgin kanssa.

– Olen ollut aina kova unelmoimaan. Kannattaa unelmoida isosti tänään ja heti huomenna kannattaa unelmoida vielä lisää. Sillä tavalla pääsee eteenpäin, sanoo Lassi Tuovi Yle Urheilun haastattelussa.

– Pitää olla myös hiukan ylpeä, koska tähän tehtävään on satoja halukkaita ja kaikkien niiden joukosta seurajohtajat halusivat minut tähän hommaan.

Vincent Collet ja Lassi Tuovi
Lassi Tuovi vakuutti ranskalaisseuran johdon ja sai jatkaa päävalmentajana. SIG Strasbourg

"Suomalaista työmoraalia arvostetaan korkealle"

Tuovi nostettiin Strasbourgin päävalmentajan paikalle tammikuun lopussa loppukauden kattavalla sopimuksella, kun tappioputkeen ajautunut seura antoi potkut Ranskan maajoukkueen päävalmentajana toimivalle Vincent Colletille.

Tuovi ehti vakuuttaa seurajohdon ennen kuin koronavirus keskeytti liigakauden Ranskassa. Tuovin alaisuudessa Strasbourg voitti neljästä ottelustaan kaksi ja nousi taistelemaan pudotuspelipaikasta.

– Olen tosi otettu, että saan mahdollisuuden Strasbourgin kaltaisessa historiallisessa seurassa, jossa on pitkät perinteet. Tulin oudossa tilanteessa mukaan tammikuussa ja ilmeisesti onnistuin vakuuttamaan seurajohdon. Siihen pitää olla tyytyväinen, sanoo Lassi Tuovi.

– Olen tehnyt tämän eteen paljon töitä. Varmasti ratkaisevin asia oli se, että tulin tänne, mutta myös se, että lähdin kertaalleen pois. Sen jälkeen minut hankittiin takaisin. Me suomalaiset voimme olla myös vakuuttuneita siitä, että työmoraaliamme arvostetaan korkealle.

Koripallomaajoukkueen apuvalmentaja Lassi Tuovi (vas.) ja päävalmentaja Henrik Dettmann.
Lassi Tuovi on toiminut Susijengin apuvalmentajana kesästä 2010 lähtien.Matti Raivio / All Over Press

Tuttu organisaatio ja liiga helpottavat arkea

Tuovi saa siis jatkaa uraansa tutussa organisaatiossa. Lappeenrantalaislähtöinen valmentaja saapui seuraan yhdessä Henrik Dettmannin kanssa kaudella 2016-2017.

Tämän jälkeen Tuovi vietti kauden Gravelines-Dunkerquen valmennusportaassa ennen paluutaan Strasbourgiin, jossa hän viihtynyt yhtäjaksoisesti kahden kauden ajan.

Nyt Tuovilla edessä on valmennusuransa toistaiseksi suurin haaste.

– On tosi tärkeää, että pääsen jatkamaan tutussa seurassa ja ennen kaikkea tutussa liigassa. Tunnen seuran toimintatavat ja tiedän mitä siellä pitää rakentaa ja kehittää. Kyse ei ole ainoastaan pelien voittamisesta vaan tässä pitää hallita myös isoa seuraa, selventää Tuovi.

– Meille on tulossa uusi alku uuden urheilutoimenjohtajan kanssa. Pöytä on puhdas, mutta palikoita on paljon, mitä pitää alkaa rakentamaan.

"Tässä on hiukan tärkeämmät asiat meneillään kuin koripallo"

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ovat pitäneet Tuovin lähes kolmen viikon ajan sisätiloissa Strasbourgissa. Virus on runnellut Ranskaa kovalla kädellä, eikä kauden jatkumisesta ole mitään takeita.

Poikkeusolojen takia myös monet urheilulliset asiat ovat pahasti auki tulevaisuuden osalta. Strasbourgissa tehdään tällä hetkellä hurjasti töitä, jotta ensi kaudellakin olisi jalkeilla kilpailukykyinen joukkue.

– Tilanne on nyt haastava, koska kausi on vain keskeytetty ja ajatukset pitää olla edelleen tässä kaudessa. Onneksi nyt on aikaa rekrytoinnille, koska sen olen oppinut, että tässä työssä se on äärettömän tärkeää. Niitä virheitä ei pysty paikkaamaan, jos siinä munaa, Tuovi sanoo.

– Tämä kausi on edelleen käynnissä, joten ei tässä vielä voi liikaa ajatuksia siirtää tulevaan. Niin kauan, kun tämä kausi on kesken, se on prioriteettilistalla numero yksi.

Pelataanko Ranskassa vielä koripalloa tällä kaudella?

– Siihen ei varmasti kukaan osaa sanoa mitään. Tässä on hiukan tärkeämmät asiat meneillään kuin koripallo. Päättäjät päättävät sitten kun he kokevat, että on päätösten aika. Kai tässä vieläkin odotetaan viikoittaista kehitystä, sanoo Tuovi viitatessaan Ranskan koronavirustilanteeseen.

Lassi Tuovi
Suomalaisvalmentaja on elänyt kolme viime viikkoa eristyksissä Strasbourgissa koronavirusuhan vuoksi.AOP

Kovien nimien kanssa samassa kerhossa

Strasbourg lukeutuu Ranskan koripalloliigan jättiläisiin. Myös joukkueen budjetti on sarjan kärkitasoa. Koronaviruksen keskeyttämällä kaudella SIG:n budjetti oli noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Tuovilla on isot saappaat täytettävänä. Strasbourgin päävalmentajan paikalla on aikaisemmin nähty vain Collet’n kaltaisia huippuvalmentajia.

Collet valmensi Strasbourgissa kahdeksan kauden ajan. Samaan aikaan hän johdatti Ranskan maajoukkueen Euroopan mestariksi 2013, EM-hopealle 2011 ja EM-pronssille 2015. Lisäksi Collet valmensi Ranskan MM-hopealle vuosina 2014 ja 2019.

– Tottakai SIG:n 2000-luvun päävalmentajien nimet vetävät mietteet nöyriksi. Kun aikaisemmin seuraa ovat johtaneet muun muassa Ranskan maajoukkueen edelliset päävalmentajat Collet ja Alain Weisz, ymmärtää nopeasti olevansa osa jotain suurta ranskalaisessa ja eurooppalaisessa koripallossa, päättää Tuovi.

Lue myös:

Susijengin valmennusryhmään kuuluva Lassi Tuovi jatkaa Strasbourgin päävalmentajana seuraavat kaksi kautta

Koripallo on Lassi Tuoville pakkomielle – nuori suomalaisvalmentaja kerää arvostusta ja oppia Ranskassa: “Iltaisin kynä sauhuaa, kun pääsen kotiin”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat