1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Williams ja Racing Point ottivat F1:ssä esimerkkiä McLarenista – kuljettajille palkanalennukset, muuta henkilöstöä lomautetaan

Formula ykkösten kauden alku viivästyy kuukausitolkulla, kun koronakriisi rajoittaa liikkumista maailmalla.

George Russell (vas.) ja Nicholas Latifi ovat suostuneet palkanalennuksiin. Kuva: Getty Images

Williamsista ja Racing Pointista tuli tällä kaudella formula ykkösten toinen ja kolmas talli, jotka lomauttavat henkilöstöään maailmalla leviävän koronaviruksen takia. McLaren ilmoitti samanlaisista säästötoimista viikko sitten.

Williams ilmoitti, että sen tehdaskuljettajat George Russell ja Nicholas Latifi ovat suostuneet 20 prosentin palkanalennuksiin. Myös Racing Point -kuljettajat, meksikolainen Sergio Perez ja kanadalainen Lance Stroll ovat ilmoittaneet valmiutensa palkanalennuksiin, mutta heidän leikkausprosenttejaan ei kerrottu.

Formula ykkösten kauden alku viivästyy kuukausitolkulla, kun koronakriisi rajoittaa liikkumista maailmalla. MM-sarjan piti alkaa Australian Melbournessa maaliskuun puolivälissä, mutta kilpailu peruttiin samana viikonloppuna.

MM-sarjan kahdeksasta ensimmäisestä kisasta on lisäksi peruttu Monacon gp ja siirretty tuonnemmaksi kuusi muuta gp:tä. Näillä näkymin kausi on tarkoitus aloittaa kesäkuun puolivälissä Kanadan gp:llä Montrealissa.

F1:tä hallinnoivan Formula One Groupin toimitusjohtajan Chase Careyn mukaan tulevan kauden MM-sarjaa ehdittäisiin ajaa 15–18 kilpailua.

Budjettikattoa tarkoitus laskea

Viime kauden MM-jumbolla Williamsilla britti Russellin ja kanadalaisen Latifin palkkaleikkaukset alkoivat 1. huhtikuuta. Tallin muu henkilöstö on lomautettu toukokuun loppuun.

– Covid-19-taudin takia Williams Racing lomauttaa henkilöstöään tilapäisesti osana laajempia kustannussäästöjä, Williamsin tiedotteessa kerrottiin.

Viime viikolla McLaren-kuljettajista espanjalainen Carlos Sainz ja britti Lando Norris sopivat vapaaehtoisista palkkaleikkauksista.

Britannian hallitus päätti maaliskuussa, että se korvaa 80 prosenttia lomautettujen työntekijöiden palkoista enintään noin 2 850 euroon saakka kuukaudessa.

Formula 1:n budjettikattoa on tarkoitus laskea tuntuvasti kaudella 2021, jotta taloudellisista menetyksistä kärsivien pienempien tallien olemassaolo ei vaarantuisi.

McLarenin toimitusjohtaja Zak Brown varoitteli sunnuntaina, että koronapandemia voi aiheuttaa niin mittavan talouskriisin, että sen takia F1 menettää useamman tallin ja koko MM-sarja romahtaa.

Lue myös:

McLaren lomauttaa osan työntekijöistään – myös kuljettajat lähtevät mukaan talkoisiin

McLaren-pomo pelkää formulatallien kaatuvan: "F1 on erittäin haavoittuva"

Entinen F1-pomo Ecclestone yhä valmis perumaan koko formulakauden – "Tilanne on hyvin vaikea"

F1-kuski joutuu kohtaamaan vihaa miljardööri-isänsä vuoksi, samalla rahan valta kuninkuusluokassa vain kasvaa: “Yleisö ei ole tyhmä”