Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Maksaako Jääkiekon SM-liiga Oy osinkoja talouskurimuksesta kärsiville osakkailleen? Yhtiön nokkamiehet vaitonaisina tukitoimista

Jääkiekon SM-liigaseurat ovat taloudellisessa ahdingossa koronaviruspandemian päätettyä kauden ennen kevään pudotuspelejä.

urheilu
Cheerleadingin yleiskuva
Jääkiekon SM-liigassa jäi tällä kaudella pudotuspelit pelaamatta. Tomi Hänninen

Jääkiekon liigajoukkueista Lukko, JYP, KalPa, SaiPa, Pelicans ja viimeisimpinä TPS ovat ilmoittaneet aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut taloustilannettaan helpottaakseen. Seurojen taloutta kurittaa koronaviruspandemian aiheuttama liigakauden päättyminen, jonka vuoksi kevään tuottoisimmat pelit jäivät pelaamatta. Myös Telian kanssa tehdyn tv-sopimuksen tuottojen tilanne on auki.

Tämän hetkistä taloudellista tilannetta puidaan Jääkiekon SM-liiga Oy:ssä päivittäin ja kaikkien seurojen kesken jokaviikkoisissa kokouksissa. Osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltusen mukaan liigassa työstetään tällä hetkellä eri skenaarioita tulevaa liigakautta varten ja käydään SM-liiga Oy:n ja seurojen kassalikviditeettia läpi.

– SM-liiga Oy on hyvin tietoinen, mikä seurojen tilanne on ja pyrkii auttamaan seuroja tässä tilanteessa tasapuolisesti. Meillä on johtoryhmä, joka kokoontuu aktiivisesti ja säännöllisesti, Hiltunen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Seurojen omistama Jääkiekon SM-liiga Oy:n taloudellinen tilanne on puolestaan vakaalla pohjalla. Vuositasolla liikevaihto on kivunnut useampana vuonna yli 20 miljoonan euron. Viime tilikaudella se oli ennätyksellisen korkea, 27,4 miljoonaa euroa, josta voittoa jäi kulujen jälkeen 850 593 euroa. Kolmen viime vuoden aikana kassaan on jäänyt yhteensä 2,77 miljoonaa euroa.

Yhtiöstä ei ole tavattu jakaa osinkoja sen osakkeet omistaville seuroille, vaikka voittoa onkin kertynyt.

Kärppien ja Tapparan viides finaaliottelu käyntiin.
Kärppien ja Tapparan viides finaaliottelu käyntiin.Tomi Hänninen

Voisiko SM-liiga Oy siis maksaa osinkoja omistajilleen ja auttaa seuroja talouskurimuksessa?

– Meidän yhtiömme on seurojen omistama yhtiö, joten varmaan talouttakin pitää katsoa laajana kokonaisuutena ottaen myös seurojen taloudet huomioon, liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi pyörittelee Yle Urheilulle.

Liigahallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunenei puolestaan suostunut asiaa kommentoimaan.

– SM-liigan sisäisiä asioita emme kommentoi julkisuuteen, Hiltunen sanoi.

– Pitää muistaa, että kuluneelta kaudelta SM-liiga tulee tekemään merkittävän tappion näillä näkymin, ja meillä on tulevaisuus täysin auki tällä hetkellä.

Hiltusen mukaan liigan tarjoamat tukitoimet ovat olleet tällä hetkellä liigan mediakorvauksia ja yhteistyökumppanikorvauksia.

Sekä Hiltunen että SM-liigan toimitusjohtaja Kallioniemikorostavat, että liigaseurat ovat itsenäisiä osakeyhtiöitä. Seurat tekevät itsenäisiä päätöksiä ja kantavat vastuun. Sekä Hiltunen että Kallioniemi pitävät tilannetta kovana kolauksena sekä seuroille että lajille, mutta molemmat uskovat, että uuden liigakauden koittaessa kaikki seurat ovat mukana.

– Kun olemme säännöllisesti pitäneet seurojen kanssa yhteyttä, niin kaikki viittaa siihen, että jokaisella on ainakin suunnitelma siihen, kuinka tästä selviydytään. Mielestäni on tärkeintä, että jokaisella on uskoa tulevaisuuteen ja askeleet olemassa, joita ottamalla tästä päästään yli, Riku Kallioniemi sanoi.

– Uskon, että kaikki seurat näistäkin vaikeuksista huolimatta löytävät ratkaisut, joilla voivat jatkaa myös tulevalla kaudella. Pidän tätä hyvin todennäköisenä, vaikka ei se aivan varmaa ole, Heikki Hiltunen totesi.

Lue myös:

Yle Urheilun tiedot: Hupenevat tv-rahat ajavat useita SM-liigaseuroja kurimukseen – salainen sopimus ja huono kriisivalmius herättävät närää

SM-liigaseurojen toimitusjohtajat avoimina Yle Urheilun kyselyssä karmaisevasta taloustilanteesta: "Tärkeintä on selviytyä kesän yli"

Suunniteltu lakimuutos mahdollistaisi SM-liigapelaajien lomauttamisen: pudottaisi pelaajat peruspäivärahan varaan – "Paljon suurempaa vääryyttä en pysty kuvittelemaan"

Kommentti: Ei ole mitään takeita, että SM-liigassa pelaa 15 joukkuetta, kun sarja joskus käynnistyy

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat