Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Futsalmaajoukkue odottelee MM-kisojen mahdollista siirtymistä – kapteeni Panu Autio: "Vahva luotto, että tämä kääntyy meille"

Suomen futsalmaajoukkueen piti aloittaa MM-jatkokarsinnat torstaina Serbiassa, mutta pelit on siirretty koronapandemian takia.

futsal
Panu Autio
Kapteeni Panu Autio uskoo, että Suomen joukkue huolehtii omatoimisen harjoittelunsa kurinalaisemmin kuin Serbia.Mikko Ahmajärvi / Yle

Suomen futsalmaajoukkueelta kysytään nyt malttia. Päävalmentaja Mico Marticin johtama joukkue on edennyt askeleen päähän MM-lopputurnauksesta, mutta ratkaisevien jatkokarsintapelien aikataulut ovat yhä auki.

Suomen 34-vuotias kapteeni Panu Autio uskoo, että koronapandemiasta johtuva tilanne kääntyy vielä joukkueen eduksi. Suomi kohtaa kaksiosaisessa jatkokarsinnassa Serbian ja otteluparin voittaja etenee Liettuan MM-kisoihin.

– Tämähän on uusi ja erikoinen tilanne, mutta samalla mahdollisuus tehdä asiat paremmin ja hankkia kilpailuetua Serbiaa vastaan. Jokaisella on tosi paljon henkilökohtaista vastuuta. Meillä on iso unelma pelata MM-kisoissa ja karsintapelit ovat herkkupala, jota olemme isosti odottaneet ja fiilistelleet. Se, että pääsemme täyden katsomon edessä ratkaisemaan kisapaikkaa, niin kyllä se motivoi valtavasti, Autio kertoi Yle Urheilulle.

Autio on pelannut futsalmaajoukkueessa kaudesta 2006 lähtien, joten 15 vuoden matkalle haetaan nyt jättihuipennusta.

– Pitää osata nauttia vielä, sillä kaikki isot pelit ovat edessä ja nyt on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa iskussa sitten on. Mielikuvaharjoittelu auttaa tukena, että jaksaa painaa hommia yksin.

Panu Autio grälar med domaren.
Panu Autio, 34, on pelannut maajoukkueessa vuodesta 2006. Hän on pelannut urallaan 135 A-maaottelua.Yle / Sebastian Backman

Päätöksiä luvassa huhti-toukokuussa

Palloliittossa odotellaan ensin Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan suhtautumista MM-turnauksen ajankohtaan.

Palloliiton Futsalpäällikön Jyrki Filpun mukaan Liettua on toivonut kisojen siirtämistä syys-lokakuulta. Eri arvioiden mukaan MM-kisat pelattaisiin joko joulukuussa tai kesällä 2021.

Fifa on luvannut ilmoittaa päätöksistä huhtikuun loppuun mennessä ja vasta sen jälkeen Palloliitto voi alkaa neuvotella Serbian kanssa MM-jatkokarsintojen pelipäivistä.

– Ensimmäinen vaihtoehto on pelata karsinnat kesäkuun puolivälissä, mutta jos se ei onnistu, niin toinen mahdollisuus on varattu elokuulle, Filppu tarkensi.

Aution mukaan päävalmentaja Martic ei ole rakentanut tarkkoja viikko-ohjelmia maajoukkuepelaajille. Joukkueenjohto luottaa pelaajien omaan harjoitteluintoon.

– Kaikkien arki on muuttunut paljon. Itsekin menen perheen ehdoilla. Käyn hölkkäilemässä ja laitan pojan päiväunille. Tulen pallon kanssa kikkailemaan koulun kentälle, himassa tulee voimisteltua ja joogailtua. Pystyn samalla kuuntelemaan kroppaa ja hoitamaan kolotuksia pois, Autio avasi omia rutiinejaan.

Panu Autio
Panu Autio harjoittelee päivisin perheen aikataulujen ehdoilla.Mikko Ahmajärvi / Yle

Työtä ammattiurheilun arvostuksen eteen

Suomella on Serbian pelitapa hallussa. Joukkue kävi vastustajan vahvuudet tarkkaan läpi maaliskuun alkupuolen leirillä Eerikkilässä.

– Futsal on laji, joka perustuu pelaajien väliseen yhteistyöhön. Kun sitä ei voi harjoitella normaalisti, niin meillä on fiksuja pelaajia, jotka ymmärtävät, mitä kurinalainen harjoittelu tarkoittaa. Miulla on vahva luotto, että tämä kääntyy meille, Autio painotti.

Samalla kun Autio valmistautuu uransa tärkeimpiin otteluihin, hän työskentelee Jalkapallon Pelaajayhdistyksessä yhteyspäällikkönä. Työtä riittää, sillä Veikkausliigaseurat ovat talousahdingossa Palloliiton tukipaketista huolimatta. Edessä voi olla lomautuksia, jolloin pelaajat putoavat peruspäivärahan varaan.

– Yritetään tehdä duunia sen eteen, että tulevaisuudessa urheilu olisi arvostetumpi ammatti. Tämähän on lyönyt nyt käsille aika rajusti monille urheilijoille, koska työttömyysturva on huonompi kuin yleisesti muilla työntekijöillä. Esimerkiksi eläkekertymä on huonompi eikä oikeutta ole ansiosidonnaiseen päivärahaan.

– Olen varma, että tämä tilanne avaa silmiä ja jatkossa urheilijat nähdään kuin muutkin työntekijät, Autio sanoi.

Lue myös:

Suomen kaikkien aikojen futsalottelu siirtyy koronaviruksen vuoksi – Panu Aution suuri unelma saa odottaa: "Tässä on isompiakin asioita ympärillä"

Suomalaispelaaja lähti Italiasta maajoukkueen mukaan, kun koronavirus keskeytti sarjapelit – Jukka Kytölä kertoo, miten arki muuttui: "Siellä on ollut poikkeustila päällä"

"Siitä tulee ihan varmasti kaikkien aikojen suurin futsalpeli Suomessa" – Menestys ei ole lajipäällikön mukaan sattumaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat