1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Urheilun oikeusturvalautakunta aikoo järjestää suullisen käsittelyn Mirjami Penttisen tapauksen ratkaisemiseksi, päätös venyy kesään – "Onhan tämä poikkeuksellista"

Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksen piti tulla alkuperäisen aikataulun mukaan kevään aikana. Nyt edessä on vielä suullinen käsittely.

Urheilun oikeusturvalautakunta on varannut kolme päivää suullisille käsittelyille. Kuva: Getty Images

Muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen urheilun oikeusturvalautakuntaan tekemän valituksen käsittely tulee venymään näillä näkymin kesäkuun loppuun.

Edessä on todennäköisesti suullinen käsittely, jota ainakin yksi valituksen tehneistä on pyytänyt.

– Asian kirjallinen valmistelu on päättynyt, mutta lopullinen päätös saadaan varmaankin vasta kesäkuun lopussa. Asia venyy, koska uskon, että edessä on vielä suulliset kuulemiset, lautakunnan puheenjohtaja Timo Ojala kertoo.

– Huhtikuussa on valmisteluistunto, jonka jälkeen tehdään päätös siitä, tarvitaanko suullista käsittelyä ja missä laajuudessa.

Suullista käsittelyä pyydetty

Alun perin asiaan odotettiin ratkaisua kevään aikana. Ojalan mukaan lautakunta on varannut kolme istuntopäivää suullisille kuulemisille. Hän kertoo, että suullisen käsittelyn järjestäminen Suomessa on poikkeuksellista.

– Normaalisti menettely on kirjallinen. Ei ole kovinkaan tavallista, että suullinen kuuleminen järjestetään. Valtaosa ei pyydä suullista käsittelyä. On ollut joitakin vuosia, jolloin suullisia käsittelyitä ei ole järjestetty lainkaan, Ojala valottaa.

Se, keitä suullisessa käsittelyssä kuullaan, selviää huhtikuun valmisteluistunnossa.

– Suullisessa istunnossa kuullaan lähtökohtaisesti niitä, jotka ovat olleet mukana kirjallisessa valmistelussa.

Urheilun oikeusturvalautakunta pyrkii Ojalan mukaan tekemään lopullisen päätöksen kesäkuun loppuun mennessä.

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Mirjami Penttisen vuoden mittaiseen kilpailukieltoon 17. tammikuuta. Penttisen todettiin harjoittaneen vuosia henkistä väkivaltaa valmennettaviaan kohtaan taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubbissa eli Helsingin Luistinklubissa (HSK).

Penttisen toiminnasta aloitettiin kurinpitomenettely viime syksynä. 13 entistä valmennettavaa kertoi Yle Urheilulle menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Luistelijat kertovat, että valmentajan käytös on pahimmillaan johtanut mielenterveysongelmiin ja syömishäiriöihin.

Penttinen ja toinen HSK-valmentaja tekivät helmikuussa valituksen Urheilun oikeusturvalautakuntaan (siirryt toiseen palveluun), ja he vaativat Suomen Taitoluisteluliiton tammikuisen kurinpitolautakunnan päätöksen kumoamista.

Lue myös:

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti valmentajan vuoden kilpailukieltoon – syynä epäasiallinen kielenkäyttö, huutaminen ja nöyryyttäminen

Kohuseura HSK:n avustusten käsittely siirtyy toukokuulle

HSK kertoo pyrkivänsä sovintoon Taitoluisteluliiton kanssa ja pyytää anteeksi epäasiallista kohtelua kokeneilta luistelijoilta

Taitoluisteluliitto joutui lykkäämään HSK:ta koskevia päätöksiä – seura sai asialle käräjäoikeuden väliaikaisen turvaamispäätöksen

Valmentajakohun keskelle joutunut HSK sai Helsingin kaupungilta viime vuonna 70 000 euron avustuksen – seura saattaa joutua maksamaan tukia takaisin

Alaikäisiä nöyryyttänyt ja alistanut valmentaja sai työnsä takaisin – luistelijoiden vanhemmat järkyttyivät: "Tämä on ihan hirvittävän surullista"

Taitoluistelun valmennuskohu on puhuttanut seuroissa – "Toivottavasti jokainen meistä miettii, millä tavoin kohtaa lapset ja nuoret"

Valtion liikuntaneuvosto: Suomessa harkittava vakavasti urheilurikkomusten kurinpidon siirtoa pois lajiliitoilta ja hankittava SUEKille lisää työvoimaa

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja sai vuoden kilpailukiellon, mutta saattaa silti jatkaa työssään – Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja: "Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa"