Tokion olympiarajoja ei voi rikkoa yleisurheilussa ensi kaudella

Kansainvälinen yleisurheiluliiton mukaan urheilijat voivat seuraavan kerran rikkoa olympiarajoja joulukuussa 2020.

yleisurheilu
yleisurheilu yleinen
Ensi kesän yleisurheilukisojen tuloksia ei oteta huomioon Tokion olympiarajoissa.Tomi Natri / AOP

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics julkaisi tänään päätöksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Tokion olympiarajoja ei voi tehdä yleisurheilussa ensi kesänä ja syksynä. Urheilijoiden tuloksia ei siis oteta huomioon olympiakarsinnassa tai maailmanrankingissa tulevalla kilpailukaudella aikavälillä 6.4.2020-30.11.2020.

Tulokset, jotka on tehty ennen 6. huhtikuuta 2020, lasketaan mukaan olympiakarsinnassa. Olympialaisten tulosrajan jo rikkoneet urheilijat ovat edelleen edustuskelpoisia Tokion ensi vuoden olympialaisissa. Päätöksen mukaan karsinta-aika tulee olemaan aiempaa neljä kuukautta pidempi ja se kestää vuoden 2021 touko-kesäkuun loppuun.

Syynä ratkaisulle on kattojärjestön mukaan maailmanlaajuinen koronapandemia, jonka vuoksi Tokion olympialaiset siirrettiin ensi vuoteen.

– Olen kiitollinen yksityiskohtaisesta työstä ja palautteesta, jota saimme Kansainvälisen yleisurheiluliiton urheilijakomissiolta. Heidän mielestään olympiakarsinnan keskeyttäminen tällä kaudella antaa urheilijoille enemmän varmuutta suunnitella ja valmistautua tulevaan, Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe totesi tiedotteessa.

– Tämä on myös paras tapa käsitellä asiaa oikeudenmukaisesti, sillä tässä tilanteessa kilpailumahdollisuudet ovat otaksuttavasti epätasaiset urheilijoille ympäri maailman johtuen matkustusrajoituksista sekä eri valtioiden ulkorajojen sulkemisesta.

Tuloksia kirjataan edelleen tilastotarkoituksia, kuten maailmanennätyksiä, varten, mutta niillä ei voi saavuttaa paikkaa olympialaisissa.

WA ilmoitti samalla myös lomauttavansa 50 prosenttia nykyisen pääkonttorinsa henkilöstöstä turvatakseen työpaikat pitkällä aikavälillä. Päätös tehtiin, koska koronaviruksen vuoksi yleisurheilutapahtumia on lykätty väliaikaisesti ympäri maailman.

Lomautetut työntekijät saavat täyttä palkkaa, sillä se he pystyvät hyödyntämään Monacon ruhtinaskunnan tukiohjelmaa, jonka tarkoituksena on suojella liiketoimintaan ruhtinaskunnassa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto maksaa lomautettujen työntekijöiden palkasta 30 prosenttia ja Monacon hallitus 70 prosenttia.

Lue myös:

Urheilijat halusivat keskeyttää olympiakarsinnat, suomalainen yleisurheilupomo olisi venyttänyt päätöstä – "Emme halua patistaa urheilijoita kilpailemaan"

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Useampi suomalaisurheilija hyötyy merkittävästi Tokion olympialaisten siirtämisestä – mahdollisuudet menestyä ovat vuoden päästä entistä paremmat

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä

Nooralotta Neziri on valinnut tietynlaisen karanteenin omasta tahdostaan – muistuttaa, että huippu-urheilijoilla on etu koronatilanteessa: "Siitä on tässäkin tapauksessa hyötyä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat