Urheilijat halusivat keskeyttää olympiakarsinnat, suomalainen yleisurheilupomo olisi venyttänyt päätöstä – "Emme halua patistaa urheilijoita kilpailemaan"

Antti Pihlakosken mukaan Tokion olympiakarsintojen keskeyttämisellä halutaan turvata urheilijoiden terveys.

yleisurheilu
Moukarinheiton yleiskuva
Tomi Hänninen

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) teki sunnuntai-iltana päätöksen, jonka mukaan Tokion olympiarajoja ei voi tehdä ensi kesänä tai syksynä. Syynä ratkaisulle on kattojärjestön mukaan maailmanlaajuinen koronaviruspandemia, jonka takia Tokion olympialaiset siirrettiin ensi vuoteen.

– Ensimmäiseksi tällä halutaan turvata urheilijoiden terveys, WA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

– Emme halua patistaa urheilijoita kilpailemaan aikana, joka voi olla heidän terveydelleen hankala. Emme halunneet luoda paineita sille, että urheilijoiden pitäisi matkustaa hankkiakseen rankingpisteitä.

Pihlakoski muistutti, että Kansainväliseen yleisurheiluliittoon kuuluu yli 210 jäsenmaata, joten koronavirus piinaa maita eri aikoihin. Kun vielä maat sulkevat rajojaan, ei urheilijoilla ole mahdollisuutta kilpailla eri maissa. Tämä saatettaisiin kokea Pihlakosken mukaan epäoikeudenmukaisena.

WA:n päätöksen mukaan Tokion olympiakisoihin hyväksytään tulokset, jotka on tehty ennen 6. huhtikuuta 2020 tai joulukuun 1. päivän jälkeen. Päätöksen myötä karsinta-aika on neljä kuukautta pidempi, ja se kestää touko-kesäkuun loppuun 2021.

Ehdotus urheilijavaliokunnalta

Pihlakosken mukaan olympiakarsinnan keskeyttäminen nousi esille urheilijavaliokunnan kautta. Valiokunnan puheenjohtajana toimii seiväshyppääjä Renaud Lavillenie ja varapuheenjohtajana on kuulantyöntäjä Valerie Adams.

– Oma mielipiteeni oli, että olisi katsottu tätä rajoitusta heinäkuun loppuun asti. Sen jälkeen olisi voitu katsoa, pitääkö sitä pidentää. Ainakin suomalaisittain näyttää siltä, että Suomessa voidaan elokuussa kilpailla, Pihlakoski sanoi.

Asiaa pohdittiin kahdessa eri kokouksessa, ensimmäisen kerran viime viikon torstaina ja toisen kerran sunnuntai-iltana. Pihlakosken mukaan päätös ei ollut helppo.

– Aika lailla silmiä avaavaa oli se, että Italian ja Espanjan edustajilla oli erittäin selkeä näkemys, että tätä asiaa pitää venyttää marraskuulle asti, eli kyse oli juuri niistä maista Euroopassa, jotka kovimmin ovat koronan kohdanneet.

Vaikka Pihlakoski ajattelee optimistisesti, että yleisurheilukausi alkaisi viimeistään elokuussa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, hän muistuttaa, ettei asia ole urheiluliittojen päätettävissä.

– Tämä ei ole urheilujärjestöjen vaan viranomaisten käsissä. Sitten kun vihreää valoa vilkutetaan, niin ihan varmasti lähdetään heti kilpailujen tielle.

Lue myös:

Tokion olympiarajoja ei voi rikkoa yleisurheilussa ensi kaudella

Yleisurheilun kotimaisen GP-sarjan avaus siirtyy heinäkuulle

Koronavirus tiivistää kesän 2022 yleisurheilukalenteria, MM- ja EM-kisat mahdollisesti kolmen viikon välein

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat