Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020

Suomalaisurheilijoiden olympianäyttöjä ei luvassa ensi kesänä – Maria Huntingtonille päätös oli shokki: "Kyllä tämä vähän sisua vaatii"

Maria Huntingtonilla on paljon pohdittavaa ensi kesän suhteen. Toni Kuusela aikoo olla vuonna 2021 entistä parempi.

yleisurheilu
Maria Huntington
Maria Huntington otteli ennätyspisteensä 6339 viime kesänä Kalevan kisoissa.EPA

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics ilmoitti tiistaina, että Tokion olympiarajoja ei voi tehdä ensi kesänä tai syksynä. Syynä päätökselle oli maailmanlaajuinen koronaviruspandemia. Suomalaisurheilijoista olympiarajan ovat saavuttaneet Aku Partanen, Topi Raitanen, Annimari Korte, Reetta Hurske, Oliver Helander ja Antti Ruuskanen.

Seitsenottelija Maria Huntingtonin viime kausi oli mainio ja kesällä 2019 Kalevan kisoissa hän otteli ennätyspisteensä 6339. Tuo jäi vain reilut 80 pistettä Tokion olympiarajasta. Nyt Huntingtonilla on edessä paljon pohdittavaa.

– Olihan se nyt taas uusi shokki niin sanotusti, että tällainen päätös tuli. Se on kuitenkin ymmärrettävä päätös. Tällä mahdollistetaan se, että olympialaisiin pääseminen on kaikille reilua. Nyt joutuu suunnittelemaan vähän uudelleen ensi kesää, miten olympialaisiin pääsee, Huntington kertoi Yle Urheilulle.

– Kyllä tämä vähän sellaista sisua vaatii. Taas pitää miettiä uudestaan, miten aion toimia ja mitä kohden teen töitä. Ammattiurheilijana tarvitsee aina päämäärän. Tällä hetkellä se on vähän vaikeaa, kun kesästä ei tiedä sitä päämäärää, että missä voisi tehdä otteluja tai mitään kisoja.

Vaikkei olympiarajaa voi tällä kaudella rikkoa, Huntington ei usko, että koko yleisurheilukausi lässähtää.

– En sanoisi niinkään, koska EM-kisat ovat ainakin vielä tulossa. Vaikka siellä ei pysty tekemään olympiarajaa, niin ne ovat kuitenkin arvokisat. Sinne olen ainakin vielä menossa ja mahdollisesti hyvää sijoitusta hakemaan. Se motivoi vielä.

Toni Kuusela debytoi Timanttiliigassa Monacossa 12. heinäkuuta.
imago sportfotodienst / All Over Press

Vuosi aikaa kehittyä kovemmaksi

Keihäänheittäjistä Antti Ruuskanen ja Oliver Helander ovat jo ylittäneet Tokioon vaadittavan 85 metrin rajapyykin. Yksi olympialaisista unelmoiva on viime kesänä 83,40 heittänyt Toni Kuusela.

Helmi-maaliskuussa Kuusela on onnistunut ylittämään 80 metriä, ja omien sanojen mukaan kehityskäyrä on näyttänyt hyvältä. Hänkään ei halunnut mutista Kansainvälisen yleisurheiluliiton tiistaisesta ilmoituksesta.

– Isommat herrat tekevät päätöksiä ja niiden mukaan on mentävä. Kun tälle tilanteelle ei mitään voi, niin ei tästä oikein mitään mieltä voi olla. Päätös on tehty ja se on kaikille sama, Kuusela totesi Yle Urheilulle.

Kuusela uskoo, että hänen osaltaan kesä menee pääsääntöisesti vain harjoitellessa. Pitkä keihäskaari kisatilanteessa kuitenkin houkuttaa.

– Jos loppukesästä on kisoja, niin totta kai käydään heittämässä. Enhän minä ole sitä Tokion rajaa pystynyt heittämään. Olisihan se kuitenkin turvallisempaa heittää jo tänä vuonna, niin tietäisi, että siihen pystyy jatkossakin. Ei tässä ihan leikiksi kannata panna.

Kuusela ei aio jäädä märehtimään päätöstä ja uskoo, että pitkä valmistautuminen siivittää häntä uusille metrilukemille.

– Tietenkin vuosisuunnitelmat tehdään hyvissä ajoin, jotta pystytään rakentamaan urheiluvuosi niin, että tärkeimmässä kohdassa ollaan parhaassa terässä. Ei auta tehdä ensi vuoteen kuin vielä paremmat suunnitelmat, että heti alkuvuodesta pystyisi sen 85 metriä ylittämään.

– Onhan tässä vuosi aikaa kehittyä kovemmaksi. Vuoden päästä olen sitten vain piirun verran parempi. Näin minä itse uskon.

Lue myös:

Tokion olympiarajoja ei voi rikkoa yleisurheilussa ensi kaudella

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Toni Kuusela sivalsi jälleen yli 80 metriä – "Isoja steppejä on otettu eteenpäin"

Paavo Nurmen kisat siirtyvät koronan takia elokuulle – nähdäänkö yleisurheilun supertähtiä Turussa tänä vuonna lainkaan? "Tappioita on vaikea ennakoida"

Maria Huntingtonin ja Lotta Haralan valmentaja käyttää luovuuttaan, jos yleisurheilukausi perutaan – aikoo järjestää omia varjokisoja urheilijoilleen

Useampi suomalaisurheilija hyötyy merkittävästi Tokion olympialaisten siirtämisestä – mahdollisuudet menestyä ovat vuoden päästä entistä paremmat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat