Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020

Kutsuvatko Australia ja Yhdysvallat? Päätös yleisurheilun olympiakarsinnan keskeyttämisestä saattaa ajaa suomalaiset kilpailemaan kaukomaille

SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolan mukaan urheilijoiden ulkomaan leirejä pohditaan sitten, kun liiton taloustilanne selkenee.

yleisurheilu
Kari Niemi-Nikkola
SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola.Pekka Sipola / AOP

Tokion olympialaisten yleisurheilun tulosrajoja voi rikkoa seuraavan kerran vasta joulukuussa. Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin eilinen päätös olympiakarsinnan keskeyttämisestä saattaa tarkoittaa monelle suomalaisurheilijalle pitkää kisamatkaa ensi vuoden alussa.

– Juuri näin varmaan tapahtuu. Suomalaisia urheilijoita kohtaa ensi keväänä velvoite hakea ulkokisoja muilta mantereilta. Australia ja Yhdysvallat ovat sellaisia paikkoja, joissa moni voisi kilpailla ja tehdä ulkoratatuloksia, Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola arvioi Yle Urheilulle.

Tuoretta päätöstä perusteltiin urheilijoiden terveydellä ja tasapuolisuudella. Koronavirus jyllää eri maissa eri aikoihin, eikä kilpailijoilla olisi ollut kesällä ja syksyllä välttämättä mahdollisuutta kilpailla eri maissa. Olympialaisia ei kesän mahdollisissa kisoissa tarvitse nyt miettiä.

– Kisarupeamalla, joka ensi kesänä toivottavasti on edessä, ei ole nyt merkitystä. Ilman olympiapaikkaa olevien näyttöpaikat siirtyvät aika pieneen ikkunaan tuonne keväälle, Niemi-Nikkola pohtii.

Niemi-Nikkola ei ota kantaa siihen, pystyykö SUL kustantamaan talvella urheilijoille tavallista enemmän leirimahdollisuuksia lämpimissä olosuhteissa.

– Taloustilanne nähdään vasta sitten, kun tiedetään, miten kisakausi pyörähtää käyntiin ja päästään normaalioloihin. Leirityksiä täytyy miettiä urheilijakohtaisesti, jos aiotaan kilpailla keväällä enemmän.

Niemi-Nikkola muistuttaa, että tulevalla hallikaudella on edessä poikkeuksellisesti sekä EM- että MM-kisat. Halliarvokisoissa tehtyjä tuloksia arvostetaan korkealle, kun olympiarankingin pisteitä jaetaan.

Yleisurheilun kattojärjestön päätös ei valmennusjohtajan mukaan vaikuta urheilijoiden harjoitteluun, mutta henkisesti ajatukset on nyt ohjattava uudelleen kesää 2021 kohti.

– Kyllä tässä tietysti on iskua iskun perään ollut. Fyysistä valmistautumista tämä päätös ei kauheasti muuta, mutta henkinen latautuminen tarvitsee varmasti uuden alun, Niemi-Nikkola toteaa.

Lue myös:

Suomalaisurheilijoiden olympianäyttöjä ei luvassa ensi kesänä – Maria Huntingtonille päätös oli shokki: "Kyllä tämä vähän sisua vaatii"

Urheilijat halusivat keskeyttää olympiakarsinnat, suomalainen yleisurheilupomo olisi venyttänyt päätöstä – "Emme halua patistaa urheilijoita kilpailemaan"

Tokion olympiarajoja ei voi rikkoa yleisurheilussa ensi kaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat