Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 4. osakilpailu

Naisten superpesisseurat ovat yhteistyökumppanien varassa − koronakriisin pelätään kaatavan seuroja: "Olisi ihan uskomatonta, jos tästä selvittäisiin niin, että yhtään miesten tai naisten seuraa ei joutuisi lopettamaan toimintaansa"

Naisten Superpesis-seuroille olisi tärkeää päästä pelaamaan, jotta yhteistyösopimuksista ei tarvitsisi neuvotella. Pelien ratkominen hallissa jakaa mielipiteitä.

Naisten Superpesis
Jyväskylän Kirittäret
Viime vuonna mestaruuden voittanut Jyväskylän Kirittäret teki viime vuonna ennätyksen yhteistyökumppanimyynnissä. Vesa Pöppönen / AOP

Naisten superpesiksen seurat elävät nyt epävarmassa tilassa. Monella seuralla talous vaikuttaa olevan ainakin toistaiseksi hallinnassa, mutta ongelmia on myös paljon selvitettävänä.

Yle Urheilun soittokierroksen perusteella seurat ovat huolissaan yhteistyökumppanisopimustensa kohtalosta. Yhteistyökumppanit tuovat monelle suurimman osan tuloista, mutta vielä ei ole varmaa, pystyvätkö yritykset maksamaan seuroille sopimusten mukaisesti.

Vielä pahemmaksi tilanne muuttuu, jos kausi perutaan kokonaan.

Moni seura sanookin, että pelaamattomuus olisi iso uhka taloudelle. Silloin täytyisi miettiä, mitä tehdään jo myytyjen yhteistyökumppanuuksien ja kausikorttien osalta.

− Jos kausi jää kokonaan pelaamatta, pitää kysyä yhteistyökumppaneiden suhtautumista. Jos pystymme pitämään kumppanimyynnin tai siirtämään sen seuraavalle kaudelle, kauden peruminen ei aiheuttaisi meille katastrofia, sarjanousija Joensuun Mailan joukkueenjohtaja Mauri Kujanen sanoo.

Kauden aloittaminen suunnitelmien mukaan kesäkuussa vaikuttaa nyt epätodennäköiseltä. Moni kuitenkin toivoo talouden kannalta, että pelaamaan päästäisiin jossain vaiheessa.

− Isoin murhe kaikille palloilulajien seuroille on se, että kausi peruuntuu kokonaan. Minulla on epäilys, että sitten tulee synkkiä uutisia, Jyväskylän Kirittärien seurajohtaja Petri Kaijansinkko sanoo.

Pesäpalloliitto on suunnitellut sarjaohjelmista monia versioita, joista yhden mukaan kausi voisi alkaa vasta elokuun alussa. Porin Pesäkarhujen puheenjohtaja Vesa Saine on kuitenkin sitä mieltä, että jos kausi aloitetaan elokuussa, leikitään seurojen tulevaisuudella.

− Silloin kulut juoksevat koko kesän. Siinä tapauksessa päätöksen pitäisi tulla hyvin aikaisin, jotta pystyttäisiin jäädyttämään toiminta esimerkiksi 1,5 kuukaudeksi ja ottamaan säästöjä siltä ajalta, Saine sanoo.

Saine tosin on muiden kanssa samoilla linjoilla siitä, että yhteistyökumppaneille pitäisi saada pelaamisen kautta näkyvyyttä, josta he ovat maksaneet. Jos kauden alku venyy, Saineen laskelmien mukaan koko kauden peruminen voisi olla taloudellisesti järkevin ratkaisu.

− Silloin pystyttäisiin jäädyttämään kulurakennetta, lomauttamaan ja tekemään muita sopeuttamistoimia, Saine sanoo.

Leikkauksia palkkioihin

Miesten superpesiksessä seurat ovat joutuneet keskeyttämään palkanmaksunsa, mutta naisten superpesiksessä tilanne on monelta osin toinen.

Naisten sarjassa vähäiset palkkiot perustuvat monessa seurassa toteutuneisiin kulukorvauksiin, joita maksetaan eniten kesäkuukausina.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Kirittäret maksaa pelaajilleen palkkaa normaalisti huhti-toukokuussa. Seurajohtaja Kaijansinkon mukaan Kirittärissä pitää kuitenkin reagoida nopeasti myös palkkojen leikkauksella, jos siihen on tarvetta.

Petri Kaijansinkko
Kirittärien kakkospelinjohtaja Petri Kaijansinkon mukaan Kirittärien liikevaihto on 380 000 euroa, josta yhteistyökumppaneiden osuus on 70 prosenttia. AOP

Joissakin seuroissa on jouduttu jo leikkaamaan kulukorvauksia. Esimerkiksi Rauman Ferassa ei makseta pelaajapalkkioita toukokuussa, ja Kempeleen Kirissä leikataan kulukorvauksia siltä ajalta, kun joukkuetoimintaa ei ole mahdollista toteuttaa.

− Sovimme, että leikkaamme kulukorvauksia poikkeustilanteen ajan. Käytännössä huhti-toukokuu on pois kuvioista, joten leikkaamme kuudesosan kustakin palkkiomäärästä pois, Kirin joukkueenjohtaja Timo Kärki selventää.

Myös Manse PP:ssä neuvotellaan parhaillaan huhtikuun pelaajapalkkioiden kohtalosta. Pesäkarhuissa palkkioita maksetaan puolestaan eniten kesällä, joten nykyisiin kulukorvauksiin ei ole tarvinnut puuttua.

Muista seuroista esimerkiksi Tahko, JoMa, Pesäysit, Lapuan Virkiä ja Seinäjoen Maila-Jussit eivät ole toistaiseksi koskeneet pelaajiensa kulukorvauksiin. Mynämäen Vesattaret ja Siilinjärven Pesis puolestaan maksavat kuluja pelkästään pelaamisesta ja harjoittelusta, joten heidän menonsa ovat käytännössä minimaaliset.

Naisten superpesisseurojen tilanne ei vaikuta puheluiden perusteella tällä hetkellä kriittiseltä. Taloudellinen tilanne kuitenkin heikkenee, mikäli kautta ei päästä aloittamaan kesäkuussa tai viimeistään heinäkuussa.

Kauden lykkäämisen tai perumisen aiheuttamien taloudellisten seuraamusten arvioiminen on vaikeaa. Kaikki riippuu pitkälti neuvotteluista yhteistyökumppaneiden kanssa.

Esimerkiksi Pesäkarhut on laskeskellut, että edustuksen 320 000 euron liikevaihto tulisi putoamaan pahimmillaan 100 00−150 000 eurolla.

Maila-Jussien puheenjohtaja Jussi Järvinen puolestaan arvelee, että kauden peruminen voisi aiheuttaa 30−40 prosentin tulonmenetykset. Seuran budjetti on noin 150 000 euroa.

− Vaikea sanoa, kun ei tiedä, miten yhteistyökumppanit käyttäytyvät. Kauden peruminen olisi kuitenkin kova uhka taloudelle, Järvinen sanoo.

Yhteistyökumppaneilta saatu viesti on toistaiseksi vaihdellut. Esimerkiksi Rauman Feran puheenjohtaja Sanna Leena-Jokinen sanoo, että jotkut yrityksistä ovat pyytäneet maksujen lykkäämistä ja toiset ovat maksaneet jopa etuajassa.

Manse PP:n tavoin monen seuran kumppanimyynti jäi kuitenkin merkittävästi vajaaksi. Ainoastaan Kempeleen Kiri, Joensuun Maila ja viime vuonna ennätysmyyntinsä tehnyt Jyväskylän Kirittäret olivat yhteistyökumppanineuvotteluissa lähes valmiita.

− Meillä on hyvä tilanne, sillä kerkesimme tehdä hyvissä ajoin sopimuksia, eikä perumisista ole kuulunut. Olemme taloudellisesti välttävällä tasolla. Toki kulutkin on laitettu pienelle, JoMan Mauri Kujanen sanoo.

− Ehdimme saada sellaisen määrän kumppanuussopimuksia, että pystymme niillä kauden pelaamaan, jos se pelattaisiin normaalisti. Epävarmuutta aiheuttaa valtavasti se, milloin kausi alkaa, Kirin Timo Kärki tiivistää.

Yleiso_super
Naisten superpesis on yleisömäärissä mitattuna Suomen suosituin naisten palloilusarja. Viime vuonna yleisökeskiarvo kipusi yli 520 katsojan.All Over Press

Hallipelit jakavat mielipiteitä

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta sanoo, että liitto tekee kaikki pelaamiseen liittyvät päätöksensä viranomaisohjeistuksien perusteella. Liiton kirkas tavoite on kuitenkin pelata tulevana kesänä.

− Käymme päivittäin keskusteluja sarjajärjestelmästä ja tavasta pelata erilaisilla aloitusajankohdilla, sillä meillä on valtava halu pelata, Pitkäranta sanoo.

− Olisimme hölmöjä, jos emme tekisi varasuunnitelmia erittäin myöhäisellekin aloitukselle.

Milloin päätös pitää viimeistään tehdä kauden lykkäämisestä tai perumisesta?

− Seuraamme pelkästään viranomaisohjeita ja harkitsemme niiden mukaan suunnitelmien muuttamista. Yhtä oikeaa vastausta ei ole, milloin se tehdään, mutta se päätös pitää tehdä viikkoja ennen 1.6. Joukkueet tarvitsevat jonkin verran aikaa valmistautumiseen.

Pitkäranta ei paljasta sarjaohjelmiin liittyviä suunnitelmia sen tarkemmin. Yksi väläytelty ajatus on kuitenkin ollut loppuotteluiden pelaaminen hallissa. Asia jakaa haastateltavat eri leireihin.

Osa pelaisi mieluiten syyskuun loppuunkin saakka ulkona, mutta olisi valmiita myös hallipeleihin. Suuri osa kuitenkin suhtautuu vaihtoehtoon isolla varauksella.

− Hallissa pelaaminen olisi kamalinta tällaiselle seuralle, joka joutuu matkustamaan kauas. Hallit maksavat paljon, saadaanko sinne katsojia ja onko myyntiä tai otteluisännyyksiä? Se on pelkkää menoa vaan ja pahentaisi tilannetta, Tahkon naisten manageri Kari Käyhkö sanoo.

Mynämäen Vesattarien puheenjohtaja Juha Lehto on samoilla linjoilla.

− Se on mielestäni hölmöläisten puhetta. Peli on erilaista, eikä kaikilla ole edes hallimahdollisuutta. Koen, että pelattaisiin enemmänkin yksin- tai kaksinkertainen sarja ja unohdettaisiin pudotuspelit, Lehto sanoo.

Kirittärien Petri Kaijansinkko ja Maila-Jussien Jussi Järvinen kuitenkin kokevat, että hallissa pelaaminen olisi varteenotettava vaihtoehto.

− Näen yleisesti ottaen, että pitäisi pelata. Naisten superpesis ei poikkea hallissa niin paljon kesän olosuhteista, Järvinen sanoo.

Osa seuroista sanoo Yle Urheilulle, ettei tynkäkauden pelaaminen olisi taloudellisesti järkevää, sillä menot voivat kasvaa liian suuriksi tuloihin nähden.

Pitkäranta muistuttaa, ettei tällä hetkellä puhuta tynkäkaudesta. Hänen mukaansa eri vaihtoehdoista on kuitenkin keskusteltu seurojen kanssa.

− Eri seuroilla on hieman erilaisia näkemyksiä, minkälainen kausi on heille taloudellisesti mahdollinen. Tästä on käyty vuoropuhelua pitkin matkaa. Se lisää meidän tietoutta seurojen tilanteesta.

Lapuan Virkiä
Lapuan Virkiässä, ja muissa superpesis-seuroissa harjoitellaan tällä hetkellä valmentajien ohjeiden mukaisesti yksin. Esimerkiksi ohjattua pienryhmäharjoittelua ei tällä hetkellä järjestetä.AOP

"Se olisi positiivista"

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että monen naisten superpesisseuran tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, pystytäänkö tällä kaudella pelaamaan.

Tahkon naisten manageri Kari Käyhkö on huolissaan. Hän pelkää, että koronaviruksen aiheuttamat ongelmat voivat kaataa seuroja.

− Olisi ihan uskomatonta, jos tästä selvittäisiin niin, että yhtään miesten tai naisten seuraa ei joutuisi lopettamaan toimintaansa. Olisi positiivista jos näin olisi, mutta pahoin pelkään, ettei sellaista positiivista uutista ole tulossa.

Vaikka naisten superpesiksen seurat ovatkin tukalassa tilanteessa, ei tilanne ole Pitkärannan mukaan yhtä huolestuttava kuin miesten superpesiksessä.

− Naisissa kulut ja menot ovat eri mittaluokassa kuin miesten puolella. Siellä on varmasti tällä hetkellä hankalampi myydä lisää kumppanuuksia., koska myyntitavoitteet ovat korkeampia. Seurat ovat eri tilanteessa ja budjetit ovat erilaisia. Ei ole yhtäläistä vastausta esimerkiksi kumppanuuksien määrästä ja siitä, miten se seuroihin vaikuttaa.

Yksi seuroista sanoi, ettei ihmettelisi, jos jokin seura naisissa tai miehissä kaatuisi. Onko uhka mielestäsi todellinen?

− Yksittäisiä seuroja en voi tässä tilanteessa lähteä kommentoimaan. Tilanne on seuroissa keskimäärin tiukka, mutta on paljon toimenpiteitä, että siitä selvitään. Naispesiksessä budjetit ovat pienempiä kuin miespesiksessä, joten pystytään paremmin sopeuttamaankin.

Mies- ja naispesiksen budjeteissa on isoja eroja. Miesten sarjassa budjetit olivat viime vuonna keskimäärin 589 000 euroa, ja naisten Superpesiksessä ne vaihtelevat tänä vuonna 80 000−380 000 euron välillä.

Onko miltään seuralta tullut viestiä, ettei voisi pelata tällä kaudella?

− Ei ole mitään tietoa, ei edes heikkoa signaalia, että joku ei pelaisi. Kaikki ovat lähdössä mukaan molemmissa sarjoissa.

Pitkäranta ei ole kuullut, että seurat olisivat huolissaan koko tulevaisuudestaan.

− Rehellisesti sanottuna sellaisia ei ole tullut. Enemmän painopiste on ollut ratkaisuissa ja tekemisissä, mitä täytyy tehdä pesäpalloliikkeessä, että me selviämme ja nousemme vahvempina.

Kirittärien Petri Kaijansinkko painottaa niin ikään, ettei pesäpalloliike voi tässä vaiheessa luovuttaa. Hän viittaa siihen, että pesäpallo selvisi myös vuoden 1998 sopupeliskandaalista.

− Olen koittanut viestiä, että meidän täytyy saada sellainen henki, että jos 21 vuotta sitten minä mukaan lukien ryssimme itse, aiheutimme kriisin ja nousimme siitäkin, niin ei luovuteta tätä taistelua, Kaijansinkko tiivistää.

Pesäpalloliitossa käytiin yhteistoimintaneuvottelut maaliskuussa. Yt-neuvotteluiden tuloksena lähes koko henkilöstö on lomautettu huhtikuun alusta lähtien enintään 90 päiväksi. Lomautukset ovat joko osa- tai kokoaikaisia.

Lue myös:

Koronaviruspandemia ajaa nuorten kesäturnaukset ahtaalle – Helsinki Cupin ajankohdan mahdollisesta siirtämisestä jo puhuttu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat