Vihdoin terveenä kauteen pääsevä Oskari Mörö uskoo, että olisi pystynyt rikkomaan olympiarajan loppukesästä – muistuttaa, että kova päätös pilaa dopinghuijareiden juonet

Kotikaranteenista vapautuva Oskari Mörö olisi halunnut rikkoa Tokion olympiarajan jo ensi kesänä. Vammoista ja sairastelusta kärsinyt juoksija on vihdoin päässyt harjoittelemaan terveenä.

yleisurheilu
Oskari Mörö
Oskari Mörön kotikaranteeni päättyy keskiviikkona.Tomi Hänninen

Aloitetaan kertomalla, että Oskari Mörö on terve. Hän on kunnossa. Kun puhutaan aitajuoksijasta, jolla on takanaan lähes vuosikymmen vammoja ja sairastelua, terveyttä on hyvä alleviivata. Etenkin pandemian aikana.

Mörö myös voi hyvin. Aitajuoksijan kahden viikon karanteeni päättyy keskiviikkona, eikä hänellä ole ollut Etelä-Afrikan-leirin jälkeen koronavirusoireita.

Mörö palasi Etelä-Afrikasta Suomeen maaliskuun lopulla viisi päivää aiemmin kuin oli suunnitellut. Etelä-Afrikka on Mörölle tuttu paikka, joten koti-ikävä ei ikävistä uutisista huolimatta iskenyt.

– Seurasimme joka päivä tilannetta ja teimme siitä riskianalyysiä. Alkuajan elimme ihan normaalisti, eikä siellä ollut tietoakaan koronasta, Mörö kertoo puhelimitse.

– Kun alkoi näyttää, että rajoja aletaan laittaa kiinni, otimme härkää sarvista ja lähdimme. Saimme olosuhteet maksimoitua.

Mörön mukaan leiri oli Viivi Lehikoisen ja Jonni Blomqvistin seurassa erittäin onnistunut. Mörö on harjoitellut talven ja kevään vihdoin terveenä. Siksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton tiistain tiedote oli Mörön kannalta ikävä: hän ei voi juosta ensi kesänä paikkaa Tokion olympialaisiin.

World Athletics linjasi, että olympiarajoja voi rikkoa seuraavan kerran joulukuussa 2020. Mörö olisi toivonut, että olympiaikkuna olisi avautunut aiemmin.

– Uskon, että olisin pystynyt rikkomaan olympiarajan loppukesästä.

Mörö juoksi 400 metrin aitojen ennätysaikansa 49,04 neljä vuotta sitten Rion olympialaissa. Tokioon pääsee varmuudella, jos juoksee ratakierroksen aitoineen aikaan 48,90. Rankingin perusteellakin voi lunastaa paikan Tokioon, mutta ongelmana ovat Mörön mukaan alkuvuoden 2021 kilpailut. Niissä ei ole jaossa muhkeita pistepotteja.

– Tämä on kaksipiippuinen juttu. Jos haluan esimerkiksi rikkoa tammikuussa olympiarajan, minun täytyy olla silloin herkässä kunnossa. Kaikki kuitenkin tähtää olympialaisiin, joten sielläkin pitäisi olla herkisteltynä.

– Nyt on kuitenkin mentävä tilanteen mukaan. Tilanne on aina jollekin epäreilu, ja joku voi aina pahoittaa mielensä, Mörö sanoo.

Ei olympiapaikkoja huijareille

Mörö on pitänyt poikkeustilanteen aikana mielensä kirkkaana, minkä kuulee myös puhelimitse. Hän listaa puhelun aikana useita myönteisiä seikkoja, joita on miettinyt karanteeninsa aikana.

Valmentaja Petra Stenman on tarjonnut Mörölle A-, B-, C- ja D-suunnitelmat, joiden avuilla harjoittelu on sujunut myös kotona.

– Olen oppinut paljon itsestäni ja kehittänyt pieniä heikkouksiani. Kun en ole päässyt hierontaan tai fysioterapiaan, olen oppinut väistämättömästi lisää kehonhuollosta, kuten jalkaterän jumppaamisesta ja liikkuvuudesta, Mörö listaa.

Ja lista jatkuu. Mörö kertoo harjoittelevansa kotonaan esimerkiksi "vanhalla kunnon" kuntopyörällä, kuminauhoilla, painoilla ja tasapainolaudalla. Urheilijan mielenkiintoa pidetään yllä Möröä kaksi vuotta valmentaneen Stenmanin suunnitelmilla.

– Vaihdetta ei voi panna kokonaan nolliin ja alkaa tehdä pitkää peruskuntokautta. Jonkinlaista irtiottoa ja jaksotusta täytyy tehdä treenikisoilla tai harjoituksilla. Onneksi Petra on taustalla ja tietää, miten hommat hoidetaan.

– Tällä hetkellä en voi oikein sanoa, treenaanko liian vähän vai liian paljon. Kun ovet avautuvat, näemme kuka on onnistunut. Ne, jotka tuntevat kroppansa, pärjäävät. Tässä on monella kasvun paikka, Mörö kertoo.

Vaikka hyvässä kunnossa oleva Mörö olisi valmis rikkomaan Tokion olympiarajan jo ensi kesänä, hän löytää yleisurheiluliiton päätöksestä hopeareunuksen. Itse asiassa parikin asiaa: toinen liittyy häneen itseensä, toinen urheilun pimeään puoleen.

– Yritän miettiä positiivisesti. Nyt minulla on vuosi lisäaikaa hioa tekniikkaani Petran kanssa. Toinen juttu, joka tulee mieleeni on, että olympiapäätös on korrekti myös dopingtestauksen vuoksi. Taustalla on varmasti ajatus, ettei huijareille anneta paikkaa kisoihin. Ikinä ei tiedä, mitä ihmisten päässä liikkuu ja kuinka moni ottaa ilon irti siitä, ettei testausta harrasteta. Toivon toki, ettei kukaan tee niin.

Lue myös:

Kutsuvatko Australia ja Yhdysvallat? Päätös yleisurheilun olympiakarsinnan keskeyttämisestä saattaa ajaa suomalaiset kilpailemaan kaukomaille

Suomalaisurheilijoiden olympianäyttöjä ei luvassa ensi kesänä – Maria Huntingtonille päätös oli shokki: "Kyllä tämä vähän sisua vaatii"Suomalaisurheilijoiden olympianäyttöjä ei luvassa ensi kesänä – Maria Huntingtonille päätös oli shokki: "Kyllä tämä vähän sisua vaatii"

Urheilijat halusivat keskeyttää olympiakarsinnat, suomalainen yleisurheilupomo olisi venyttänyt päätöstä – "Emme halua patistaa urheilijoita kilpailemaan"

Tokion olympiarajoja ei voi rikkoa yleisurheilussa ensi kaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat