1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Näiden toimijoiden on tarkoitus saada osansa urheilun tukipaketista – ministeri toivoo, että eurot näkyvät tileillä "lähiviikkoina"

Tuella on tarkoitus kattaa tappioita, jotka syntyvät toukokuun loppuun mennessä.

Oman osansa tuesta saavat urheiluministeri Hanna Kososen mukaan esimerkiksi Kontiolahden maailmancupin järjestäjät, sillä kisat jouduttiin viemään läpi ilman katsojia. Kuva: Tomi Hänninen

Hallituksen lisätalousarviossa esitetään kaivattua tukea ahdinkoon ajautuneille suomalaisille liikunta- ja urheilutoimijoille.

Noin 20 miljoonan euron tukipotista on tarkoitus jakaa rahaa urheiluseuroille, urheiluopistoille, lajiliitoille ja ammattilaissarjoille sekä urheilutapahtumille.

Eduskunta päättää lisätalousarvion kohtalosta torstaina. Hyväksymisen jälkeen on tarkoitus toimia mahdollisimman nopeasti.

– Toivon itse, että tuki on lähiviikkoina todellista myös seurojen ja toimijoiden tileillä, urheiluministeri Hanna Kosonen kertoo Yle Urheilulle.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan esimerkiksi seurat saisivat apupaketista tukea muun muassa palkkakustannuksiin. Tavoitteena on, että seurat pystyisivät jatkamaan toimintaansa myös kriisin jälkeen.

Urheiluministeri Hanna Kososen mielestä tukipaketin katsotaan riittävän tässä vaiheessa. Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan tuki auttaa alkuun, mutta ei kanna kokonaan kriisin yli. Kuva: Tomi Hänninen

Olympiakomitea arvioi maaliskuun lopussa, että koronaviruspandemia aiheuttaa suomalaiselle urheilulle vähintään 81 miljoonan euron taloudelliset menetykset. Esitetty tukipaketti kattaa arviosta vain neljänneksen.

– Esitimme ja haimme enemmän, mutta meidän pitää olla nöyrin mielin tyytyväisiä tähän. Kaikilla yhteiskunnan sektoreilla tarvitaan tukea. Tällä pääsemme alkuun, Salonen sanoo.

Tuki kattaa tappiot toukokuun loppuun

Tukipaketin suuruus perustuu arvioon, kuinka paljon liikunta- ja urheilutoimijat menettävät rahaa koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi toukokuun loppuun mennessä.

– Paketti on katsottu riittäväksi tässä vaiheessa. Tämän hetken arvio on tämä, toukokuussa on katsottava tilannetta uudestaan, Kosonen selvittää.

– Hallitukselle on aivan selvää, miten tärkeitä kulttuuri, liikunta ja harrastukset ovat osana suomalaisten arkea ja henkistä kriisinkestävyyttä. Yhteisymmärrys näkyy tässä tukipaketissa, Kosonen kertoo.

Kososen mukaan tukipaketin koossa on huomioitu, että urheilutoimijoilla on mahdollisuus työttömyysturvaetuuksiin muiden kansalaisten tapaan. Lisäksi yrityspuolelle suunnatut tukitoimet ovat myös liikunta- ja urheilualan yrityksien hyödynnettävissä.

Kosonen kertoi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että 20 miljoonan euron tukipotista jaetaan 11 miljoonaa urheiluseuroille, neljä miljoonaa urheiluopistoille, kolme miljoonaa lajiliitoille ja ammattilaissarjoille sekä puolitoista miljoonaa urheilutapahtumille.

Osa tuesta on esityksen mukaan tarkoitus jakaa Suomen ammattilaissarjoille. Jääkiekon SM-liigassa ehdittiin pelata pelejä tyhjille katsomoille ennen päätöstä sarjan keskeyttämisestä. Kuva: Matti Raivio / AOP

Vielä ei tiedetä, miten tuki käytännössä jaetaan

Vielä ei ole varmaa, miten tuki käytännössä jaetaan toimijoiden käyttöön. Olympiakomitea ja lajiliitot ovat Salosen mukaan valmiita tähän prosessiin.

– Lajiliitot tuntevat parhaiten oman seurakenttänsä. He tietävät parhaiten, missä apua kaivataan kipeimmin. Olympiakomitea voi sitten koordinoida tämän esitykseksi ja siten ministeriön päätettäväksi, Salonen kuvailee.

Salonen muistuttaa, ettei esitetty tukisumma riitä yksin kantamaan suomalaista urheilua kriisin yli. Apua tarvitaan niin kuluttajilta kuin kunnilta.

– Yhteiskunnan kustannukset olisivat oleellisesti suuremmat ilman vapaaehtoistoimintaan nojaavaa ruohonjuuritason seuratoimintaa. Seurakentän säilyminen elinvoimaisena näkyy hyötyinä esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenoissa. Ymmärrämme kuntien ahdingon, mutta liikunta tuottaa terveyttä, hyötyä ja elinvoimaa kuntatasolta valtakunnan tasolle.

Yksityiset kuluttajat voivat auttaa paikallista toimijaa esimerkiksi liittymällä seuran jäseneksi tai ostamalla kausikortin. Kunnilta kaivataan Salosen mielestä vielä suoraa tukea seuroille. Toimiin on myös ryhdytty.

– Monet kunnat ovat jo pidättäytyneet perimästä esimerkiksi vuokrakustannuksia, Salonen mainitsee.

Lue lisää:

Liikunta ja urheilu saavat lisätalousarviosta kaivattua apua ahdinkoon – tukipotti kohoaa noin 20 miljoonaan euroon

Norjassa ryhdyttiin auttamaan pysähtynyttä urheilumaailmaa, valtio tukee 600 miljoonalla kruunulla – Suomessa odotellaan päätöksiä

Lue myös:

Miesten superpesisseurat suurissa ongelmissa – liki kaikki seurat keskeyttämässä pelaajiensa palkanmaksun tai leikkaamassa palkkoja

"Lomautan myös itseni" – Urheiluseurat ovat ajautuneet hetkessä karuun talousahdinkoon, apuun ovat rientäneet valtion sijasta yksittäiset ihmiset