Nooralotta Nezirin mielestä WA:n päätös olympiakarsinnan keskeyttämisestä joulukuulle asti on liian raju ja rankaisee joitain urheilijoita

Nooralotta Nezirin katse on edelleen tiukasti elokuun Pariisin EM-kisoissa, joita ei ole vielä peruttu.

yleisurheilu
Nooralotta Neziri
Nooralotta Neziri voi yrittää Tokion olympiarajan rikkomista seuraavan kerran joulukuussa.Tomi Natri / AOP

Nooralotta Neziri ei ole joutunut jarruttelemaan harjoitteluaan koronavirusepidemian aikana, vaan Jyväskylän Hipposhallille erityisluvan saaneella pika-aiturilla on menossa maksimivoimakausi. Kuntoa tähdätään elokuun lopun Pariisin EM-kisoihin, joita ei ole toistaiseksi peruttu.

– Tehokasta tekemistä ovat olleet viime viikot. Ei mitään pitkää puurtamista, vaan spurttailua ja isoja rautoja nosteltu. On ollut äärimmäisen tärkeää, että lajitreenit tehdään kaikesta huolimatta. Muuten elämä on rauhallista perusurheilijan arkea, Neziri kertoo Yle Urheilulle puhelimessa.

Harjoituskalenteriin tulee kuitenkin iso muutos, jos EM-kisollekin näytetään punaista valoa. Sen jälkeen tähtääminen alkaa Tokion olympialaisiin, mutta esimerkiksi harjoitusleirien lukkoon lyöminen on tässä vaiheessa kiven alla.

– Nyt on vaikea tehdä suunnitelmia, koska ei voi tietää, miten tämä pandemia etenee. Ensi keväänä ohjelma tehdään varmasti samalta pohjalta, miten tänä vuonna piti tehdä.

WA:n päätös kummastuttaa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA päätti tiistaina, että Tokion olympialaisten yleisurheilun tulosrajoja voi rikkoa seuraavan kerran vasta joulukuussa pandemian takia. Neziriä päätös kummastuttaa. Pika-aituri olisi toivonut, että rajoitukset olisi tehty ensin alkusyksyyn asti, ja sen jälkeen tilannetta olisi katsottu uudestaan. Tätä olisi toivonut myös WA:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski.

– Mielestäni tuo oli vähän erikoinen päätös. Tuollainen välimallin ratkaisu olisi ollut fiksumpaa, Neziri sanoo.

Nezirin mukaan on paljon yleisurheilijoita, jotka ovat pystyneet harjoittelemaan normaalisti pandemiasta huolimatta. Siksi päätös on joillekin epäreilu.

– Olisi reilua, että heitä ei rangaistaisi näin, jotka kaikesta huolimatta pystyvät tekemään kovaa tulosta.

– Olen kuitenkin ajatellut nyt niin, että ensi vuonna pitää joka tapauksessa olla huippukunnossa. Ensi vuonna sitten rajat heti alkukesästä rikki.

Nooralotta Neziri Rio 2016
Nooralotta Neziri Rion olympialaisissa 2016.European Pressphoto Agency EPA/AOP

Nezirillä oli jo melkein kymmenen vuotta sitten katse olympiavuodessa 2020. Pandemia siirsi Tokion kisat vuodella eteenpäin ja nyt silmissä kiiltää vuosi 2021, jolloin Nezirin ja hänen valmentajansa Petteri Jousteen valmennusyhteistyö täyttää neljä vuotta.

– Olin laskeskellut jo vuonna 2012, että 2020 olisin ikäni puolesta parhaassa kunnossa. Nyt ajattelen, että vuosi 2021 on minun vuosi, koska olympiadi tulee täyteen Petterin kanssa. Ensi vuonna aion poimia hedelmät.

Lue myös:

Yleisurheilun vuoden 2022 MM-kilpailujen päivämäärät lyöty lukkoon

Vihdoin terveenä kauteen pääsevä Oskari Mörö uskoo, että olisi pystynyt rikkomaan olympiarajan loppukesästä – muistuttaa, että kova päätös pilaa dopinghuijareiden juonet

Kutsuvatko Australia ja Yhdysvallat? Päätös yleisurheilun olympiakarsinnan keskeyttämisestä saattaa ajaa suomalaiset kilpailemaan kaukomaille

Suomalaisurheilijoiden olympianäyttöjä ei luvassa ensi kesänä – Maria Huntingtonille päätös oli shokki: "Kyllä tämä vähän sisua vaatii"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat