Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Markku Kanervaa pidettiin hulluna, kun hän otti vastaan Huuhkajien päävalmentajan pestin – uutuuskirja paljastaa, kuinka pelaajat käänsivät "Riven" pään EM-kisapaikan juhlissa

Markku Kanerva arveli saavansa potkut alle 21-vuotiaiden päävalmentajan paikalta syksyn 2006 katastrofaalisten EM-karsintojen jälkeen. Hieman yli 13 vuotta myöhemmin hän luotsasi A-maajoukkueen arvokisoihin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Markku Kanerva huudattaa yleisöä Kansalaistorin kansanjuhlassa.
Markku Kanerva otti kaiken irti, kun kansa juhli Huuhkajien arvokisapaikkaa.Tomi Hänninen

Markku Kanerva tullaan muistamaan historian kirjoissa aina päävalmentajana, joka vei Suomen miesten A-maajoukkueen jalkapallon arvokisoihin.

Alpo Suhosen ja Risto Pakarisen teoksesta Markku Kanerva – Näin valmennan voittajia käy kuitenkin ilmi, miten karmivassa tilanteessa Kanerva otti vastaan pestin Huuhkajien luotsina.

Kirja julkaistaan tänään 22. huhtikuuta.

Taustalla oli yksi miesten A-maajoukkueen synkimmistä vuosista, kun ruotsalaisen Hans Backen alaisuudessa joukkueen saldoksi vuoden 2016 aikana jäi kaksi tasapeliä ja yhdeksän tappiota. Voittoa ei juhlittu kertaakaan.

Huuhkajat vaikutti olevan syöksykierteessä.

–Jotkut kaverit sanoivat, että olin hullu, kun otin päävalmentajan duunin vastaan. Itse ajattelin, että minulla on vain voitettavaa, ja toisaalta, että samanlaista tilaisuutta ei varmaankaan tule montaa kertaa, Kanerva muistelee kirjassa.

– Olin jo näyttänyt itselleni, että pystyn tekemään töitä huipputasolla, vaikkakin nuorten parissa. Tiesin, mitkä ovat ne painetekijät, jos ja kun menemme kisoihin.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Hans Backe ja Markku Kanerva.
Markku Kanerva teki töitä Hans Backen valmennusryhmässä.AOP

Kanerva oli itse tehnyt jo vuosia töitä A-maajoukkueen valmennusryhmässä, myös Backen aikana. "Rivellä" on kirjan perusteella ruotsalaisesta tv-kommentaattorista vain hyvää sanottavaa.

– Oli fantastista tehdä töitä "Hassen" kanssa. Hän oli loistava persoona, aina rauhallinen. Moni unohtaa, että meidän MM-karsintalohkomme oli kova, ja siksi haimme harjoitusotteluihinkin kovia vastustajia.

Toisaalta Kanervalla oli kokemusta kovista löylytyksistä. Valmentaja luuli uransa olevan jo katkolla, kun hänen johtamansa alle 21-vuotiaiden maajoukkue kärsi rumat tappiot elo-syyskuussa 2006 pelatuissa EM-karsinnoissa.

Karsinnan lohkovaiheessa pelattiin kaksi ottelua, joissa Suomi hävisi ensin Unkarille 0–5 ja sitten Venäjälle 1–5. Lohkovoittajat etenivät 14 joukkueen jatkokarsintaan.

Takana olivat karsinnat, joissa Suomi jäi kuuden maan lohkossa viidenneksi, joten Kanervan ura nuorten maajoukkueessa oli alkanut tulosten valossa heikosti.

– Siellä 21-vuotiaiden maajoukkueen alkuaikoina, kun emme päässeet jatkoon ja meille tuli muutama rökäletappio, ehdin jo miettiä, oliko ura siinä. Mutta päättäjät antoivat minulle aikaa, Kanerva kertaa.

Usko palkittiin, sillä Kanervan valmentajauran ensimmäisen suuri saavutus tulikin heti seuraavissa karsinnoissa. Muun muassa Tim Sparvin, Teemu Pukin ja Joona Toivion johdattama ryhmä murtautui Ruotsin EM-lopputurnaukseen 2009.

Pelaajat juhlivat pikkutunneille

Huuhkajien päävalmentajan paikalla Kanerva on onnistunut kovalla prosentilla.

A-maajoukkueen valmennusryhmään Kanerva nousi, kun Stuart Baxter siirrettiin sivuun päävalmentajan paikalta syksyllä 2010. Kanerva oli väliaikainen päävalmentaja kevättalven 2011 maaotteluissa, joista saldoksi jäi tasapeli Belgiaa vastaan, voitto Turkista ja tappio Portugalille.

Seuraavan päävalmentajan eli Mixu Paatelaisen kanssa Kanerva teki töitä elokuuhun 2015. Paatelaiselle lähtö tuli kesken EM-karsintojen ja tämän seuraaja Hans Backe oli valmis aloittamaan vasta seuraavien karsintojen projektin.

Näin Kanervasta tuli jälleen päävalmentaja, nyt neljän EM-karsintapelin ajaksi. Saldona oli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä.

– Moni kysyi, että ’eiks tossa sulla oo niinku näytöt, että eiks sua pyydetty jatkamaan’, mutta Hasse oli jo palkattu, ja mulla oli sopimus kakkosvalmentajan pestistä, Kanerva summaa kirjassa.

Hyvää kannatti odottaa, sillä Kanervan ja Huuhkajien EM-paikan varmistuminen Töölön jalkapallostadionilla on yksi suomalaisen jalkapalloilun suuria juhlahetkiä. Liechtenstein kaatui puhtaasti 3–0, yleisö vyöryi katsomoista kentälle ja yleensä hillitty päävalmentajakin osoitti tunteitaan ikonisella tuuletuksellaan.

Huuhkajat Liechtenstein-ottelussa 2019.
Matti Raivio / AOP

Karsinnat eivät kuitenkaan päättyneet kotiotteluun, vaan edessä oli vielä matka Kreikkaan. Pelin panoksena oli pääsy parempaan asetelmaan kisojen lohkoarvonnassa, ja Kreikka oli päävalmentajavaihdoksen jälkeen tekemässä nousua omasta vapaasukelluksestaan.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv paljastaa, että Kanerva olisi halunnut asettaa joukkueelle kotiintuloajan Liechtenstein-voiton jälkeen, jotta joukkue olisi ollut paremmassa valmiudessa karsintojen viimeiseen otteluun. Pelaajat saivat kuitenkin tahtonsa läpi.

– Rive - - halusi, että pelaajille laitettaisiin takarajaksi kello kaksi. Ottelun jälkeen vilkaisin Riveä sitten vähän sivusilmällä ja hän muutti mielensä. Pelaajat saivat juhlia vapaasti, olimmehan sentään tehneet historiaa. Rive osoitti, että hänellä on pelisilmää, Sparv kertoo.

Suomi hävisi pelin Kreikkaa vastaan 1–2.

Ehkä ratkaisua selittää Kanervan kirjassa kuvailema valmennusfilosofia. Sen pohjaksi hän ilmoittaa ilmapiirin ja yhteishengen.

– Muiden kunnioitus, arvostus, toisista huolehtiminen ja vastuunkanto, niin itsestään kuin joukkuekavereistakin, se on primääritavoite. Ja se tulee mielestäni paljolti joukkueen ilmapiirin kautta. Tulokset seuraavat siitä ilmapiiristä ja toimintakulttuurista, mikä joukkueeseen ja seuraan on luotu.

Näillä teeseillä Kanerva sai myös jatkosopimuksen, joka kestää vuoteen 2022 ja Qatarin MM-turnaukseen. Ensimmäisiin arvokisoihinsa Huuhkajat pääsee vasta reilun vuoden kuluttua, kun EM-turnaus siirrettiin koronaviruksen aiheuttaman pandemian takia kesään 2021.

Yllätysvalmentaja

Jos Suomen miesten murtautuminen jalkapallon arvokisoihin oli yllätys, sitä vaikuttaa olleen myös Kanervan valinta heittäytyä valmentajauralle. Kirjan perusteella jopa entiset pelikaverit pohtivat aikanaan, olisiko turvallisuushakuinen "Rive" soveltuva riskialttiiseen ammattivalmentajan työhön.

Kanerva oli pelivuosinaan opiskellut luokanopettajaksi ja teki töitä koko ajan pelaamisen ohella, jopa kahdella kaudella Ruotsissa, vaikka hän lähti Elfsborgiin pelaamaan täysammattilaisena.

– Ehkä minulle tuli yllätyksenä, että Rive teki valmennuksesta lopulta itselleen ammatin. Hän ei yleensä lähde kovalla riskillä juttuihin mukaan, HJK:ssa Kanervan kanssa pelannut Jouko Vuorela sanoo teoksessa.

– Rive on enemmän varman päälle vetäjä, ja tuntui, että opettajan ruutu oli hänelle sopiva.

Kanerva myöntää myös itse, että empi, kun HJK:n päävalmentaja Jyrki Heliskoski kysyi entistä pelaajaansa apuvalmentajaksi Veikkausliigaan kaudelle 2001. Pelivuosiensa jälkeen Kanerva oli valmentanut poikansa joukkuetta ja toiminut vuoden verran Helsingin aluejoukkueen valmentajana.

– Mietin pitkään, lähdenkö projektiin, koska joukkueessa oli entisiä pelikavereitani, Kanerva sanoo.

Lopulta HJK:n valmennusryhmässä kului pari kautta, ensin Heliskosken ja sitten Keith Armstrongin valmennusryhmässä. Opettajan työstään Kanerva otti virkavapaata.

Markku Kanerva.
Markku Kanervasta tuli maajoukkuevalmentaja kauden 2003 jälkeen.YLE

Ainoan kautensa seurajoukkueen päävalmentajana Kanerva työskenteli 2003, kun hän johti Vuosaaren Viikingit kolmanneksi Ykkösessä. Sarjanousu jäi haaveeksi, mutta paikka alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi aukesi.

Kanervan kuvailun perusteella hänet rekrytoitiin pestiin lähes sattumalta.

– Törmäsin Pertti Alajaan Urheilukadulla Palloliiton toimiston lähettyvillä, ja hän kysyi olisinko kiinnostunut lähtemään alle 21-vuotiaiden maajoukkueen valmentajaksi, Kanerva kertoo.

Kanerva kertoo pyytäneensä harkintaaikaa, jota Palloliiton tuolloinen varapuheenjohtaja antoi pari tuntia. Kanerva myöntyi.

Lue myös:

Huuhkajien sensaatiomainen temppu onnistui lopulta yksinkertaisella reseptillä – Markku Kanervan salaisuuden avain suoraan luokanopettajan työkalupakista

Kanerva jatkosopimuksestaan: "Huippuvalmentajiin verrattuna pennosilla pelattiin, leivän päälle saan kinkkua ja juustoa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat