Simo Lampinen erikoisvieraana Tomi Tuomisen Power Stage -jaksossa – katso harvinaisia kaitafilmejä legendan uralta

Simo Lampinen sairasti teini-iässä polion, mutta nousi sen jälkeen rallin huipulle.

Harvinaisia kaitafilmejä Flying Finn -legendan uralta: Simo Lampinen Special
Harvinaisia kaitafilmejä Flying Finn -legendan uralta: Simo Lampinen Special

Yksi neljästä alkuperäisestä Flying Finn -kuskeista, Simo Lampinen, on erikoisvieraana Yle Areenan Tomi Tuomisen Power Stage -ohjelman uudessa jaksossa.

Lampinen kuului rallimaailman kärkinimiin 60- ja 70-luvuilla, edustaen usean eri automerkin tehdastiimejä. Teini-iässä sairastettu polio oli kuitenkin viedä haaveet moottoriurheilu-urasta.

– Vain suurimmat lihakset toimivat. Esimerkiksi sormet ja nilkat olivat kokonaan pois pelistä, kuvailee Lampinen tilannettaan 50-luvun lopulla.

Lampinen toipui lopulta poliosta ja nousi ajokortin saatuaan nopeasti rallimaailman huipulle. Jyväskylän Suurajot hän voitti 20- vuotiaana, ollen näin edelleen nuorin Jyväskylän voittanut kuljettaja.

Saabin miehenä tunnettu Lampinen ajoi useita vuosia myös Lancian tehdastiimin kalustolla ja oli voittamassa kolmea maailmanmestaruutta automerkille. Tuohon aikaan MM-sarjassa ei vielä jaettu henkilökohtaista titteliä. Lampinen voitti urallaan useita ralleja, mutta ei yhtään osakilpailua vuonna 1973 alkaneessa MM-sarjassa. Kerran se oli Kanadassa lähellä, mutta tallimääräys vei voiton kisan loppuhetkillä.

– Tallipäällikkö ilmoitti, että toista Lanciaa ajava Sandro Munari on saatava ykköseksi. Munari ajoi uudella Stratoksella, kun taas minulla oli alla Beta-malli. Johdin kisaa, mutta luovutin lopulta paikkani. Päällikkö sanoi, että Stratoksen pitää olla edellä. Tietysti se vähän harmittaa, että siinä meni ainoa MM-osakilpailuvoittoni, mutta sain samalla pitkän jatkosopimuksen, joten siinä mielessä olin asian kanssa ihan ok.