Suora

  • Urheiluruutu

Simo Lampinen erikoisvieraana Tomi Tuomisen Power Stage -jaksossa – katso harvinaisia kaitafilmejä legendan uralta

Simo Lampinen sairasti teini-iässä polion, mutta nousi sen jälkeen rallin huipulle.

ralliautoilu
Harvinaisia kaitafilmejä Flying Finn -legendan uralta: Simo Lampinen Special
Harvinaisia kaitafilmejä Flying Finn -legendan uralta: Simo Lampinen Special

Yksi neljästä alkuperäisestä Flying Finn -kuskeista, Simo Lampinen, on erikoisvieraana Yle Areenan Tomi Tuomisen Power Stage -ohjelman uudessa jaksossa.

Lampinen kuului rallimaailman kärkinimiin 60- ja 70-luvuilla, edustaen usean eri automerkin tehdastiimejä. Teini-iässä sairastettu polio oli kuitenkin viedä haaveet moottoriurheilu-urasta.

– Vain suurimmat lihakset toimivat. Esimerkiksi sormet ja nilkat olivat kokonaan pois pelistä, kuvailee Lampinen tilannettaan 50-luvun lopulla.

Lampinen toipui lopulta poliosta ja nousi ajokortin saatuaan nopeasti rallimaailman huipulle. Jyväskylän Suurajot hän voitti 20- vuotiaana, ollen näin edelleen nuorin Jyväskylän voittanut kuljettaja.

Saabin miehenä tunnettu Lampinen ajoi useita vuosia myös Lancian tehdastiimin kalustolla ja oli voittamassa kolmea maailmanmestaruutta automerkille. Tuohon aikaan MM-sarjassa ei vielä jaettu henkilökohtaista titteliä. Lampinen voitti urallaan useita ralleja, mutta ei yhtään osakilpailua vuonna 1973 alkaneessa MM-sarjassa. Kerran se oli Kanadassa lähellä, mutta tallimääräys vei voiton kisan loppuhetkillä.

– Tallipäällikkö ilmoitti, että toista Lanciaa ajava Sandro Munari on saatava ykköseksi. Munari ajoi uudella Stratoksella, kun taas minulla oli alla Beta-malli. Johdin kisaa, mutta luovutin lopulta paikkani. Päällikkö sanoi, että Stratoksen pitää olla edellä. Tietysti se vähän harmittaa, että siinä meni ainoa MM-osakilpailuvoittoni, mutta sain samalla pitkän jatkosopimuksen, joten siinä mielessä olin asian kanssa ihan ok.

Katso uudesta jaksosta, millä tavalla Lancian tallipäällikön viesti tavoitti reitin varrella olleen suomalaiskuskin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat