Suora

  • Urheiluruutu

HIFK aloitti yt-neuvottelut – Veikkausliigaseuran kiinalaisomistajan kukkaronnyörit tiukassa: "Kenelläkään ei ole pohjattomia taskuja"

Veikkausliigaseuroista yt-neuvotteluita on käyty ainakin FC Lahdessa, KuPsissa ja Ilveksessä.

Veikkausliiga
HIFK fotboll
HIFK:n yt-neuvottelut koskevat myös pelaajia. Jaakko Stenroos/AOP

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava HIFK on aloittanut yt-neuvottelut. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat koko seuran henkilökuntaa mukaan lukien pelaajat ja valmentajat. Asian vahvisti Yle Urheilulle HIFK Fotboll AB:n toimitusjohtaja Christoffer Perret.

– Tänään halusimme kuulla henkilöstön ehdotuksia ja mielipiteitä siitä, mitä voisi tehdä ja mitä vaihtoehtoja meillä on edessä. Esitin talouslukujamme ja säästötarpeitamme. Käymme keskusteluita pääsiäisen yli ja jatkamme ensi viikolla, Perret kertoo.

Perretin mukaan koronaviruspandemia ja siitä aiheutuva kauden avauksen lykkääminen aiheuttaa seuralle tappiota noin 100 000 – 125 000 euroa kuukaudessa.

– Se, miten pitkä koronakriisi on, vaikuttaa siihen, miten paljon tappiota tulee ja mitä pitää säästää. Selvää on, että joitakin sopeutumistoimia on kuitenkin tehtävä.

Veikkausliigaseuroista yt-neuvotteluita on käyty ainakin FC Lahdessa, KuPSissa, Ilveksessä, HJK:ssa, Interissä sekä RoPSissa. Seinäjoella koko SJK:n konsernin väki mukaan lukien pelaajat suostuivat alentamaan palkkoja. Myös Lahdessa päädyttiin palkanalennuksiin. Kuopiossa toimistotyöntekijät lomautettiin ja osa-aikaistettiin ja HJK:ssa toimiston henkilökunta ja johto lomautettiin maksimissaan 1-4 viikoksi. Myös Turussa ja Rovaniemellä lomautukset koskevat toistaiseksi vain toimiston väkeä.

Espoolainen Honka on ilmoittanut keskeyttävänsä palkanmaksun toistaiseksi.

Kiinalaisomistajalla on riittänyt toistaiseksi kärsivällisyyttä

Helsinkiläisseuran pääomistajaksi nousi viime keväänä Lucas Jin Chang. Kiinalainen liikemies on omistanut myös tanskalaisseura Vejle Boldklubin. Tanskalaisseurassa pelaajaliikenne vilkastui kiinalaisomistajan myötä, ja uusi omistaja herätti HIFK-kannattajissa huolta.

Toistaiseksi omistajalta on tullut tukea helsinkiläisseuralle.

– Omistaja on jo tänä vuonna laittanut paljon rahaa IFK:hon ja sillä rahalla olemme maksaneet alkuvuoden palkkoja. Suurin osa meillä tuloista tulee pelikauden aikana lipputuloista, sponsorituloista ja muusta. Veikkausliigan piti alkaa maanantaina ja oli tarkoitus, että eläisimme ikään kuin omillaan, Perret kertoo.

Lucas Jin Chang ja Christoffer Perret
HIFK:n pääomistaja Lucas Jin Chang ja HIFK Fotboll AB:n puheenjohtaja Christoffer Perret.Pekka Viinikka / Yle

Keskusteluita omistajan kanssa tulevaisuudesta on kuitenkin käyty.

– Omistajallamme on paljon jalkapallobisnestä ja tietenkin kaikki nyt seisoo. Se vaikeuttaa hänenkin tilannettaan, kun ei tiedä, milloin seuraavaksi pelataan jalkapalloa. Hänkin on varovainen sen suhteen, mitä uskaltaa luvata ennen kuin tiedetään, miten pitkälle sillä pitäisi päästä.

Suomessa miesten Veikkausliiga käynnistyy aikaisintaan kesäkuussa.

– Sama tilanne näyttää olevan muillakin seuroilla, joilla on niin sanotusti rikas omistaja. Kenelläkään ei ole pohjattomia taskuja. Kaikki säästävät, on sitten rikas omistaja tai ei.

Perretin mukaan yhteistyö omistajan kanssa on toistaiseksi sujunut kuitenkin hyvin.

– Joistakin asioista olemme samaa mieltä ja joistakin eri mieltä, mikä on normaalia. Tähän mennessä he ovat investoineet suunnitelmien mukaisesti ja tuoneet hyvää mahdollistaen toiminnan kehittämisen sellaisella tavalla, mikä ei ilman heitä olisi ollut mahdollista.

Perret kuitenkin muistuttaa, että tilanne voi muuttua, mikäli koronaviruspandemia pitkittyy.

– Tietysti ulkomainen omistaja ei ole täällä kotiseuturakkaudesta vaan siitä syystä, että hän näkee bisnesmahdollisuuden. Jos hän ei näe bisnesmahdollisuutta, varmasti hänen asenteensa muuttuu. Jos kriisi pitkittyy tai tulee erittäin vaikea tilanne, pitää katsoa tilannetta uudestaan. Toistaiseksi ei ole mitään viitteitä siitä.

Myös HIFK sai korona-avustusta

Aiemmista tiedoista poiketen myös HIFK haki Palloliitolta avustusta koronaviruksen aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi. Perretin mukaan kyse oli väärinkäsityksestä.

– Olemme hakeneet ja myös saaneet avustusta. Haimme ihan vartin sisällä siitä, kun haku aukesi. Julkiseen taulukkoon päivittyivät pelkästään myönnetut. Nyt taulukko on päivittynyt ja myös me olemme siinä mukana, Perret avaa.

Perretin mukaan hakemus hylättiin aluksi, sillä Palloliitto kaipasi vielä lisäselvityksiä.

– Tuki myönnetään viime vuoden lopussa olleen työntekijäluvun mukaan. Meillä työntekijämäärä oli kasvustamme johtuen noussut niin paljon, että he halusivat varmistaa, että haettu ja ilmoitettu työntekijämäärä on oikea, joten toimitimme työsopimukset ja palkanmaksutodistukset, Perret kertoo.

Veikkausliiga:

Palloliitto jakanut muutamassa päivässä jo yli 700 000 euroa korona-avustusta

Jalkapalloliigan FC Lahti alentaa palkkojaan

Jalkapallon hallitseva suomenmestari KuPS lomautti tai osa-aikaisti toimistotyöntekijänsä – pelaajien ja valmentajien tilannetta mietitään

FC Inter aloittaa lomautukset – ei koske edustusjoukkueen pelaajia

Jalkapalloseura Ilves aloittaa yt-neuvottelut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat