Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 4. osakilpailu
  • John Antell on oppinut nauttimaan jokaisesta hetkestä hevosten kanssa - sillä yhteinen matka voi päättyä yhtäkkiä

Sami Jauhojärvi näkee maailmancupin mahdollisessa supistumisessa myös positiivisia puolia – tyrmää miesten ja naisten kisojen hajauttamisen

Kansainvälinen hiihtoliitto kertoi torstaina varasuunnitelmistaan koronaviruspandemian pidentymisen varalle. Maailmancupin ohjelmaa voidaan supistaa, mutta myös koko cupin perumiseen on varauduttu.

hiihto
Norjan Emil Iversen ja Iivo Niskanen Rukan maailmancupissa viime joulukuussa.
Iivo Niskanen Rukalla joulukuussa 2019. Emil Iversen

Kansainvälinen hiihtoliitto kertoi torstaina, että se on varautunut koronaviruspandemin aiheuttamiin seurauksiin myös ensi kaudella. FIS:n hiihtolajien kilpailupäällikkö Pierre Mignerey kertoi norjalaiselle VG:lle, (siirryt toiseen palveluun) että maailmancupin joukkueita voidaan pienentää, naisten ja miesten kilpailut järjestää erikseen ja mahdollisesti ilman katsojia.

Mignereyn mukaan kilpailuohjelman supistaminen on vaihtoehdoista optimistisin, mutta mikäli kokoontumista ja matkustamista rajoitetaan, voidaan koko maastohiihdon maailmancup joutua perumaan.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan FIS:in suunnitelmat vaikuttavat järkeviltä.

– On hyvä tehdä kriisisuunnitelmat valmiiksi. Kyse on isosta organisaatiosta ja markkinointikuviosta. Maajoukkuetasollakin se vaikuttaa maajoukkueiden budjettiin, Jauhojärvi muistuttaa.

Jauhojärvi ei kuitenkaan näe eri sukupuolille järjestettäviä omia kilpailuja hyvänä ratkaisuna.

– Paljonhan se ei joukkueiden kokoa pienennä, onko siellä naiset ja miehet yhtä aikaa mukana. Huolto vaatii melkein yhtä paljon väkeä, on siellä sitten neljä tai kahdeksan urheilijaa. Miehet ja naiset eivät ole kuitenkaan yhtä aikaa viivalla, Jauhojärvi huomauttaa.

Sen sijaan mikäli kilpailut käytäisiin tyhjille katsomoille, tarvittaisiin myös vähemmän vapaaehtoisia. Toisaalta samalla menetettäisiin monille kilpailuille arvokkaita lipputuloja.

– Voisin kuvitella, että esimerkiksi Saksassa on helpompi myydä mainoksia, eikä tarvitse miettiä kuinka paljon yleisöä saapuu paikalle. Mutta eismerkiksi Holmenkollenissa tai Ulricehamnissa, missä lipputulot ovat olleet merkittävä osa järjestäjien tuloja, on järjestäjillä intressit siirtää kisoja myöhempään ajankohtaan, niin saadaan yleisö mukaan, Jauhojärvi arvelee.

Jauhojärvi arvelee, että Rukan kilpailu pystyttäisiin kuitenkin viemään lävitse myös ilman yleisöä.

– Pystyttäisiin varmasti järjestämään, mutta voisi olla aika tiukkaa. Se, että minkälaiset taloudelliset kuormat siitä tulisi... Ei se ainakaan helppo työtehtävä tulisi olemaan. Jos Rukalle otetaan noin 20 000 kävijää, siitä voi laskea, että 200 000 on lipputuloja.

Myös positiivisia puolia

Jauhojärvi näkee tilanteessa myös positiivisia puolia, mikäli maailmancupin ohjelma supistuu.

– Maailmancup on paisunut lähes mahdottomaksi. Ei kenelläkään ole mahdollisuutta hiihtää kaikkia kisoja niin, että niistä tulisi edes jonkinlainen tulos. Jos maailmancupin ohjelma supistuu, se antaa kansallisille kilpailujärjestelmille mahdollisuuden nostaa päätään, Jauhojärvi huomauttaa.

Jauhojärven mukaan etenkin Pohjoismaiden ja Venäjän kansalliset kilpailut ovat kärsineet tiiviistä maailmancupin ohjelmasta, ja kotimaisia huippujakin näkyyy harvemmin Suomen laduilla.

– Muistan omastakin nuoruudestani, kuinka maailman huiput kokoontuivat Kiirunaan hiihtämään kevätkisoja 90-luvun puolivälissä. Maailmancupissa oli sen verran vähän kisoja ja kisakausi päättyi niin aikaisin, että kautta jatkettiin vahvoilla kansainvälisillä kilpailuilla.

Rukan maailmancup-kilpailun pääsihteeri Seppo Linjakumpu kertoo, ettei Rukalla ole toistaiseksi keskusteltu sen paremmin kilpailun viemisestä läpi ilman yleisöä kuin sen perumisestakaan.

– Tälläiseen vaihtoehtoon ei ole varauduttu tai siitä ei ole keskusteltu. Lähtökohtaisesti tällä hetkellä olemme valmisteluita tehneet sillä ajatuksella, että marraskuun lopussa viimeisenä viikonloppuna olisi Rukalla maailmancupin kisa, Linjakumpu sanoo.

Lue myös:

Koronavirustilanne uhkaa hajauttaa miesten ja naisten maastohiihtokilpailut eri tapahtumiin – jopa koko maailmancup uhattuna

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat