Hyppää sisältöön

Tokion olympialaisten järjestäjät ovat huolissaan, vaikka kisoja jo lykättiin vuodella: "Kukaan ei pysty sanomaan, saadaanko tilanne kuriin"

Olympialaisten kisaisännät eivät uskalla luvata, että Tokiossa voitaisiin kilpailla ensi vuonna.

Tokion olympialaisten järjestäjäorganisaation toimitusjohtaja Toshiro Muto kuvattuna tiedotustilaisuudessa maaliskuussa. Kuva: AOP

Maailmanlaajuiselle koronaviruskriisille ei ole pystytty antamaan päättymispäivämäärää, ja epävarmuus riivaa myös Tokion kesäolympialaisten järjestäjiä. Vaikka kisoja lykättiin jo vuodella eteenpäin kesälle 2021, kisaisännät eivät uskalla luvata, että Tokiossa voitaisiin kilpailla ensi vuonna.

– En usko, että kukaan pystyy sanomaan, saadaanko koronavirustilanne kuriin ensi vuoden heinäkuuhun mennessä. Me emme todellakaan ole siinä asemassa, että voisimme antaa varman vastauksen, Tokion olympialaisten järjestäjäorganisaation toimitusjohtaja Toshiro Muto sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AP:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Kisajärjestäjät tekivät yhdessä Kansainvälisen olympiakomitean kanssa 24. maaliskuuta kovan päätöksen lykätä Tokion kesäolympialaisia eteenpäin lähes tarkalleen vuodella koronaviruspandemian takia.

16-päiväisen suurtapahtuman uusi alkamispäivä on 23. heinäkuuta 2021. Samalla myös paralympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin, elokuun 24. päivään 2021.

Japanin pääministeri Shinzo Abe julisti tällä viikolla maahan poikkeustilan, joka kestää 6. toukokuuta asti. Koronavirustartunnat ovat olleet kasvussa erityisesti tiiviisti asutetuilla alueilla.

Uutistoimisto AP:n mukaan pääministeriä on kritisoitu hitaista toimista koronaviruksen torjumiseksi. Japanin oppositiojohtajat ovat jopa vihjailleet, että Abe vähätteli viruksen vaarallisuutta, jotta olympialaiset olisi voitu järjestää alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Japanin pääministeri Shinzo Abe julisti maahan poikkeustilan tiistaina. Kuva: AOP

Kun usean suuren urheilumaan eri lajiliitot vaativat olympialaisten lykkäämistä, kasvoi Kansainvälisen olympiakomitean paine tehdä pikainen päätös olympialaisten siirtämisestä.

– Tällä hetkellä emme voi muuta kuin tehdä kovasti töitä ensi vuoden olympialaisten eteen. Toivomme todella, että ihmiskunta saa koronakriisin kukistettua ensi vuoteen mennessä, kisajärjestäjäpomo Muto sanoi.

Mutolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko kisajärjestäjillä vaihtoehtoisia suunnitelmia, mikäli koronaviruspandemia pitkittyy niin, ettei kisoja voisi järjestää vuonna 2021.

– Sen sijasta, että miettisimme vaihtoehtoja, meidän pitää tehdä kaikkemme. Ihmisten pitää nyt yhdistää kaikki viisautensa ja teknologiansa, jotta hoitomuotoja, lääkkeitä ja rokotteita saadaan kehitettyä.

Japanin väestö on keskimäärin maailman iäkkäintä. 126 miljoonan väkilukuun suhteutettuna koronavirustilanne on pysynyt toistaiseksi hallinnassa monia muita suuria maita paremmin.

Tartuntojen määrä on kuitenkin ollut Japanissa nopeassa kasvussa tämän viikon aikana. Maassa oli lauantaiaamuun mennessä todettu noin 6000 tartuntaa ja 99 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa.

Lue myös: