F1-sarjan näkyvimmät fanit saivat kotikilpailun, mutta korona pilasi suuret juhlat – legendaarisella radalla ei ajeta ilman oranssia yleisömerta

Hollannin GP:n johtaja ei edes harkitse kilpailun järjestämistä ilman yleisöä.

Formula 1
Max Verstappen fanit
Hollantilaiset formulafanit seuraavat intohimoisesti Max Verstappenin edesottamuksia. Kuva Itävallan kisasta viime kaudelta.Getty Images

Koronaviruspandemia on siirtänyt tai peruuttanut yhdeksän formula 1:n MM-sarjan alkukauden kilpailua. Nyt kauden avaukseksi kaavaillaan Ranskan GP:tä, joka on tarkoitus ajaa 28. kesäkuuta Paul Ricardin radalla.

Ennätysruuhkaiseen kilpailukalenteriin oli alun perin sovitettu 22 GP:tä. MM-sarjan urheilujohtaja Ross Brawn arvioi, että tänä vuonna voitaisiin edelleen ajaa 19 kilpailua tiivistetyllä ohjelmalla.

Brawn on ottanut esiin myös ajatuksen kilpailuista ilman yleisöä, mutta se ei kelpaa ainakaan Hollannin GP:n järjestäjille.

– Ei kannata edes miettiä sitä vaihtoehtoa, Hollannin GP:n johtaja Jan Lammers kommentoi ajatusta Autosport-lehdelle.

– Jos kilpailu järjestetään, se täytyy toteuttaa kompromisseitta.

Oranssiin pukeutuvat hollantilaiset ovat tuttu näky formulakatsomoissa. Red Bull -tallissa ajavan Max Verstappenin nousu lajin huipulle on nostanut formulainnon maassa huippuunsa.

Paluusta suunniteltiin suurta juhlaa

Hollannin GP piti ajaa 3. toukokuuta Zandvoortin radalla. Sille kartoitetaan vaihtoehtoista ajankohtaa, mutta Lammers haluaa joka tapauksessa palauttaa formulat juhlallisesti Zandvoortiin 35 vuoden tauon jälkeen.

– Suunnittelimme kilpailusta valtavaa juhlaa, johon kaikki voivat osallistua. Mietin kilpailun järjestämistä ilman yleisöä vasta, jos saan siitä virallisen tarjouksen, Lammers jatkoi.

Samalla Lammers kuitenkin myöntää, että laji on nyt äärimmäisen hankalassa tilanteessa. Talleilla on valtavat palkka- ja suunnittelukulut ja toiminta perustuu sponsorituloihin. Tulovirrat tyrehtyvät, kun kilpailuita ei voida järjestää.

– Voimme vain toivoa, että vihreät valot syttyvät mahdollisimman pian, Lammers totesi.

Zandvoortin radalla on ajettu historian saatossa yhteensä 30 F1-sarjan osakilpailua. Menestynein kuljettaja on britti Jim Clark neljällä voitollaan. Keke Rosberg ajoi Zandvoortissa kolmanneksi mestaruuskaudellaan 1982.

Lue myös:

Neljäs F1-talli ilmoitti lomautuksista: Renault lomauttaa lähes koko henkilökuntansa

F1-kauden alkamiselle takaraja – suunnitteilla avaus tyhjille katsomoille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat