Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Hyppää kotimaisen jalkapallon aikamatkalle! Veikkausliigan alkutaivalta värittivät kuumat pudotuspelit, rangaistuspotkuskandaali ja jammaileva Jari Litmanen

Veikkausliigan ensimmäinen mestari ratkaistiin pudotuspeleillä, joista ei käänteitä puuttunut. Entiset pelaajat muistelivat takavuosien tapahtumia Yle Urheilulle.

Veikkausliiga
Futisliigan avauskierros 1990
Futisliigan avauskierros 1990

Jalkapallon Veikkausliigan historian ensimmäiset ottelut pelattiin vuonna 1990 samana viikonloppuna, kun Liverpool voitti edellisen Englannin mestaruutensa ja Diego Maradona johdatti Napolin toiseen Italian mestaruuteen.

Katso Urheiluruudun kooste avauskierroksen otteluista jutun pääkuvaa klikkaamalla!

Tuolloin vielä Futisliigan nimellä tunnettu uusi pääsarja toi pudotuspelit myös jalkapalloon. Kahdentoista joukkueen runkosarjan kahdeksan parasta pääsivät puolivälieriin, jotka pelattiin paras kolmesta -systeemillä.

RoPSin ja Mikkelin Palloilijoiden puolivälieräsarja liigan ensimmäiseltä kaudelta on jäänyt suomalaiseen jalkapallohistoriaan yhtenä erikoisimmista tapahtumaketjuista.

Rovaniemellä odotukset olivat kovat, olihan joukkue sijoittunut runkosarjassa toiseksi Lahden Kuusysin perässä. Seitsemänneksi jäänyt Mikkelin Palloilijat haki kuitenkin ensimmäisestä osasta vierasvoiton, mutta RoPS kuittasi sarjan tasoihin toisessa ottelussa.

Rangaistuspotkukilpailut olivat pudotuspeleissä tavallisia, sillä jatkoaikaa ei pelattu. Rankkareille päädyttiin myös RoPSin ja MP:n ratkaisuottelussa. MP voitti 4–3, mutta yhdestä rangaistuspotkusta riitti keskustelua vielä pitkään.

RoPS-hyökkääjä ja nykyisin seuran päävalmentajana toimiva Vesa Tauriainen ampui pallon MP:n maalivahdin Ilkka Siitosen käsien ja tolpan kautta maaliin, mutta erotuomari Jouni Lehtoranta hylkäsi osuman. Hän myönsi myöhemmin virheensä, ja RoPSin tekemä protesti meni läpi. Ottelu määrättiin uusittavaksi.

Veikkausliigassa MyPaa ja FC Lahtea valmentanut Ilkka Mäkelä pelasi tuolloin MP:ssä. Hän muistaa erikoiset tapahtumat elävästi.

– Se oli meille aika kova paikka. Olimme kaksi kertaa voittaneet RoPSin vieraissa, mikä oli niihin aikoihin vaikeasti saavutettavaa, Mäkelä muistelee.

Katso kiistelty rangaistuspotku ja uusintaottelun ratkaisu alla olevalta videolta!

RoPS ja MP kohtasivat Futisliigan puolivälierissä vuonna 1990 ja joutuivat uusintaotteluun.

Liigahallitus päätti uusintaottelun pelaamisesta Rovaniemellä yksimielisesti. MP:n leirissä päätöstä ei Mäkelän mukaan ymmärretty alkuunkaan. RoPS oli hävinnyt runkosarjassa vain yhden kotiottelun.

– Ajatuksemme oli, että seuraava peli pelataan Mikkelissä tai vähintäänkin puolueettomalla kentällä. Kun lopullinen tieto tuli, olimme hieman protestimielialalla. En itse asiassa tiedä, mihin lipputulot menivät. Saikohan RoPS vielä lippukassankin tuplana?

Liiga maksoi MP:n lennon Rovaniemelle. Lisää bensaa liekkeihin saatiin lentokentällä, kun liigan silloinen toimitusjohtaja Jukka Suominen saapui kaupunkiin toisella lennolla samanaikaisesti mikkeliläisten kanssa. Mäkelä muistelee, että Suomista vastassa oli RoPSin silloinen toimitusjohtaja Jouko Kiistala.

– Se tuntui meidän kannalta aika ikävältä. Mielestäni se oli mautonta, hän olisi voinut vähän yrittää pysyä puolueettoman näköisenä.

MP voitti itse ottelun Tibor Gruborovicsin maalilla 1–0 ja eteni välieriin. Ottelun jälkeen MP:n pelaajien on kerrottu heilutelleen käsimerkkejä liigajohdon suuntaan.

– En voi kieltää, etteikö sellaista ollut. Vaikuttaahan se puolueelliselta, että liigan toimitusjohtaja kaveeraa toisen joukkueen toimitusjohtajan kanssa ennen peliä ja sen aikana. Todennäköisesti joku on eleillä ja ilmeillä näyttänyt, mitä on ajatellut koko kuviosta, että olisit mennyt vaikka taksilla sillä kertaa, Mäkelä kertoo.

MP ylsi lopulta mitaleille, sillä joukkue möyhensi pronssiottelussa Lahden Reippaan peräti 6–1. Vuoden pelaajaksi Futisliigassa valittiin Reippaasta muuan Jari Litmanen.

Mestareilla surkea alku

80-luvun kiistatta menestyneimmät seurat olivat HJK ja Kuusysi. Vain kaksi mestaruutta oli mennyt päättyneellä vuosikymmenellä kaksikon ulkopuolelle. Mestaruus oli näiden kahden kauppa myös uuden vuosikymmenen puolella ensimmäisellä liigakaudella.

Joukkueet kohtasivat jo ensimmäisellä kierroksella. Kuusysi joutui pelaamaan HJK:n keltaisissa vieraspaidoissa, sillä erotuomari ei kelpuuttanut "Kyykän" omia paitoja. Lahtelaiset löivät HJK:n Olympiastadionilla peräti 3–0.

Nimekäs mestarisuosikki HJK keräsi ensimmäisestä neljästä ottelustaan vain yhden pisteen valmentajalegenda Martti Kuuselan alaisuudessa. Kuusela oli palannut Tanskasta Suomeen ja helsinkiläisten peräsimeen.

– Veikkaan, että moni muu valmentaja olisi joutunut lähtemään. Pelaajat luottivat tietysti häneen, mutta seurajohdolla luottoa ei aina välttämättä tuollaisessa tilanteessa ole, HJK:n silloinen kapteeni Jari Europaeus sanoo Yle Urheilulle.

Viidennellä kierroksella HJK voitti sarjanousija Kuusankosken Kumun, eikä hävinnyt loppukaudella kuin kaksi ottelua. Runkosarjassa HJK sijoittui kolmanneksi, mutta pudotuspelit toivat vielä mahdollisuuden mestaruuteen.

– Emme olisi ikinä olleet mestareita sarjasysteemillä. Pudotuspeleihin mennessä olimme saaneet homman toimimaan, Europaeus muistelee.

HJK löi puolivälierissä TPS:n ja välierissä Reippaan. Finaalivastustajaksi selvisi runkosarjan voittanut arkkivihollinen Kuusysi, joka oli pudottanut Hakan ja MP:n. HJK voitti ensimmäisen finaalin Lahdessa rangaistuspotkukilpailun jälkeen, joten mestaruus oli katkolla toisessa kamppailussa Helsingin Olympiastadionilla.

HJK ja Kuusysi pelasivat tasaisen toisen finaaliottelun lokakuussa 1990. Katso Urheiluruudun kooste ottelusta!

Tunteet kuumenivat ensimmäisen puoliajan lopulla. Lempinimellä "Jallu" paremmin tunnettu HJK:n Jari Rantanen otti avausjakson lopulla yhteen Kuusysin Sixten Boströmin kanssa, ja huitaisi tätä rajusti kasvoihin.

Erotuomari Simo Ruokonen ajoi Rantasen ulos, eikä hyökkääjä tuomiota sulattanut. Hän esitteli Ylen tv-haastattelussa verta vuotavaa kättään ja syytti Boströmiä filmaamisesta. Haastattelu on nähtävissä yllä olevalla videolla.

– Työnsin "Sikun" pois ja hän tuli päälle. Laitoin käden eteen, en lyönyt nyrkillä missään nimessä. "Siku" pani filmin ja siinä on. Ruokonen on ajanut minua takaa jo monta vuotta, ja nyt hän onnistui. Keltaisen kortin olisi voinut antaa molemmille ja siinä kaikki, Rantanen puhisi.

HJK:n mestaruuden ratkaissut maali syntyi vajaalla pian Rantasen ulosajon jälkeen. Kimmo Tarkkio sijoitti tarkasti oikeaan alanurkkaan hieman ennen puoliaikaa. Maali jäi ottelun ainoaksi, ja Europaeus pääsi nostamaan yhä edelleen käytössä olevaa liigan mestaruuspokaalia ensimmäistä kertaa.

– Täytyy sanoa, että kovin tarkkoja muistikuvia ei ole. Sen verran on Vantaanjoessa vettä virrannut! Muistan, että tulisia kamppailuja ne olivat, Europaeus naurahtaa.

Mestarivalmentaja Kuusellalle SM-kulta oli HJK:n peräsimessä toinen. Aiempi mestaruus oli tullut vuonna 1981. Toisen finaalin tv-lähetyksessä ihmeteltiin Kuuselan tapaa seurata peliä katsomosta eikä vaihtopenkiltä. Nykyisin Kakkosessa pelaavaa GrIFK:ta itse valmentava Europaeus muistelee, että sama toistui usein.

– Hän halusi monesti käydä katsomassa ensimmäisen puoliajan katsomosta. Ylempää pelin näkee vähän eri tavalla, mitkä asiat toimivat omassa joukkueessa ja mihin juttuihin voi vastustajassa iskeä. Varsinkin "Stadikalla" kentän näkee katsomosta ihan eri tavalla.

"Se on liigaa"

HJK ja Kuusysi veivät liigamestaruudet vielä kahdella seuraavallakin kaudella. Jari Europaeuksen mieleen on jäänyt syksyn 1992 ottelu Lahdessa, joka peruttiin lumimyräkän vuoksi. HJK oli jo ehtinyt matkata Lahteen ennen kuin päätös ottelu siirtämisestä tehtiin.

Lumi yllätti myös Ylen tv-ryhmän, joka oli niin ikään ehtinyt jo paikalle. Korvaava tv-ottelu löytyi onneksi noin 70 kilometrin päästä Myllykoskelta, jossa MyPan ja Jazzin välinen kamppailu pystyttiin pelaamaan.

– Täällä olisi enemmänkin melkein Salpausselän kisojen aika, mutta kun sukset jäivät kotiin, niin ei tehdä tämmöistä hommaa. Sen sijaan lähdimme siirtymään huonoissa keliolosuhteissa kohti Myllykoskea, ottelun selostanut Antero Mertaranta aloitti tv-lähetyksen.

Katso alla olevalta videolta ottelulähetyksen alku!

Veikkausliigan nimi oli otettu käyttöön juuri kaudeksi 1992. Pudotuspeleistä luovuttiin heti kauden 1990 jälkeen, ja seuraavana vuonna pelattiin 12 joukkueen kolminkertainen sarja.

Kaikkien aikojen ensimmäisestä liigakaudesta on jäänyt muistoihin Timo Kojon ja pelaajista koostuneen Hat Trick -kuoron esittämä "Se on liigaa" -kappale. Kuorossa olivat mukana muun muassa Jari Litmanen ja HJK:ta silloin edustanut, Huuhkajia nykyisin valmentava Markku Kanerva.

– Muistan sen biisin kyllä! Silloin oli kaikenlaisia markkinointitempauksia ja jippoja, Ilkka Mäkelä naurahtaa.

HJK-kapteeni Jari Europaeus oli itse mukana levytysstudiolla musiikkivideon kuvauksissa ja muistaa päivän hyvin, vaikka ei ehkä haluaisi.

– Siellä oli joka joukkueesta pelaaja oman seuran paita päällä laulamassa. Se on ainoa ja viimeinen kerta, kun olen ollut studiolla, Europaeus nauraa.

Jari Litmanen eläytyi Timo Kojon futiskappaleen levytysstudiolla vuonna 1990. Taustalla näkyy myös Huuhkajien nykyinen päävalmentaja Markku Kanerva.

Veikkausliigan historian 31. kauden piti alkaa pääsiäisviikonloppuna, mutta koronaviruksen takia kauden alku siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Lisää tarinoita sarjan värikkääseen historiaan kirjoitetaan sitten, kun pelaaminen on taas turvallista.

Futisliiga 1990

Runkosarjan taulukko

O

V

T

H

Maalit

P

Kuusysi

22

14

5

3

34–12

33

RoPS

22

12

5

5

29–17

29

HJK

22

11

6

5

40–29

28

KuPS

22

8

8

6

24–22

24

Reipas

22

7

9

6

35–21

23

TPS

22

7

9

6

27–20

23

MP

22

6

11

5

20–22

23

Haka

22

8

6

8

27–34

22

Ilves

22

6

8

8

37–33

20

OTP

22

4

7

11

16–32

15

KPV

22

6

3

13

15–32

15

Kumu

22

1

7

14

13–43

9

Pudotuspelit

Puolivälierät

Kuusysi–Haka 3–1
Haka–Kuusysi 3–4 rp. (2–2)

Kuusysi välieriin otteluvoitoin 2–0.

RoPS–MP 4–5 rp. (1–1)
MP–RoPS 1–2
RoPS–MP 3–4 rp. (0–0) määrättiin uusittavaksi
Uusinta: RoPS–MP 0–1

MP välieriin otteluvoitoin 2–1.

TPS–HJK 3–2 rp. (0–0)
HJK–TPS 2–1
HJK–TPS 3–1

HJK välieriin otteluvoitoin 2–1.

KuPS–Reipas 4–5 rp. (1–1)
Reipas–KuPS 2–0

Reipas välieriin otteluvoitoin 2–0.

Välierät

Kuusysi–MP 3–1
MP–Kuusysi 0–1

Kuusysi finaaliin voitoin 2–0.

HJK–Reipas 3–2
Reipas–HJK 2–3

HJK finaaliin voitoin 2–0

Pronssiottelu

Reipas–MP 1–6

Finaalit

Kuusysi–HJK 3–4 rp. (1–1)
HJK–Kuusysi 1–0

HJK mestari voitoin 2–0.

Lue myös:

Jari Litmanen ja Kojo lauloivat Veikkausliigan käyntiin 25 vuotta sitten - katso video

Veikkausliiga pelataan muodossa tai toisessa

Palloliitto jakanut muutamassa päivässä jo yli 700 000 euroa korona-avustusta

Miljoonalaina helpottaa Veikkausliigan seurojen ahdinkoa ainakin hetkellisesti – lomautukset voivat johtaa pelaajakaruselliin: “Ei kenelläkään ole tietoa”

Jalkapallon pääsarjojen aloitus siirtyy – Veikkausliiga käynnistyy kesäkuussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat