Ari Luusuan pitkä perjantai: lähti aamuneljältä hiihtolenkille ja lopetti iltakymmeneltä, eikä tiedä miksi – kulutti energiaa liki yhdeksän kiloa mämmiä

Luusua hiihti yhteen menoon 275 kilometriä.

hiihto
Ari Luusua
Ari Luusua urakkansa suorittaneena.Ari Luusuan kotialbumi

Kello on perjantaina 3.57 aamuyöstä. Rovaniemellä on vielä säkkipimeää, kun Ari Luusua työntää ensimmäistä kertaa sauvat lumeen. Hän on aloittanut urakan, josta ei ole viitsinyt pahemmin huudella, sillä hän ei tiedä kykeneekö siihen. Urallaan kotimaista hiihtokärkeä hätyytellyt Luusua aikoo hiihtää niin kauan, kunnes tulee uudestaan pimeää.

Aurinko nousee Rovaniemellä 5.45. Luusua hiihtää. Hän näkee aamukahdeksalta ensimmäisen ihmisen. Luusua on hiihtänyt jo neljä tuntia yhteen menoon. Vielä olisi jaksettava yli 12 tuntia. Sanotaan, että 50 kilometrin hiihto alkaa vasta 30 kilometrin jälkeen, mutta näin pitkällä matkalla on toisin.

– Pahimmat vaiheet ovat alkumatkasta, kun tajuaa, että tässä on tätä jäljellä vielä aika pitkästi, toteaa Luusua videopuhelimen välityksellä kotoaan.

Luusua hiihti matkan perinteisen hiihtotavan tasatyönnöllä. Siinä suksissa ei ole lainkaan pitovoidetta. Suksia hän vaihtoi muutaman kerran urakan aikana. Työ tehdään pääasiassa keskivartalolla ja käsillä. Yllättävää kyllä, työtä tekevät lihakset eivät olleet kovimmilla.

– Ehkä eniten (väsyivät) reidet ja polvet. Tuollainen 17 tuntia on aika pitkä aika seisoa staattisessa asennossa.

Kun matka on pitkä ja aikaa kuluu paljon, paljastuu yllättäviä kipupisteitä. Luusua oli ihmetellyt, miksi norjalaiset pitkänmatkanhiihtäjät lykkivät rikkinäisillä hanskoilla. Tosiasiassa he olivat tarkoituksella poistaneet hanskoistaan rystyset.

– Niinkin pieni asia, että hiihtohanska painaa rystysiä. Niissä on pienet nivelet ja niihin tulee hyvin herkästi jännetuppitulehdus, totesi Luusua, jolle rystysten arkuus selvisi vasta oman retken jälkeen.

Koronaviruspandemia päätti hiihtokauden ennen aikojaan. Moni ulkomainen hiihtäjä onkin maailmalla taivaltanut omaksi ilokseen ja muiden kauhuksi järjettömän pitkiä lenkkejä. Norjassa on hiihdetty jopa yli 500 kilometriä. Luusua halusi pitää reissullaan ”järjen päässä”, mikä on tietenkin tilanne huomioon ottaen suhteellinen käsite.

– Olisin varmasti pystynyt jatkamaan tuota vauhtia, eikä mitään ongelmia ollut.

Luusua on hiihtäjänä omien latujensa kulkija, jonka sapeli on vuosien saatossa kalissut herrojen kanssa. Tätä nykyä Luusua keskittyy pitkien matkojen, siis tässä yhteydessä normaalien pitkien matkojen hiihtoihin.

– Koronatilanne vaikuttaa yllättävän paljon myös meidän tekemisiimme. Kukaan ei pysty nyt lupaamaan mitään, niin tulevaisuudesta ei oikein pysty kertomaan mitään.

Kello on 22.14. Luusua lopettaa hiihtämiseen. Kun ajasta otetaan pois tauot, kuten tien ylitykset ilman suksia ja ruokailuhetket, on Luusua hiihtänyt 17 tuntia ja reilut 275 kilometriä. Energiaa on kulunut 15 000 kilokaloria. Pääsiäisen kunniaksi: se vastaa noin yhdeksää kiloa mämmiä, joka puolestaan on 13 ropposellista. Tiettävästi Luusua ei kuitenkaan paikannut energiavajettaan mämmillä, vaan leivällä ja pullalla.

Tärkein kysymys on yhä esittämättä. Ari Luusua, miksi?

– Miksi ei.

Lue myös:

Jari Isometsältä uusi aluevaltaus – hyppää salibandyliigassa pelaavan SB-Pron valmennustiimiin, tytär debytoi liigajoukkueessa viime kaudella 16-vuotiaana

Sami Jauhojärvi näkee maailmancupin mahdollisessa supistumisessa myös positiivisia puolia – tyrmää miesten ja naisten kisojen hajauttamisen

Koronavirustilanne uhkaa hajauttaa miesten ja naisten maastohiihtokilpailut eri tapahtumiin – jopa koko maailmancup uhattuna

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat