Aapeli Räsänen jätti yliopistoelämän, mutta aikoo saada tutkinnon – neljän USA:n vuoden jälkeen hän on vihdoin jääkiekkoammattilainen

Räsänen teki kahden vuoden sopimuksen KalPan kanssa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Aapeli Räsänen
Boston College

Jääkiekkoilija Aapeli Räsänen palasi kuukausi sitten takaisin Suomeen Bostonista. Edessä on monella tapaa uusi aika. Räsänen pääsee pitkästä aikaa pelaamaan kotimaassaan jääkiekkoa – ja pääsee tekemään sitä ensimmäistä kertaa ammattilaisena.

– Sitä on haaveillut pienestä pitäen, että pystyisi tästä harrastuksesta tekemään ammatin. Kyllähän se hienolta tuntuu, että sain tämän stepin otettua, myhäilee Räsänen.

Räsänen lähti vuonna 2016 18-vuotiaana Yhdysvaltain juniorisarjaan USHL:ään. Sieltä hän jatkoi kolmeksi vuodeksi NCAA-sarjassa pelaavaan Boston Collegeen, jossa Räsänen opiskeli kiekkoilun lisäksi myös kauppatieteiden kandiksi vertautuvaa tutkintoa. Pääaineeksi valikoitui johtaminen. Koulu on määrä käydä loppuun etänä.

– Opintoja on jäljellä viimeinen vuosi, mutta olen pikkaisen edellä aikataulua. Ennemmin tai myöhemmin aion tutkinnon tehdä loppuun, kertoo toistaiseksi Tampereella asuva Räsänen.

2010-luvulla moni suomalainen lähti tavoittelemaan unelmiaan pohjoisamerikkalaisten juniorisarjojen kautta. Sittemmin suomalaisten pelaajien virta Atlantin yli on hyytynyt, sillä moni halunnut rakentaa uraansa Suomessa. Räsänen ei lähtenyt vain jääkiekon vuoksi, vaan hän tavoitteli reissultaan myös yliopistotutkintoa. Yksi urheilullisista kohokohdista osui jo ensimmäiseen vuoteen, kun hän pelasi vielä USHL:ssä Sioux Cityssä Keskilännessä.

– Voitimme runkosarjan ja pääsimme finaaleihin. Ratkaiseva viides finaali meni jatkoajalle. Sen valitettavasti hävisimme, mutta siinä meni pieni Keskilännen kaupunki aika sekaisin jääkiekosta. Se ei ole ihan tavanomaista. Olen iloinen, että tein aikanaan sen päätöksen (lähteä), pohtii Räsänen.

Aapeli Räsänen
AOP

Räsänen nousi nuorten maajoukkueissa tietynlaiseksi kulttipelaajaksi. Hän voitti 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden, mutta joutui kahdesti pettymään alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Räsänen jäi monen mieleen siitä, että hän piti koulutusta erittäin tärkeänä asiana jääkiekkoilun ohessa. Opiskeluja hän ei aio jättää edes sen jälkeen kun tutkinto on taskussa.

– Olen miettinyt, että en aio ihan passivoitua silläkään rintamalla. En ole koskaan ollut sellainen, että koko päivä menisi ”pleikkarin” ääressä. Olisiko se sitten kielten opiskelua tai uuden soittimen opettelua.

KalPa on Räsäselle joukkueena melko tuntematon, mutta hän saa sinne seurakseen pitkäaikaisen Boston Collegen pelikaverinsa Jesper Mattilan, joka teki niin ikään sopimuksen KalPaan. Räsäsellä on juuria Kuopiossa, sillä hänen isänsä, näyttelijä Aimo Räsänen, on kotoisin Kuopion lähistöltä. Joukkuetovereihin hän ei hetkeen pääse tutustumaan, sillä harjoittelu on omaehtoista koronavirusepidemian vuoksi.

Räsäsellä on ollut nuoresta pitäen selvä suunnitelma elämälleen. Isoin tavoite ei vieläkään ole muuttunut.

– Pitkän aikavälin tavoite on päästä NHL:ään. Sen vuoksi piti miettiä, missä pääsen kehittymään pelaajana ja menen eteenpäin urallani. Lyhyellä tähtäimellä haluan voittaa KalPassa.

Lue myös:

KalPa kaappasi lupaavan suomalaiskaksikon Bostonin yliopistosta – rutkasti kokemusta nuorten arvokisoista

KalPan taustayhtiö irtisanoo kaksi ja lomauttaa 19 – pelaajien ja valmentajien tilannetta mietitään myöhemmin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat