Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheilukierros
  • Ihmisrauniosta MM-tittelihaastajaksi - pilkattu Robert Helenius on ällistyttänyt koko nyrkkeilymaailman
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Vuoden 2005 EM-kisojen paras pelaaja Anne Mäkinen oli Suomen ensimmäinen naisjalkapallon ammattilainen – nyt hän yrittää nostaa entistä seuraansa huipulle koronakriisin keskellä Tukholmassa

Anne Mäkinen kaipaa Ruotsiin selkeämpiä sääntöjä koronakriisin keskelle.

jalkapallo
Anne Mäkinen oli Suomen kapteeni EM-kotikisoissa 2009.
Anne Mäkinen toimi myös Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteenina. Kuva kotikisoista 2009. AOP

Ensimmäisenä suomalaisnaisena jalkapallon kansainvälisen huipun saavuttanut Anne Mäkinen vastaa puhelimeen kotoaan Ruotsista. Pääsiäinen sujuu rauhallisesti aurinkoisessa Tukholmassa koronapandemiasta huolimatta.

Länsinaapuri on valinnut koronakriisissä Suomea ja muuta Eurooppa huomattavasti löysemmän linjan, mikä on näkynyt myös tilastoissa. Kuolleita on Suomeen verrattuna kymmenkertaisesti asukasmäärään suhteutettuna – lauantaihin mennessä kuolleita oli lähes 900 ja tartunnan saaneita yli 10 000.

Ruotsissa jalkapallon pelaaminen on ollut toistaiseksi sallittua, mutta ohjeet voivat vaihtua päivässä. Tilanne on työllistänyt myös marraskuussa tukholmalaisjätti AIK:n naisten edustusjoukkueen ja tyttöjen akatemiajoukkueiden urheilutoimenjohtajana aloittanutta Mäkistä.

– Olemme istuneet johtoryhmän kanssa kolmesti viikossa videopalavereissa etänä, Mäkinen kertoo.

Anne Mäkinen, Annica Sjölund ja Anna-Kaisa Rantanen kuuluivat Helmareiden edellisen sukupolven huippupelaajiin.
Anne Mäkinen, Annica Sjölund ja Anna-Kaisa Rantanen tuulettivat maalia Hollantia vastaan EM-kotikisoissa 2009.AOP

Ruotsin suhtautuminen koronaviruspandemiaan on ihmetyttänyt myös maassa asuvia suomalaisurheilijoita, jotka ovat harjoitelleet kriisistä huolimatta suhteellisen normaalisti. Toisaalta ohjeistus esimerkiksi jalkapallossa on ollut vähintäänkin sekavaa, sillä maan Ruotsin Urheilun keskusjärjestö Riksidrottsförbundet ja Ruotsin jalkapalloliitto olivat aluksi ensin eri mieltä siitä, onko esimerkiksi harjoitusotteluiden pelaaminen sallittua.

– Seuraamme joka päivä kansanterveysviranomaisen suosituksia. Riksidrottsförbundet ja maan jalkapalloliitto ovat eri tavalla tulkinneet sääntöjä. Me kuuntelemme lähinnä Ruotsin jalkapalloliittoa ja heidän tulkintansa on tällä hetkellä, että harjoitusottelut ovat OK, Mäkinen avaa.

Tilanteen toivotan selkeytyvän ensi viikolla.

– Käsittääkseni valtionepidemiologi Anders Tegnell palaveeraa jalkapalloliiton ja Riksidrottsförbundetin kanssa ja he tekevät sellaiset säännöt, joihin ei jää tulkkauksen varaa. Se on ihan tervetullutta, että tiedämme, mikä on oikein ja väärin. Mekin haluamme tehdä vain oikein.

AIK:n on määrä pelata seuraavan kerran ensi viikonloppuna Stockholm Challenge -nimellä kulkevassa Tukholman joukkueiden välisessä harjoitusotteluiden sarjassa, jossa neljä joukkuetta kohtaavat kahdesti toisensa.

– Sarjapelit on tarkoitus aloittaa toukokuun lopulla, mitä varten on pakko valmistaa joukkuetta, jotta pystymme kilpailemaan ja pelaamaan sillä tasolla. Stockholm Challenge on aika kiva tapa valmistaa joukkuetta alkavaan sarjakauteen.

Epävarmaa aikaa

Mäkinen muistuttaa, että tilanne elää – joka päivä. Harjoitusottelukokonaisuuden pelaaminenkaan ei ole varmaa ennen ensi lauantaita, jolloin AIK:n on määrä kohdata ensimmäisessä ottelussa Hammarby.

– Tässä voi tapahtua ihan mitä vain, mutta jos saamme pelata, aiomme pelata. Tietenkin ilman yleisöä.

Vaikka Ruotsin suhtautuminen koronavirukseen on ollut naapurimaita löysempää, on virukseen kiinnitetty kuitenkin huomiota myös AIK:n päivittäisessä toiminnassa: kamppeet vaihdetaan kotona ja palaverit pidetään pukukopin sijasta kentällä. Toisessa harjoituskeskuksessa sijaitseva kuntosali on tuotu kokonaan ulos.

Anne Mäkinen
Anne Mäkinen valittiin EM-kisojen 2005 parhaaksi pelaajaksi.AOP

Mäkinen muistuttaa kuitenkin, että maat ovat erilaisia.

– Pitää ottaa huomioon kulttuuri ja resurssit: esimerkiksi se, minkälainen tilanne on sairaanhoitopuolella. Ruotsissa strategia on erilainen. Tiedostetaan, että suurin osa meistä saa tartunnan, mutta kunhan kaikki eivät saa sitä samaan aikaan, pystyy sairaanhoitojärjestelmä sen käsittelemään.

Vaikka Tukholma on kärsinyt koronaviruksesta Ruotsissa pahiten, ovat ainakin jalkapallon ammattilaisurheiluseurat joitakin toisia joukkueita onnekkaammassa asemassa. Harjoitusotteluiden pelaaminen on nimittäin sallittu vain paikallisia seuroja vastaan, ja niitä Tukholman lähistöltä löytyy.

– Linköpingissä ja Piteåssa voi olla lähimpään järkevään vastustajaan kymmeniä tai satoja kilometrejä. Se, että saadaan pelata vain paikallisia otteluita, ei ole ihan reilua kaikille, Mäkinen myöntää.

EM-kisojen paras pelaaja

Mäkisen suoritukset hakevat vertaistaan suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Hän debytoi maajoukkueessa vain 15-vuotiaana ja oli viemässä Suomea aina välieriin asti maajoukkueen ensimmäisessä arvoturnauksessa, EM-kisoissa 2005. Hänet valittiin koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Sitä ennen Mäkinen pelasi ensimmäisenä suomalaisena naisammattilaisena Yhdysvalloissa. Pohjois-Amerikasta matka jatkui Ruotsiin, missä Mäkinen juhli Umeån kanssa Damallsvenskanin voittoa kahdesti. Peliuransa 118 A-maaottelun konkari päätti AIK:ssa.

– Olen aina miettinyt, että jossain vaiheessa palaan AIK:hon. Vuosien varrella olin aikeissa mennä valmentamaan, jos olisi ollut rooli auki.

Ennen AIK-pestiä Mäkinen hän työskenteli muun muassa Suomen naisten maajoukkueen fysiikkavalmentajana. Hän asettui peliuransa jälkeen Ruotsiin, ja lopulta sopiva tehtävä löytyi tutun seuran johdosta.

– Urheilutoimenjohtajan paikka aukesi marraskuussa, hain sitä ja sitten sain sen. Aika ripeästi työt alkoivat marraskuun puolivälissä.

Mäkisen työnkuvaan kuuluu kaikkea johtokunnassa istumisesta joukkueen ja taustahenkilöiden palkkaamiseen sekä strategian laatimiseen. Maajoukkuelegenda myöntää viihtyneensä tehtävässä, vaikkei työkuukausia ole vielä montaa takana. Työsarkaa kuitenkin riittää.

– Ihan rehellisestä pitää sanoa, että miesten joukkue on ollut tähän asti framilla ja on edelleen. Naisten joukkueesta ei ole oikein kukaan pitänyt huolta. On puuttunut sellainen johtaja, joka on pitänyt köydet käsissä ja katsonut, että saadaan naisten joukkueelle kaikki toiminnot samalla lailla kuin mitä miesten joukkueella on käytössä.

AIK on Pohjoismaiden mittakaavassa suurseura. Allsvenskanin paikallistaistot vetävät Solnan jalkapallopyhätön lähes täyteen, ja parhaimmillaan otteluita on ollut seuraamassa lähes 50 000 katsojaa.

Naisten joukkue siirtyi kuitenkin vasta pari vuotta sitten osakeyhtiön alle.

– Meillä on nyt paremmin resursseja ja pääsemme miesten joukkueen siivellä kehittämään toimintaamme.

Mäkisen ja seuran seuraava tavoite on haastava, mutta selkeä.

– Saada joukkue sarjatasoa ylemmäs. Pelaamme nyt Elitettania, mikä on sarjaporrasta Damallsvenskania alempana. Ylempänä saamme enemmän kiinnostusta ja sponsoreita ja niin edelleen.

Kannattajista se ei jää kiinni, sillä niitä suurseuralta löytyy. Nähtäväksi kuitenkin jää, koska kuumista paikallistaistoista päästään nauttimaan jälleen yleisön edessä.

Lue myös:

EM-kisapaikasta taistelevan Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen valmennusryhmä vahvistuu

Kannattajat boikotoivat Valko-Venäjän sarjaa, Ruotsissa pelit alkavat ensi viikolla – Fifa-pomo pitää pelaamista vastuuttomana

Ruotsin suhtautuminen koronaviruspandemiaan ihmetyttää maassa asuvia suomalaisurheilijoita

Elli Pikkujämsä otti askeleen kohti ammattilaisunelmaa ja siirtyi Ruotsiin – Örebrossa harjoitellaan kuin koronavirusta ei olisikaan: "Täällä on painotettu, että asiat ovat suosituksia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat