1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Olympiavoittaja toteutti täysmatkan triathlonin omassa kodissaan – keräsi tempullaan huiman summan Espanjan koronataisteluun

Kolminkertainen Ironman-voittaja Jan Frodeno venyi kotonaan Espanjassa uskomattomaan urheilusuoritukseen, jonka hän dokumentoi alusta loppuun sosiaaliseen mediaan.

Jan Frodeno juhli viime kesänä Ironmanin Euroopan mestaruutta Frankfurtissa. Syksyllä 2019 hän voitti Havaijilla uransa kolmannen maailmanmestaruuden. Kuva: Getty Images

3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42,2 kilometriä juoksua. Täysmatkan triathlon on kyllin raastava taival missä tahansa olosuhteissa.

Triathlonin saksalainen olympiavoittaja Jan Frodeno vei lajin henkisen koettelemuksen uudelle tasolle ja suoritti täysmatkan triathlonin lauantaina kotonaan Gironassa, Espanjassa, jossa ulkona liikkuminen on rajoitettu ruokakaupassa ja apteekissa asioimiseen koronaviruksen takia.

Kotitriathlonin olosuhteet oli viritetty niin hyviksi kuin mahdollista: uintiosuuden Frodeno suoritti terassillaan sijaitsevassa altaassa virtaa vastaan. Pyöräilyä varten hän siirtyi sisätiloihin kuntopyörän selkään ja siitä maratonia varten juoksumatolle.

Kansainvälinen triathlonliitto on laittanut kaiken kilpailutoimintansa tauolle 30. kesäkuuta asti koronaviruspandemian takia. Myös Tokion kesäolympialaisia siirrettiin vuodella eteenpäin heinä-elokuuhun 2021.

– Aluksi se oli vain hullu idea. Ajattelin, että jos en pääse kilpailemaan, voin tehdä sen kotonani. Sitten aloin ideoimaan, miten ja miksi tämä pitäisi toteuttaa. Halusin suoritukselleni huomiota kerätäkseni rahaa hyvään tarkoitukseen, Pekingissä vuonna 2008 olympiakultaa juhlinut Frodeno sanoi uutistoimisto Reutersille.

Frodeno keräsi tempauksellaan yli 200 000 euroa hyväntekeväisyyteen. Ison osan rahoista Frodeno lahjoittaa katalonialaisen kotikaupunkinsa terveydenhuoltoon, jonka resurssit ovat kovilla koronakriisin vuoksi.

Jalkapallotähti kannusti virtuaalisesti

38-vuotias Frodeno käytti haasteeseen aikaa kahdeksan tuntia ja 33 minuuttia. Hyväntuulinen huippu-urheilija striimasi koko suorituksen Instagramin välityksellä ja päivitti kuulumisiaan myös yhteisöpalvelun tarinat-osioon.

Livelähetyksen välityksellä Frodenoa kannustivat tuhannet fanit, mukaan lukien saksalainen jalkapalloilija Mario Götze ja pyöräilyn olympiavoittaja Chris Hoy. Videoilla esiintyi myös Frodenon australialainen vaimo Emma Snowsill, joka voitti niin ikään triathlonin olympiakultaa Pekingissä 2008.

Frodeno kertoi Instagram-tarinoissaan muun muassa pitävänsä energiatasojaan yllä banaanileivällä ja kahvilla. Hän ehti myös soittaa videopuhelun vanhemmilleen 180 kilometrin pyöräilyosuuden aikana.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

– Hiljainen saavutus. Maailmanennätyksiä ei rikottu. En todennäköisesti tule tekemään tätä uudestaan, faneilleen kiitollinen triathlontähti kirjoitti.

Lue myös:

Lahden puolimatkojen kansainvälinen triathlon-kisa siirtyy kesäkuulta koronavaaran vuoksi

Kaisa ja Markus Salin elämä järkkyi Lapin luonnon keskellä – entinen huipputriathlonisti kertoo nyt puukotuksesta ja siitä, mitä se jätti jälkeensä: "Ehkä niillä arvilla on jokin syvällisempi merkitys"

Katso liikuttuneen Kaisa Salin tunteikas haastattelu uran viimeisen kisan jälkeen: "Eilen illalla tuntui jopa siltä, että en pysty tulemaan tähän kilpailuun"

Bild: Nyrkkeilytähti Pulev lahjoittaa yli kaksi miljoonaa taisteluun koronavirusta vastaan

Guardiola ja Messi lahjoittivat miljoonan Katalonian koronakamppailuun