Suora

  • Urheiluruutu

Yksin maapallon ympäri purjehtinut Tapio Lehtinen hämmästyi saamastaan huomiosta: ”Oli kunnia-asia purjehtia pysähtymättä sääntöjen mukaisesti maaliin”

Yksinpurjehdus maailman ympäri ei sujunut ongelmitta, mutta 322 päivää kestänyt matka teki Tapio Lehtisestä entistäkin innokkaamman ilmaston ja merien suojelijan.

purjehdus
Tapio Lehtinen
Tapio Lehtisen purjehdusmatka päättyi juhlavissa tunnelmissa Ranskassa toukokuussa 2019.Christophe Favreau/PPL/GGR

Yksin seitsemällä merellä -kirja on koonnut kansiin Tapio Lehtisen matkan Asteria-veneellä maapallon ympäri ilman elektronisia navigointi- ja ohjauslaitteita.

– Kirjan kirjoittaminen Ari Pusan kanssa oli kiva kokemus. Sen kautta saatoin elää seikkailun uudestaan ja reissu olikin lievästi sanottuna unelmien täyttymys.

Leimallista tälle Golden Globe -purjehduskilpailulle on, että Tapio Lehtinen vietti yksin veneessään 322 vuorokautta. Ehkäpä kuvaava on myös se, että hetkittäin venettä lähimmät ihmiset olivat avaruusasemalla työskenteleviä astronautteja.

Tapio Lehtinen sanoo, että yksinolo sujuu koska kaiken aikaa pitää valmistautua mahdollisesti eteen tuleviin odottamattomiin tilanteisiin.

– Haasteiden kanssa pärjää, kun ottaa asiat nöyrästi vastaan sellaisena kuin ne annetaan ja toimii tilanteiden vaatimalla tavalla.

Maallikosta mahdottomaan matkaan valmistautuminen vaatii tuhansien yksityiskohtien pohdintaa sekä niiden testaamista. Valtameri on armoton, ja huolimattomuus tai väärät ratkaisut aiheuttavat sekä ongelmia että suoranaisia vaaratilanteita. Tapio Lehtinen myöntää, että aikaa olisi saanut olla enemmän, eikä kaikkia yksityiskohtia saatu hiottua aivan valmiiksi.

– Veneellä olisi todellakin pitänyt purjehtia paljon enemmän ennen kilpailun alkua. Silloin olisi käynyt selväksi että esimerkiksi tuuliperäsin ei ollut kaikkein optimaalisin. Samoin mastoa tukevat vaijerit jäivät hiukan väärän mittaisiksi ja jouduin sen vuoksi purjehtimaan turhan varovaisesti.

Tapio Lehtinen purjehdus kartta
Maailmanympäripurjehduksen lähtö ja maali olivat Ranskassa.Golden Globe Race

Matkan suurin ongelma olivat kuitenkin barnaakkelit eli hanhenkaulat, joita veneen pohjaan kertyi valtavasti. Sekin ongelma olisi voitu välttää.

– Jos valmistautumiseen olisi jäänyt enemmän aikaa ja olisin ehtinyt purjehtia Atlantilla, niin kuin alkuperäisiin suunnitelmiin kuului, ja veneen pohjaan olisi tarttunut hanhenkauloja tai vastaavia, olisimme huomanneet, että pohjassa on vääränlainen myrkkyväri.

Veneen pohja kuin tuuhea karvalankamatto

Vääräksi osoittautunut myrkkymaali oli matkan isoin ja hankalin yllätys. Hanhenkaulojen ylimääräisen painon vuoksi maalintulo viivästyi yli kolme kuukautta.

– Puolessa matkassa veneen pohja näytti jo tuuhealta karvalankamatolta tai perunapenkiltä. Sen myötä mahdollisuudet varsinaiseen purjehduskilpailuun katosivat.

Veneen pohjan puhdistaminen Australian vesillä oli kiellettyä, koska hanhenkaulat eivät kuuluneet alueen vesistöön, eikä niitä tietenkään sinne haluttu. Myöhemmin puhdistusurakan estivät muun muassa hait.

Tapio Lehtinen
Christophe Favreau/PPL/GGR

Ajan puutteen aiheuttamista ongelmista ja hanhenkaulojen kertymisestä huolimatta Tapio Lehtisen Asteria-vene oli hyvin merikelpoinen, vaikkei sitä aivan valmiiksi ja kilpailukykyiseksi saatukaan.

Kilpailussa on kuitenkin kyse oikeastaan kolmesta asiasta.

– Ensinnäkin siitä että ylipäätään pääsee starttiviivalle. Nytkin 37 ilmoittautuneesta vain 18 oli paikalla ja ainoastaan viisi pääsi maaliin. Käydään siis kisaa olosuhteita vastaan ja vasta ne, jotka pääsevät maaliin, ovat purjehtineet perinteisen kisan toisiaan vastaan.

Toki iso vaikutus oli myös sillä, että Tapio Lehtinenkin oli kokenut maailmanympäripurjehduksia jo aiemmin, sillä viidestä maaliin selviytyneestä purjehtijasta kaikki olivat purjehtineet ainakin kerran maapallon ympäri.

– Olimme myös kaikki 60 vuotta täyttäneitä. Kyseessä on siis laji, jossa auttaa se, että on maileja vyön alla. Ehkä matkassa oli myös sillä tavoin tuuria, etten joutunut ihan niin pahoihin myrskynsilmiin kuin jotkut kanssakilpailijat.

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen vieraili Ylen aamun lähetyksessä torstaina 9. huhtikuuta.

Tapio Lehtinen vieraili Ylen aamussa torstaina 9. huhtikuuta. Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Maailmanympäripurjehtijat, ja varsinkin sen yksin tehneet, ovat yleensä aikamoisia kansallissankareita. Tapio Lehtinen ei koe, että hänen suorituksensa olisi Suomessa jäänyt vähälle huomiolle, vaikka niinkin voisi ajatella.

– Päinvastoin. Minusta kiinnostus ja huomio on ollut häkellyttävän suurta. Olen oikeastaan imarreltu tällaisesta B-luokan julkkiksen roolista, hän naurahtaa.

Linnan juhliin ei kuitenkaan tullut kutsua, mutta sitä Tapio Lehtinen ei kummastellut.

– Pidin itse asiassa viime juhlien teemaa ’tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu’ hyvin tärkeänä, enkä mitenkään ko,e että se olisi minun lajini, vaikka sitä kovasti arvostankin.

”Etelämerellä vallitsevat alkumeren olosuhteet”

Tapio Lehtinen kertoo, että pitkän matkan ehdottomasti isoin onnistuminen oli, että hän purjehti kisan pysähtymättä sääntöjen mukaan maaliin.

– Pidän sitä kunnia-asiana, vaikka olinkin viimeisenä maalissa. Se riski pitää ottaa, kun lähtee kilpailuun, että joutuu kestämään viimeiseksi jäämisen kirvelyn.

Kyse onkin ainakin yhtä paljon purjehdushistorian ymmärtämisestä sekä arvostuksesta aiempia polvia kohtaan.

– Kunnioitan suuresti suomalaisia merenkulkuperinteitä ja niitä merimiehiä, jotka viime vuosisadan alkuvuosikymmeninä vuosittain purjehtivat tuon retken isoilla parkkilaivoilla ja itse asiassa paljon vaativammissa olosuhteissa ja vaatimattomammilla varusteilla kuin minä. Siksi oli tärkeää hoitaa homma pää pystyssä kunnialla loppuun.

Tapio Lehtinen saapuu maaliin purjehdukselta maailman ympäri.
Tapio Lehtinen saapumassa maaliin maailmanympäripurjehdukseltaan 19. toukokuuta 2019.Christophe Favreau/PPL/GGR

Keskustelun aikana tuli lopullisesti selväksi, että Tapio Lehtinen rakastaa merta ja purjehdusta ja sai päättyneellä matkalla nauttia siitä ”Porvoon mitalla”.

– Eteläisellä pallonpuoliskolla purjehtimisesta, ja valtamerestä siellä, on sanottu, että ’same planet but another world’ ja se pitää kyllä paikkansa. Siellä vallitsevat miljoonien vuosien takaisen alkumeren olosuhteet, joissa ei näy mitään jälkiä ihmisen vaikutuksesta maapallolle. Oli huikea elämys olla siellä pitkään yksin ja kokemus herätti minussa entistä innokkaamman luonnon, merien ja ilmaston suojelijan.

Ehkä siinä on myös suurin syy sille, että Tapio Lehtinen on ilmoittautunut Asteria-veneellään seuraavaan kahden ja puolen vuoden päästä starttaavaan Golden Globe -kilpailuun.

– Ja kaiken kukkuraksi olen ilmoittautunut siitä vuoden kuluttua alkavaan täydellä miehistöllä purjehdittavaan Retro Whitbread -kilpailuun, joka sekin purjehditaan 70–80-lukujen hengessä, ja siihen haluan rekrytoida kymmenkunta 20-35-vuotiasta suomalaista purjehtijaa.

Suomalainen maailmanympäripurjehdustraditio on siis saamassa jatkoa monella tavalla.

Lue myös:

322 päivän kilpapurjehdus oli mieletön seikkailu, jonka aikana Tapio Lehtinen ohitti myrskyt ja laivojen hautausmaan – pelkillä säilykkeillä elänyt purjehtija kertoo olevansa elämänsä kunnossa

Maailman ympäri purjehtinut Tapio Lehtinen saavutti maalin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat