Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Heimoalue rajoitteiden ulottumattomissa, "tappelusaari" kaukana koronaviruksesta – pandemiaa uhmaavan UFC:n suunnitelmat ovat kuin fantasiamaailmasta: "Onko niitä edes tehty toteutettaviksi?"

Koronaviruksen pysäyttämässä maailmassa vapaaottelujätti on hämmästyttänyt pyrkimyksillään saada tapahtumansa toteutettua.

vapaaottelu
UFC
Dana White (kesk.) on yrittänyt järjestää Habib Nurmagomedovin (vas.) ja Tony Fergusonin ottelua jo vuosia.Getty Images

Lähes kaikki urheilu on pysähtynyt pakostakin, mutta ainakin yksi jätti yrittää pyristellä loppuun asti.

Vapaaotteluorganisaatio UFC ei ole luovuttanut, vaikka sekin joutui sopeuttamaan tapahtumiaan vallitsevaan tilanteeseen jo maaliskuussa. Kolme maalis- ja huhtikuulle aikataulutettua otteluiltaa laitettiin jäihin ja siirrettiin hamaan tulevaisuuteen osana kansainvälistä massatapahtumien peruutusten aaltoa. Muun muassa Makwan Amirkhanin oli määrä otella yhdessä siirretyistä otteluilloista.

Päätöksestä on jo noin kuukausi, mutta pyörät pyörivät yhä. Epävarmuuden ja kritiikin keskelläkin promoottori Dana White yrittää edelleen täyttää kalenteriaan.

Organisaation itsepintaiset pyrkimykset jatkaa arkeaan ovat saaneet myös suomalaisottelija Teemu Packalénin hämmästelemään villejä ideoita.

– UFC on hyvin ottelijalähtöinen organisaatio, joka on aina laittanut ottelijoiden terveyden kaiken edelle. Siinä mielessä olen vähän ihmeissänikin näistä linjauksista ja tapahtumien järjestämisestä, Packalén sanoo.

– Haluan kuitenkin luottaa – ja luotankin – heidän koneistoonsa, eli jos tapahtumia järjestetään, testaus olisi kattavaa ja kaikki turvatoimet olisivat riittävät. Ei siinä silti ihan kauheasti järkeä tunnu olevan.

Yksityiskohdat ovat muuttuneet moneen kertaan, mutta edelleenkään UFC ei ole valmis odottamaan parempia aikoja. Viimeisten viikkojen saaga on ollut täynnä nopeita käänteitä ja arveluttavia yllätyksiä.

Paine osoittautui liian suureksi

UFC järjesti toistaiseksi viimeisen tapahtumansa maaliskuun puolivälissä Brasiliassa normaalisti, joskin tyhjille katsomoille.

Sen jälkeen White käänsi katseensa jo huhtikuulle. Seuraava suurtapahtuma oli määrä järjestää New Yorkissa 18. huhtikuuta, mutta Yhdysvaltojen koronavirusepidemian keskuksessa ihmiset ovat sulkeutuneet koteihinsa, eivätkä massatapahtumat tule kuuloonkaan.

Myöskään urheilukomissiot eivät olleet vastaanottavaisia vallitsevien olosuhteiden edessä. Rajoitteiden leviämisen myötä näyttämö kerrallaan poistui myös UFC:n listalta ja viimeinen kolaus oli kotikaupunki Las Vegasin sulkeutuminen kasinoja myöten.

Niinpä White veti hihastaan ässän ja järjesti tapahtumalle uuden paikan, jota ei suostunut kertomaan julkisuuteen. Media sai kuitenkin pian selville, että kyse oli intiaanireservaatista, jota Yhdysvaltojen liittovaltion ja Kalifornian osavaltion rajoitteet eivät kosketa.

– Hoidamme asiat oikein esimerkiksi testaamisen suhteen, eikä se ole mitään uutta. Pidimme ihmisistä huolta jo ennen koronavirusta. Jokainen minun kanssani tien päällä oleva ottelija saa paljon parempaa terveydenhoitoa kuin kotonaan, White julisti maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun).

Seuraavana esteenä olivat matkustusrajoitteet, jotka uhkasivat itse otteluita.

Venäläistähti Habib Nurmagomedovin ja Tony Fergusonin pääottelu kevytsarjan mestaruudesta oli ollut tekeillä jo vuosien ajan, mutta peruuntunut milloin mistäkin syystä. Julkista painetta siirtää sitä jälleen lisäsi toiseen huippuotteluun kaavailtu Rose Namajunas, joka vetäytyi tapahtumasta sen jälkeen, kun kaksi hänen sukulaistaan oli kuollut koronaviruksen seurauksena.

Dana White
White ei ole pysähtynyt edes pandemian edessä.Getty Images

Nurmagomedov oli palannut Kalifornian-leiriltään kotiin Venäjän asettamien matkustusrajoitteiden myötä ja vetäytyi lopulta ottelusta oma-aloitteisesti. White etsi hänen tilalleen pikatahdissa korvaajan, Justin Gaethjen, joka ehti antaa intoa puhkuneita haastatteluja parin päivän ajan ennen kuin kaikki muuttui jälleen.

White taipui, kun tv-kumppani ESPN ja sen emoyhtiö Disney puuttuivat peliin mediamyrskyn paisuttua valtaisaksi. Perjantaina White lopulta kertoi tapahtuman siirtymisestä.

Pääottelun tähti Ferguson sai tiedon toimittajalta kesken haastattelun ja vannoi jatkavansa harjoittelua kaiken varalta.

Syytä onkin, sillä UFC:n tapauksessa yhtäkään vaihtoehtoa ei kannata sulkea pois. Todennäköisesti heimoalueelle pikatahdissa kaavailtu tapahtuma oli Whiten suunnitelmista jopa se realistisempi.

"Miten se edes on mahdollista?"

Koronavirustesteistä Whitelta on kysynyt viime viikkoina yksi jos toinekin, mutta UFC-pomo ei ole suostunut avaamaan tapahtumiin liittyviä järjestelyjä kovinkaan tarkkaan.

Whiten puheiden perusteella reservaatin oli määrä isännöidä suurempaakin määrää tapahtumia, joista riittäisi esitettävää viikkokausiksi.

Samalla UFC olisi saanut aikaa toteuttaa suunnitelmansa seuraavan vaiheen, jolla olisi taattu uusi liuta ottelutapahtumia kuukausiksi eteenpäin.

– Tällä hetkellä olen viimeistelemässä sopimusta yksityissaaresta, jonne rakennamme tarvittavan infrastruktuurin. Siellä järjestämme kaikki kansainväliset ottelut, White ilmoitti ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun) ilman, että ilmekään värähti.

Packalen
Neljästi UFC:ssä otellut Packalén ihmettelee suuria suunnitelmia.Getty Images

Kuin James Bondin tai videopelien maailmasta tempaistu ajatus saa Packalénin hölmistymään.

– Miten se edes on käytännössä mahdollista? Miten niin iso koneisto saadaan liikutettua johonkin mysteeripaikkaan ja miten ottelijat saadaan paikalle ympäri maailmaa?

– Tässä on paljon puhuttu siitä, miten UFC takoo rahaa tässäkin tilanteessa. Se koko logistiikkapuoli on kuitenkin jo niin absurdi juttu, että voi vain miettiä, mitä se maksaa ja paljonko rahaa sillä sitten pystyy tekemään.

Saarestaankaan White ei ole kertonut yksityiskohtia. Mediassa on spekuloitu, että se voisi sijaita Karibialla. Yksityisellä saarella voitaisiin välttyä maahantulorajoitteilta tai kokoontumisia rajoittavilta säännöksiltä.

Samalla on kuitenkin kysytty, miten esimerkiksi mahdollinen sairaalahoidon tarve on huomioitu. Raha tuskin on jättipromootiolle este, mutta riittävän lääkintähenkilökunnan haaliminen viihdetapahtumaan keskellä pandemiaa olisi oma kynnyskysymyksensä.

Mysteerisaari yhä suunnitelmissa

– En välitä koronaviruksesta paskaakaan, White tokaisi TSN:lle (siirryt toiseen palveluun) maaliskuun alussa, ennen kuin epidemian laajuus alkoi valjeta.

Siitä lähtien hän on myös pitänyt tiukasti kiinni linjastaan.

Muun maailman suhtautuessa koronavirusuutisiin mieluummin liiankin varovasti White on piirtänyt kuvitteellisen suojakehän itsensä ja organisaationsa ympärille. Maaliskuun lopulla hän ilmoitti kovaan ääneen jatkavansa elämäänsä virusuhasta välittämättä.

– Kaikki pakenevat ja piiloutuvat. Minä lähden mieluummin etsimään ratkaisuja, White sanoi nyrkkeilylegenda Mike Tysonin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Media tekee tästä pelottavan. Ihmiset ostavat kaiken mahdollisen vessapaperin. Jos tätä kaikkea tarkastelee, se on hullua ja perustuu pelkoon.

Ne, jotka linjaa ovat uskaltaneet kritisoida, ovat joutuneet hampaisiin.

Tällä kertaa suunnitelmia kritisoivat kuitenkin niin media ja sivustaseuraajat kuin merkittävä osa vapaaotteluyleisöstäkin. UFC on poikkeus lajin sisälläkin, sillä esimerkiksi toinen iso promootio Bellator päätti jo maaliskuussa siirtää kaikki tapahtumansa myös toukokuulta.

Trump ja White
Donald Trump on toivonut urheilutapahtumien mahdollisimman ripeää paluuta.Getty Images

White on puolustautunut esimerkiksi UFC:n työllistävällä vaikutuksella. Tulitukea hän on saanut Yhdysvaltojen korkeimmalta tasolta asti, sillä presidentti Donald Trump on sanonut toivovansa urheilutapahtumien pikaista paluuta.

Trumpia jo edellisten vaalien aikaan julkisesti tukenut White oli yksi urheilupomoista, jotka osallistuivat huhtikuun alussa presidentin isännöimään puhelinkonferenssiin.

Vaikka tämän viikon tapahtumaa ympäröinyt taistelu kääntyi tappioksi, tulevaisuuteen muutos ei Whiten puheiden mukaan vaikuta.

– Saari tulee toteutumaan. Infraa rakennetaan ja kaikkea valmistellaan. Valmistumisen lähestyessä alan selvitellä matkustusjärjestelyjä ja kaikkien ottelijoiden valmistautumista, White sanoi loppuviikosta BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Televisiointirahat painavat vaakakupissa

Teemu Packalén tietää omasta kokemuksesta, että UFC:n tapauksessa kaikki on myös mahdollista - niin älyttömiltä kuin suunnitelmat kuulostavatkin.

– Kun itse ottelin Abu Dhabissa, selvisi pari päivää ennen ottelua, että UFC:tä varten rakennettu stadion ei valmistunutkaan. Sen sijaan oltiin jossain teltassa. Ei meitä siitä mitenkään varoitettu, mutta ei sillä ollut kauheasti väliäkään, koska UFC hoiti kaiken. Aikataluista tai reissaamisesta ei tarvitse huolehtia, vaan heiltä saa lapun käteen ja siinä on kaikki tarvittava valmiina, Packalén toteaa.

Samalla hän myös muistuttaa, että suurisuisen Whiten tapauksessa kulissit on syytä erottaa todellisuudesta.

– Loppupeleissä UFC on showbisnestä, eikä mitään muuta. Ei sitä tiedä, toteutuvatko suuret suunnitelmat koskaan – tai onko niitä edes tehty toteutettaviksi? Nehän kuulostavat yksinkertaisesti absurdeilta jutuilta. Se on yksi asia, haluaako joku tehdä jotain, mutta onko se edes mahdollista?

Arvokas motivaattori Whitelle löytyy ilmeisesti UFC:n ja ESPN:n sopimuksesta. Wall Street Journal uutisoi (siirryt toiseen palveluun) 1,5 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen tuottavan vapaaotteluorganisaatiolle noin 750 miljoonaa dollaria, jos se kykenee järjestämään vuoden 2020 aikana 42 ottelutapahtumaa.

Lehden mukaan uusi sopimus mahdollistaa talouskasvun, joka on aiemmin ollut riippuvainen kertaluontoisten katseluoikeuksien myynnistä. UFC:n osalta tärkeintä on vain täyttää sovittu kiintiö.

Tähän mennessä tapahtumia on ollut vasta seitsemän, joten Whiten kunnianhimoiset visiot "tappelusaaren" viikoittaisista tapahtumista olisivat omiaan pitämään UFC:n aikataulussa.

Lue myös:

Pelottavan tyrmäystappion kokenut Teemu Packalén pelkää liekin sammuneen – miettii tulevaisuuttaan rauhassa: "Jos se maksaa minulle UFC-sopimuksen verran, niin sitten maksaa"

UFC-tähti Habib Nurmagomedov perui titteliottelun – "Koko maailman pitäisi olla karanteenissa"

Vapaaottelujätti UFC pakotettiin taipumaan koronaviruksen edessä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat