Suora

  • Urheiluruutu

Lauri Markkasen tilanne näyttää vihdoin paremmalta – Hanno Möttölä uskoo, että Chicagon uusi pomo pistää heti tuulemaan: "Laurista ei luovuta ilman raskasta syytä"

Suomen ensimmäinen NBA-ammattilainen arvostaa Arturas Karnisovasin kykyjä seurajohtajana.

NBA
 Lauri Markkanen Brooklyn ottelussa
Hanno Möttölän mielestä Lauri Markkasesta olisi pitänyt olla huolissaan, jos Bulls ei olisi tehnyt mitään.Getty Images

NBA-seura Chicago Bulls ilmoitti tänään tuulettaneensa toimistoaan oikein urakalla. Bulls tiedotti, että seuran uusi urheilutoimenjohtaja on liettualainen Arturas Karnisovas. General Manager Gar Forman sai siis lähteä, urheilujohtaja John Paxon taas siirrettiin neuvonantajaksi.

Lauri Markkasen edustaman seuran taustalla on siis alkanut vihdoin tapahtua oikeita asioita. Tähän uskoo ainakin Suomen ensimmäinen NBA-ammattilainen Hanno Möttölä.

– Totuus on se, että Chicago ei voi tästä enää alemmas vajota, Möttölä muistuttaa.

Karnisovas, 48, ei pelannut urallaan NBA:ssa, mutta hän raivasi yliopistotasolla elintilaa muille eurooppalaisille. Huippu-urallaan hän saavutti Liettuan paidassa kaksi olympiapronssia vuosina 1992 ja 1996.

– Hän oli yksi eurooppalaisista menestystarinoista jenkkiyliopistossa. Hän vaikutti siten varmasti myös itseenikin. Hän oli erittäin tyylikäs pelaaja. Tämän jälkeen hän on tehnyt huikean uran NBA:n toimistolla ja eri joukkueissa. Ansioluettelo kertoo laadusta ja menestyksestä, Möttölä kuvailee.

Karnisovas
Arturas Karnisovas kertoi seuran tiedotteessa, että Liettuassa kasvaneelle lapselle NBA oli yhtä kuin Chicago Bulls.Garrett Ellwood / Getty Images

Möttölä ei vähättele, sillä Karnisovas on antanut kovat näytöt peliuransa jälkeen, sillä hän on toiminut kykyjenetsijänä Houston Rocketsissa ja viime vuodet GM:nä Denver Nuggetsissa. Seura nousi Karnisovasin aikana liigan kärkijoukkueeksi.

– Denverissä hän aloitti apulais-GM:n tehtävissä, mutta nyt hän pääsee halutessaan heti maalaamaan tyhjälle kankaalle omaa taideteostaan, Möttölä sanailee.

Möttölän mukaan NBA-kulttuuriin kuuluu se, että uusi urheilujohtaja haluaa painaa välittömästi oman sormenjälkensä kaikkeen tekemiseen. Tämä voi siis tarkoittaa sitä, että tulevien kuukausien aikana vaihdoksia tehdään valmennusjohdosta pelaajiin saakka.

Chicago on Möttölän mielestä ratsastanut 90-luvun maineellaan jo liian pitkään. Maine voi kuitenkin mahdollistaa vielä sen, että uudelleenrakennuksen tuloksista voidaan päästä nauttimaan nopeammin.

– Bullsiin on varmasti taas nopeasti imua, jos organisaatio saadaan käännettyä. Vapaat pelaajat haluavat tuolloin taas Chicagoon, vaikka paikka onkin vaativa.

Mitä käy Markkaselle?

Eurooppalainen urheilupomo – tähän peilaten olisi tietenkin helppoa olettaa, että Karnisovasin Bullsin tulevassa palapelissä olisi yhä mukana Lauri Markkanen. Ovathan isot, taitavat ja hyvin heittävät pelaajat osa liettualaisen koripallon dna:ta.

Möttölä kuitenkin muistuttaa, että vielä ei tiedetä sitä, miten Karnisovas on suomalaisen peliesitykset viimeisen parin vuoden ajalta arvioinut. Organisaation uudelleenrakentamisessa Markkasenkin merkitys tiivistyy vain yhteen kysymykseen:

Onko Chicago Bulls muutaman vuoden päästä parempi joukkue ilman Lauri Markkasta?

Tämä on yksi kysymyksistä, johon Karnisovas miettii seuraavaksi vastausta. Möttölä mielestä liettualainen ei luovu Markkasesta ilman raskasta syytä. Toisaalta syy on riittävän raskas silloin, jos hän saa omaan kysymykseensä vastaukseksi sanan "kyllä".

Jim Boylen
Jim Boylenin aika Bullsin peräsimessä voi tulla päätökseen, mikäli Karnisovas aloittaa uudelleenrakennuksen liigan perinteiden mukaisesti valmennusjohdosta.Andy Lyons / Getty Images

Möttölä korostaa, että NBA:ssa ei voiteta vain nuorilla pelaajilla. Bulls tarvitsee täyskäännökseen myös veteraaneja, joita nuorehkoilla pelaajilla on mahdollisuus saada. Silti on todennäköisempää, että Karnisovas näkee Markkasen osana Bullsin tulevaisuutta.

– Uskon, että hän arvostaa hyvää heittotaitoa ja sulavaa liikkumista, jota Lauri joukkueelle tuo, Möttölä pohtii.

Kaiken kaikkiaan tuuletus Chicagon pomoportaassa on joka tapauksessa äärimmäisen arvokas asia Markkasen uran kannalta. Chicago ei ole ollut menossa mihinkään, eikä seurassa ole ollut mitään muuta pysyvää kuin nyt potkut saanut Forman. Hän työskenteli Bullsin organisaatiossa 22 vuotta, joista GM:n roolissa viimeiset kymmenen kautta.

– Laurista olisi pitänyt olla huolissaan, jos mitään ei olisi tapahtunut. Ihmettelen, jos valmennukseen ei tule tämän jälkeen muutoksia, Möttölä linjaa.

Lue myös:

Viime vuodet pohjamudissa rämpineessä Chicago Bullsissa kääntyy uusi lehti – liettualainen urheilutoimenjohtaja pelastamaan seuraa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat