Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Koronavirus pani Ruotsin jalkapalloseurat ahtaalle, viisi seuraa erityisen kurjassa tilanteessa – vain Djurgården on välttynyt lomautuksilta

Kansainvälisen konsulttiyhtiö Ernst & Youngin tekemän selvityksen mukaan jo kaksi kotiottelua ilman katsojia painaisi viiden Allsvenskan-seuran oman pääoman negatiiviseksi.

Allsvenskan
Djurgården
Djurgården on hallitseva Ruotsin mestari. Kuva helmikuulta. AOP/ Stella Pictures, Magnus Liljegren

Koronaviruspandemia on verottanut kovalla kädellä urheiluseurojen taloutta. Suomessa monet Veikkausliigaseurat ovat päätyneet lomauttamaan henkilöstöään, ja näin on toimittu myös länsinaapurissa.

Ruotsin miesten jalkapallon pääsarjassa pelaavasta kuudestatoista seurasta viisitoista on päätynyt lomautuksiin. Vain hallitseva mestari Djurgården on selvinnyt ilman lomautuksia.

– Meillä ei ole ollut sellaiseen tarvetta. Taloustilanteemme on hyvä, seuran urheilujohtaja Bosse Andersson sanoi SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Tukholmalaisseuran taloustilannetta ovat auttaneet onnistuneet pelaajakaupat. Andersson myöntää kuitenkin, että tilanne voi vielä muuttua.

– Tietysti jalkapalloseuran pyörittäminen on nyt hyvin erilaista kuin mitä se oli kolme viikkoa sitten.

Yleisötuloilla iso vaikutus

Kansainvälisen konsulttiyhtiö Ernst & Youngin tekemän selvityksen mukaan jo kaksi kotiottelua ilman katsojia painaisi viiden Allsvenskan-seuran oman pääoman negatiiviseksi. Jos koko kausi pelattaisiin ilman yleisöä, yhdeksän joukkuetta viidestätoista analyysissa mukana olleesta joukkueesta olisi samassa tilanteessa. Toisin sanoen vain kuudella seuralla viidestätoista oma pääoma riittää kattamaan yleisötuloista aiheutuvan menetyksen.

Yleisötulojen osuus liikevaihdosta vaihtelee suuresti seuroittain, mutta keskimäärin kyse on noin 21 prosentista. Henkilöstökuluihin seuroilla menee suunnilleen 55 prosenttia kaikista kuluista.

– Henkilöstökulujen karsiminen ja samalla urheilullisen kyvyn säilyttäminen on haastavaa. Riskinä on, että seurat vähentävät kuluja karsimalla aatteellisesta toiminnastaan kuten esimerkiksi lasten urheilusta, integraatioprojekteista ja muusta vastaavasta. Toisin sanoen yleisötuloilla on iso vaikutus seuroihin, raportin tekoon osallistunut Carlos Esterling sanoo EY:n tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Helsingborgs IF
Helsingborgs IF on yksi viidestä vaikeimmassa tilanteessa olevasta seurasta. AOP

Seurojen tilannetta vaikeuttaa entisestään esimerkiksi sponsoreiden kaikkoaminen. Sponsoreiden tuomat rahavirrat voivat katketa tai pienentyä, kun sponsoroivat yritykset ovat pulassa omankin taloutensa kanssa.

Ruotsissa ainakin miesten kahden ylimmän sarjan pääsponsorit ovat kuitenkin päättäneet toimia toisin.

– Svensk Elitfotboll -organisaation keskeiset kumppanit ovat päättäneet maksaa ensimmäiset sponsorirahat etuajassa, jotta seurojen likviditeetti säilyy. Se oli todella tärkeää monille seuroille, Esterling sanoo.

Tilanteen pitkittyminen tuo kuitenkin lisää ongelmia, kun esimerkiksi pelaajakauppa voi hankaloitua.

– Viime vuonna 19 prosenttia kaikista seurojen tuloista tuli pelaajamyynnistä. Se voi suureksi osaksi hävitä, mikä voi vaikuttaa reippaasti seurojen talouteen, raportin tekoon osallistunut tilintarkastaja Mikael Bergsten huomauttaa.

Lue myös:

Veikkausliigaan noussut TPS aloittaa yt-neuvottelut

HIFK aloitti yt-neuvottelut – Veikkausliigaseuran kiinalaisomistajan kukkaronnyörit tiukassa: "Kenelläkään ei ole pohjattomia taskuja"

Palloliitto jakanut muutamassa päivässä jo yli 700 000 euroa korona-avustusta

Lähteet: Idrottens Affärer, SVT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat