TPS rakentaa tulevaisuuttaan huippunimien johdolla – Saku Koivu haluaa urheilullisuuden keskiöön ja lätkäinnostuksen takaisin Turkuun: "Turha katsella taaksepäin"

TPS on talven ja kevään aikana vahvistanut organisaatiotaan mielenkiintoisilla ja kokeneilla kiekkonimillä. Kiinnostavin nimi suurelle yleisölle lienee Leijonien historian pitkäaikaisin kapteeni Saku Koivu. Entinen NHL-tähti ottaa roolia seuran urheilun johtoryhmässä.

TPS (Jääkiekon Miesten Liiga)
Saku Koivu
Koivu painottaa, että kolmihenkinen urheilun johtoryhmä työskentelee koko TPS:n jääkiekkopuolen olosuhteiden ja valmennuksen kehittämiseksi.Anu Laitila / AOP

Tamperelainen kiekkoikoni Raimo Helminen on turkulaisjoukkueen uusi päävalmentaja. Apuvalmentajina toimivat entiset tähtipelaajat Sami Salo ja Kimmo Rintanen.

Erkka Westerlund muodostaa urheilun johtoryhmän yhdessä Saku Koivun ja Rauli Uraman kanssa. HC TPS Turku Oy:n pelaajasopimukset tekee Tomi Kallio. Siinä on kovia ja kokeneita nimiä mille tahansa liigajoukkueelle.

Koivu tarkentaa omaa ja urheilun kolmihenkisen johtoryhmän rooleja.

– Isossa kuvassa Erkan vahvuudet ovat valmennuspuolen kehittämisessä. Hän pystyy kokemuksensa myötä tuomaan seuran sisäiseen valmentajakehitykseen niin paljon lisää, siinä Erkka on valtakunnan huippua.

Urama lopettelee työtään Suomen jääkiekkoliitossa huippu-urheilujohtajana.

– Hän tuntee kansainvälisen kiekon ja sen vaatimukset ja omaa kokemusta organisaation johtamisesta. Uskomme vahvasti yksilölähtöiseen valmentamiseen, haluamme satsata valmennus- ja taustaryhmiin sekä pelaajia motivoivaan ympäristöön. Urama tuo siihen puoleen paljon uutta, Koivu sanoo Yle Urheilulle.

– Minä tuon urheilun johtoryhmään paikallisuutta. Entisenä pelaajana tiedän mitä kova harjoittelu, kehittyminen kansainväliselle tasolle ja menestys vaatii. Tiedän mitä se vaatii fyysisellä ja henkisellä puolella.

Uraman pesti Jääkiekkoliitossa päättyy huhtikuun lopussa ja mies aloittaa Turussa virallisesti toukokuun ensimmäisenä päivänä.

rautakorpi urama
Rauli Urama (oik.) vaihtaa Jääkiekkoliiton leivistä Turkuun.AOP

Liiga ja junioripuoli yhdessä

Koivu painottaa toistuvasti, että kolmihenkinen urheilun johtoryhmä työskentelee koko TPS:n jääkiekkopuolen olosuhteiden ja valmennuksen kehittämiseksi. Liigajoukkue on vain yksi osa kokonaisuutta.

– Olemme saaneet myös TPS:n juniorijääkiekko ry:ltä mandaatin kehittää seuran urheilupuolta. Seuran historiassa on nyt ensimmäisen kerran se tilanne, että sama johtoryhmä kehittää ja johtaa liigaa sekä junioripuolta. Se on erittäin hyvä lähtökohta.

– Valmentajien osaaminen tulee olemaan keskiössä. Haluamme parantaa olosuhteita ja mahdollistaa pelaajille hyvän kehittymisen ympäristön. Haluamme, että TPS on taas tulevaisuudessa hyvä paikka kehittyä ja haluamme, että tämä on haluttu paikka tulla, Koivu kertoo.

Fokus tulevaisuuteen

Suuri yleisö mittaa seuran tasoa usein vain liigajoukkueen sarjasijoituksen kautta. Mitä Turussa on tehty liigajoukkueen ympärillä väärin, että sijoitus oli maaliskuussa liigan loputtua yhdestoista?

Kysymys hieman ärsyttää Koivua.

– Urheilullisesti ja tuloksellisesti emme ole siinä tilassa, missä haluamme olla. Analyysit pitää tehdä, ja täytyy tietää kehityskohteet. Ei asiat täällä kuitenkaan ole niin huonosti kuin viime kausi liigajoukkueen osalta näyttää.

Mikko Koivu ja Saku Koivu vääntämässä Saint Paulissa vuonna 2010.
Saku Koivun NHL-ura päättyi Anaheim Ducksissa. Vastassa aloituksessa pikkuveli Mikko.Bruce Klockhohn / Getty Images

Koivu haluaa suunnata katseet eteenpäin.

– Ihan turha meidän on katsella taaksepäin viime kauteen tai 1990-luvun menestysvuosiin. Fokus pitää suunnata tulevaan, ja täytyy katsoa eteenpäin. Kaikki lähtee arkipäivän rehellisestä ja laadukkaasta työnteosta. Haluan, että kaupunki lähtee tähän hommaan mukaan, haluan kiekkoinnostuksen taas tähän kaupunkiin ja ympäristökuntiin, legenda heittää palloa kiekkofaneille ja talouselämälle.

Miksi Saku palaa?

Koivu toimi aiemmin TPS:n kehitysjohtajana, mutta jäi työstä sivuun toukokuussa 2019. Seuran toiminnasta hän ei kuitenkaan jäänyt koskaan sivuun, sillä Koivu toimii poikansa Aatoksen joukkueen kakkosvalmentajana ja opastaa akatemian lahjakkaita nuoria aamujäillä.

Paluu tuntui nyt oikealta ajatukselta.

– Ajankäytölliset syyt olivat silloin taustalla, kun jäin sivuun. Pitää muistaa, että urheilun johtoryhmätyöskentely ei ole operatiivista toimintaa, enkä istu päivittäin toimistolla, kuten tein kehitysjohtajana.

– Intohimo jääkiekkoon ja rakkaus seuraa kohtaan ei ole koskaan hävinnyt. Seuran urheilupuolen rakenne on nyt hyvä. Opin tästä itse varmasti paljon, kun saan työskennellä Uraman, Westerlundin ja muiden urheilupuolen toimijoiden kanssa. Tämä on minulle mielenkiintoinen haaste, Koivu miettii.

Saku Koivu palasi TPS:n paitaan NHL:n työsulkukaudella 2004-2005.
Koivu palasi TPS:n paitaan työsulkukaudella 2004–2005.AOP

Mihin TPS menee?

Koivulla on selkeä ajatus seuran tulevaisuudesta.

– Pitkäjänteisellä työllä haluamme kehittää seuraa kohti Euroopan huippua. Haluamme päästä uudelleen liigan kärkiorganisaatioiden joukkoon myös menestyksen suhteen. Haluamme kuitenkin myös kehittää seuraa laajemmin.

Vuonna 2022 TPS täyttää 100 vuotta. Huhujen mukaan Turussa halutaan silloin maistaa menestystä, eli hunajaa.

– Kaksi vuotta on organisaation kehittämiselle lyhyt aika, mutta meidän tavoitteemme on olla taas sarjan kärkikamppailuissa mukana ehkä jo juhlakaudella. On kuitenkin turha spekuloida tässä vaiheessa, että olemmeko kahden vuoden kuluttua neljän joukossa tai finaalissa.

– Tärkeämpää on löytää jokapäiväiseen työhön korkea vaatimustaso ja tuoda urheileminen sekä harjoittelu keskiöön entistä voimakkaammin. Jos onnistumme näissä asioissa, seuraa menestys myös kaukalossa.

Kodisoja ja Paananen

TPS:n liigajoukkueesta ei voi puhua mainitsematta HC TPS Turku Oy:n pääomistajia Mikko Kodisojaa ja Ilkka Paanasta. Turun seudulta lähtöisin oleva kaksikko on seurannut TPS:n tekemisiä vuosia. Herrat ovat vaurastuneet Supercell-pelifirman kautta.

– Meillä on omistajien kanssa todella hyvä yhteistyö. Heille pitkäjänteinen seuran kehitystyö on yhä sydäntä lähellä. Vaikeita aikoja on ollut, mutta he ovat positiivisella otteella mukana rakentamassa urheilujohtoa ja seuraa kokonaisuudessaan. Se on ollut heidän selkeä tahtotilansa koko ajan.

Covid-19-virus tuli ja sekoitti asiat Suomessakin. 45-vuotias Koivu on huolissaan.

– Kaiken kaikkiaan taloudellinen tilanne on joka alalla huolestuttava. Tämä on vakava ja vaikea tilanne nyt kaikille. Myös jääkiekossa tulemme elämään vaikeita aikoja. Toivon kuitenkin, että suomalaisessa jääkiekossa voitaisiin kääntää fokus mahdollisimman pian ensi kauteen ja seuraaviin peleihin.

Kimmo Timonen Saku Koivu Torino
Torinossa 2006 Koivu kipparoi Leijonat olympiahopealle.AOP

Yhteistyö on sana, joka vilahtaa usein kiekkomiljonäärin puheissa.

– Tässä tilanteessa tarvitaan erityisesti yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Niin TPS:ssa, urheilussa kuin muillakin aloilla. Kyllä suomalaiset sen osaavat.

Koivun oma arki sujuu nyt pääasiassa kotosalla.

– Ihan samalla tavalla tässä mennään kevättä eteenpäin kuin muuallakin. Lasten kanssa olemme päivät kotiopetuksen parissa, kotipäiviä pääasiassa vietetään. Välillä toki käydään lenkillä ja ulkoilemassa, se pitää mielen virkeänä.

Mikäli motivoituneen ja 1124:n NHL-ottelun veteraania on uskominen, kääritään TPS-organisaatiossa nyt hihat ja ruvetaan yhteistyössä hommiin paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Ilman kyräilyä ja erilaisia klaaneja.

Timo Kunnari

Lue myös:

Jääkiekko-TPS kasasi väkivahvan johtonyrkin – Westerlund puheenjohtajaksi

TPS liittyi jääkiekkoliigan yt-neuvotteluseurojen joukkoon – tulevaisuus panoksena

Aapeli Räsänen jätti yliopistoelämän, mutta aikoo saada tutkinnon – neljän USA:n vuoden jälkeen hän on vihdoin jääkiekkoammattilainen

Muutamat SM-liigaseurat suunnittelivat ryhmäharjoituksia ensi viikolle – Pelaajayhdistys tyrmää ajatuksen: ”Pöyristyttävää, täysin käsittämätöntä”

Jälleen uusia yt-neuvotteluita SM-liigassa – nyt vuorossa Sport ja Jukurit

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat