Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tourin peruuntuminen olisi huippupyöräilylle katastrofi – jopa tallien kaatumiset mahdollisia

Suomen ex-ajajatähdet pelkäävät tallien kuoliniskuja.

Ranskan ympäriajo
Geraint Thomas (oik.), Julian Alaphilippe (kesk.) ja Thibaut Pinot La Planche des Belles Filles'n loppunousussa Ranskan ympäriajossa 2019.
Espanjalainen uutistoimisto EFE uutisoi, että Tourin järjestäjät pohtivat kilpailun siirtämistä ajettavaksi 25. heinäkuuta–16. elokuuta.Yoan Valat, AOP.

Koronavirus on iskenyt voimalla kansainväliseen maantiepyöräilyyn, ja Ranskan ympäriajon peruuntuminen polkisi lajin ahdinkoon.

Suomalainen ex-huippupyöräilijä Kjell Carlström myöntää, että Ranskan ympäriajon eli Tourin peruuntuminen olisi kova isku.

– Kyseessä on koko pyöräilybisnekselle tärkeä kilpailu. Se alkaa näkyä tallien pääsponsoreissa, jos Tour perutaan, Israel Start-Up Nation -tallin päällikkönä nykyään työskentelevä Carlström sanoo.

Ranskalaistalli Groupama-FDJ:n joukkueenjohtaja Jussi Veikkanen on Carlströmin kanssa samaa mieltä.

– Jos kilpailu peruttaisiin, voi olla, että nähtäisiin joidenkin joukkueiden kuoliniskuja, Veikkanen sanoo.

Monien tallien asema on hankala koronaviruksen keskeytettyä kisakauden. Carlströmin ja Veikkasen Tour-tallit ovat toistaiseksi säästyneet lomautuksilta ja palkanalennuksilta.

Carlström polki urallaan Tourissa kolmesti ja Veikkanen kerran.

Tour siirtynee myöhemmäksi

Kolmiviikkoinen ympäriajo on määrä polkaista käyntiin 27. kesäkuuta. Sitä tuskin tapahtuu, sillä suuret yleisötapahtumat ovat Ranskassa pannassa ainakin heinäkuun puoliväliin.

Julkisuudessa on väläytelty Tourin siirtämistä myöhemmäksi, typistämistä kahden viikon kilpailuksi, ajamista ilman katsojia tai perumista.

Espanjalainen uutistoimisto EFE uutisoi, että Tourin järjestäjät pohtivat kilpailun siirtämistä ajettavaksi 25. heinäkuuta–16. elokuuta.

Tourin järjestävän Amaury Sport Organisationin (ASO) on määrä ilmoittaa 15. toukokuuta mennessä ratkaisustaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan päätös saattaa tulla jo tällä viikolla.

Tallit elävät paljolti sponsorituloista. Huippumaantiepyöräilyssä kilpaillaan normaalisti paljon ja ajopäivät ovat pitkiä, joten sponsorit ovat runsaasti esillä.

Ranskan ympäriajo on yksi maailman televisioiduimmista ja katsotuimmista urheilutapahtumista. Järjestäjien mukaan Touria seuraa paikan päällä vuosittain 10-12 miljoonaa ihmistä.

Esimerkiksi ranskalaistalli AG2R La Mondialen päällikkö Vincent Lavenu arvioi AFP:lle, että jopa 60 prosenttia kauden tuloista tulee Tourista. Myös ASO on riippuvainen tv-sopimuksista ja sponsoreista.

Ranskan ympäriajo on pyöräilyvuoden kohokohta, mutta pohdintaa aiheuttaa, onko tämänhetkinen tilanne kaikille tasapuolinen.

Osa ajajista treenaa ulkona, mutta moni on pakotettu kotiharjoitteluun.

– Meillä on ongelmana, että iso osa ajajistamme on maissa, joissa on ulkonaliikkumiskieltoja, Veikkanen sanoo.

Vuonna 1903 ensimmäisen kerran ajettua Touria on kutsuttu myös kolmen viikon matkailumainokseksi.

Arvioiden mukaan kukin paikkakunta maksaa Tourin järjestäjille 80 000 euroa etapin lähdön isännöimisestä ja vähintään 120 000 euroa etappimaalina olemisesta.

Maailmanlaajuinen näkyvyys ja kisaturistien tulo kuitenkin tekevät Tourista halutun vieraan.

Jeannie Longo hyökkää vuoristoetapilla ylämäkeen naisten Ranskan ympäriajossa vuonna 1989.
Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI on ilmoittanut, että kilpailut pyörähtävät käyntiin aikaisintaan kesäkuun alussaAOP

Ruuhkautuuko loppukausi?

Muista suurista etappikisoista Italian ympäriajo eli Giro on siirretty toukokuulta myöhemmäksi, eikä uusi ajankohta ole tiedossa. Espanjan ympäriajon eli Vueltan on määrä alkaa elokuun keskivaiheilla.

Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI on ilmoittanut, että kilpailut pyörähtävät käyntiin aikaisintaan kesäkuun alussa. Kilpailukautta saatetaan venyttää.

– Toivottavasti kisoja ei ole loppukaudesta niin paljoa, ettei siinä ole enää urheilullisesti järkeä, Veikkanen muistuttaa.

Lue myös:

Ranskan ympäriajosta haaveillaan ilman yleisöä

Ranskan GP:stä tulossa kymmenes väistyvä F1-kilpailu – taustalla presidentti Macronin tuore linjaus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat